DEZBATERE PUBLICĂ ÎN SENAT: Guvernanţa corporativă şi investiţiile, problemele majore ale companiilor de stat din energie

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 octombrie 2017

Daniel Naftali, Franklin Templeton: "Guvernanţa corporativă ar trebui să fie prioritatea zero a Hidroelectrica"

Mihai Ionuţ Vilţ, Forte Gaz România: "Barajele Hidroelectrica sunt vechi de 60-70 de ani, iar reparaţiile vor ajunge să coste sume exorbitante"

Companiile de stat din domeniul energiei se confruntă atât cu implementarea defectuoasă a principiilor de guvernanţă corporativă, precum şi cu o lipsă masivă de investiţii, ceea ce le va conduce la o stare de nefuncţionalitate în următorii 10-15 ani, consideră experţii prezenţi, ieri, la o dezbatere publică organizată de parlamentarele USR Cristina Prună şi Silvia Dinică.

Situaţia companiilor din domeniul gazelor este dificilă, a afirmat, ieri, Mihai Ionuţ Vilţ, director general Forte Gaz România.

Potrivit domniei sale, nu se ştie cine poartă vina pentru lipsa de investiţii în companiile de stat din domeniul energiei.

Domnul Vilţ a declarat: "Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sunt companii care au nevoie de investiţii majore, care să se desfăşoare pe perioade mai lungi de timp, nu doar un an, doi, trei, sau atât cât durează un mandat de parlamentar sau de senator".

Domnia sa a declarat că, deşi Hidroelectrica este lăudată pentru profitul pe care îl face, compania are nevoie de investiţii masive, deoarece barajele sunt vechi de 60-70 de ani, iar reparaţiile vor ajunge să coste sume exorbitante.

"Hidroelectrica a dat dividende, dar în aproximativ 10-15 ani va fi nefuncţională, dacă nu se vor face şi investiţii şi lucrări de mentenanţă a sistemelor şi instalaţiilor", a adăugat reprezentantul Forte Gaz România.

Transgaz este o altă companie de stat, din domeniu, în cazul căreia rapoartele privind procesul de mentenanţă a sistemului sunt dezastruoase, a mai precizat Mihai Ionuţ Vilţ.

Acesta a mai spus că statul încasează dividende de la companiile din energie, dar riscă o situaţie de criză la nivelul sistemului energetic pentru că nu investeşte şi nu face lucrări de mentenanţă, cu scopul de a acoperi pierderi.

Ministerul Energiei a cerut, până în prezent, 750 de milioane de lei de la Romgaz, 655 milioane de lei de la Hidroelectrica, 110 milioane de lei de la Nuclearelectrica şi 85 de milioane de lei de la Conpet, sub formă de dividende suplimentare.

Statul a invocat prevederile OUG nr. 29/2017, potrivit cărora companiile de stat pot distribui acţionarilor bani din rezerve şi rezultatele reportate din alţi ani.

Statul a încasat, deja, 525 de milioane de lei din dividendele speciale, iar estimarea legată de acestea este în jurul a 1,2 miliarde de lei, a declarat, recent, Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, la ieşirea de la o întâlnire pe care a avut-o cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR).

Ana Otilia Nuţu: "Conducerea companiilor de stat trebuie să aibă în vedere criterii de performanţă"

Statul trebuie să spună clar ce planuri are pentru companiile pe care le are în portofoliu, dacă vrea să facă investiţii, sau dacă are în plan dezvoltarea infrastructurii acestora, a declarat, ieri, Ana Otilia Nuţu, specialist în politici publice, Expert Forum.

Potrivit afirmaţiilor domniei sale, conducerea acestor companii trebuie să aibă în vedere criterii de performanţă pe care să le îndeplinească, subliniind că o schimbare a legii privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat reprezintă un pericol şi nu este de dorit.

Investiţiile sunt extrem de importante, însă, multe dintre companiile de la noi stau prost la acest capitol.

"Dacă ne uităm, spre exemplu, la Transelectrica sau Transgaz, şi la planurile lor de investiţii, vom vedea că unele dintre acestea sunt întârziate şi ani de zile. Ar trebui să fie făcut un raport privind aplicarea Legii 111/2016, pentru aprobarea OUG 109/2011 (privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice), care să arate cum s-a aplicat aceasta, dacă s-a respectat la toate companiile de stat, la care da şi la care nu, şi ce a făcut Ministerul Finanţelor Publice în acest sens, câţi bani a pierdut bugetul statului de pe urma amenzilor care nu au fost aplicate, şi a companiilor care nu au fost sancţionate, deşi ar fi trebuit", a precizat doamna Nuţu, adăugând: "Trebuie să vedem cum fac companiile de profil din alte ţări, pentru că există companii similare Transelectrica şi Transgaz în toată Europa".

Cristina Prună: "Procesul de distribuire a dividendelor speciale nu este un lucru rău, dacă acesta are loc conform legii"

Cristina Prună, parlamentar USR din Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a afirmat, de asemenea, ieri, că la Ministerul Energiei nu există resurse care să permită implementarea într-un mod corect a Ordonanţei 109/2011.

"Procesul de distribuire a dividendelor speciale nu este un lucru rău, dacă acesta are loc conform legii, şi în limitele acesteia, şi dacă nu decapitalizează companiile, periclitându-le activitatea pe termen lung, în aşa fel încât în zece ani de zile ele să nu mai poată funcţiona", a precizat doamna Prună.

Conpet: "În acest moment, în cazul Conpet, nu este vorba despre o decapitalizare"

Conform declaraţiilor de ieri ale reprezentantei Conpet, compania a efectuat o analiză a investiţiilor pe următorii trei ani şi a activităţilor operaţionale, iar acestea nu vor fi afectate de distribuirea dividendelor suplimentare.

Domnia sa a preciat: "Nu este pentru prima dată când un acţionar solicită o distribuire de dividende suplimentare. În acest moment, în cazul Conpet, nu este vorba despre o decapitalizare. Vom vedea ce se va întâmpla în eventualitatea unor noi mari proiecte".

Daniel Naftali: "Ordonanţa 109/2011 a avut efecte foarte bune"

Conform afirmaţiilor domnului Daniel Naftali, reprezentant al Franklin Templeton, conducerea executivă şi Consiliul de Administraţie sunt cei care pun în aplicare planurile de investiţii şi fac propunerile pentru acestea, în caz contrar ele fiind doar planuri influenţate de ciclul electoral.

Domnia sa a declarat ieri: "Ordonanţa 109/2011, cu toate situaţiile care au existat, a avut efecte foarte bune. Pentru că Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, ordonanţa 109/2011 nu a putut fi aplicată, dar guvernanţa corporativă ar trebui să fie prioritatea zero a acestei companii".

Ionel Danca: "Statul nu are capacitatea să implementeze OUG 109/2011"

Legea 111/2016, de aprobare a OUG 109, a fost prost aplicată în unele companii de stat de la noi, a opinat analistul economic Ionel Danca, acesta fiind unul dintre motivele pentru care capacitatea de implementare a guvernanţei corporative, în aceste companii, este redusă.

"În aceşti ani, în care am urmărit OUG 109/2011, ca analist, consilier, jurnalist şi aşa mai departe, am constat că statul nu are capacitatea să implementeze această ordonanţă, deoarece nu există resurse pentru aşa ceva. Cum facem să creştem calitatea resursei umane din administraţia publică, şi din ministere, pentru a putea aplica ordonanţa? Dacă la aceste nivele nu există capacitatea de a spune argumentat «NU», interesul politic va avea câştig de cauză", a mai explicat domnia sa.

Ionel Danca a propus, ieri, ca USR, împreună cu alte persoane interesate, să elaboreze propuneri pentru o politică de dividende la companiile de stat şi să gândească un proiect legislativ în acest sens.

Daniela Lulache: "În primul rând, trebuie să ne dăm seama ce este fezabil şi ce nu"

Daniela Lulache, membru Consiliul de Administraţie al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE S.A.) a afirmat, ieri la dezbatere, că în primul rând este necesar ca statul să decidă ce anume este fezabil şi ce nu.

De asemenea, aplicarea legislaţiei este foarte importantă, în opinia domniei sale, precum şi fezabilitatea măsurilor pe care le abordează o companie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dezbatere pripita, concluzii superficiale cu tenta politica. Romgaz, Conpet, Trangaz etc. au rezve financiare imense (citca 10 miliarde de lei) iar dividendele suplimentare de un miliarde nu are cum sa afecteze politica lor de investitii! De ce sa stea sume atat de mari in banci cand statul are nevoie urgenta? Nu se pot investi intr-un timp scurt sume atat de mari! Investitiile de la noi sunt scumpe si dau impresia ca ascund risipa daca nu sifonari dirijate politic. Deputatele USR fie sint orientate politc defectuos, , fie nu sunt informate suficient.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb