Patru oraşe europene (Oslo, Londra, Copenhaga şi Zurich) alături de capitala Japoniei (Tokyo) sunt cele mai scumpe oraşe din lume, Bucureştiul ocupând locul 58 în acest clasament, potrivit studiului "Preţuri şi salarii" elaborat în fiecare an de banca elveţiană UBS şi dat ieri publicităţii, în care se compară puterile de cumpărare, preţurile şi salariile din 70 de mari oraşe ale planetei, informează Rompres.
În acest clasament, care compară costul unui coş de 122 bunuri şi servicii, excluzând cos-turile aferente locuinţei, Bucureştiul ocupă locul 59 în lume după puterea de cumpărare şi locul 58 în funcţie de nivelul salariilor. Bucureştiul se situează, în urma unor oraşe precum Praga, Moscova, Budapesta, Istanbul sau Bratislava. La celălalt capăt al clasamentului se situează oraşe precum Kuala Lumpur, Bombay, Buenos Aires şi Delhi.
Folosind indicatorul "timpul de muncă necesar pentru a putea cumpăra un Big Mac", banca elveţiană consideră că un locuitor din Zurich trebuie să lucreze 15 minute pentru a-şi putea cumpăra un Big Mac. În schimb un locuitor din Bucureşti trebuie să lucreze 69 de minute pentru a achiziţiona acelaşi produs. Media la nivel mondial este de 35 de minute, extremele fiind Bogota cu o oră şi 37 de minute şi New York cu 13 minute de muncă.
Referindu-se la Europa în ansamblu, UBS consideră că crearea unei pieţe unice şi introducerea euro ca monedă unică au contribuit la reducerea diferenţelor de preţ. Astfel, în rândul UE-15, diferenţa între media preţurilor a scăzut cu o treime în perioada care a trecut din 1985 şi până în prezent. Cu toate acestea, armonizarea preţurilor în UE nu este un proces liniar, fiind mai avansată în rândul statelor din zona euro decât în cazul celor 10 noi state membre ale UE.