DIN CAUZA AMENDAMENTELOR ADUSE LEGII GAZELOR ÎN COMISIA DE INDUSTRII Operatorii europeni ne-au avertizat că suntem pasibili de infringement

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 octombrie 2017

Operatorii europeni ne-au avertizat că suntem pasibili de infringement
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    CEGH, PEGAS şi PowerNext: "Obligaţia de tranzacţionare a 70% din producţie pe OPCOM - o restricţie care poate duce la infringement"

    Operatorii pieţelor de gaze din Europa - CEGH, PEGAS şi PowerNext - i-au avertizat pe oficialii noştri că România este pasibilă de infringement, din cauza amendamentelor aduse legii de aprobare a OUG 64 privind piaţa gazelor, care impun obligaţia de tranzacţionare a 70% din producţie prin bursa OPCOM.

    Această prevedere este de natură să aibă un impact disruptiv pe pieţele de gaze românească şi adiacente, arată operatorii citaţi, într-o scrisoare adresată, pe 10 octombrie, lui Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

    PEGAS este o platformă paneuropeană creată de grupul german EEX Group, operată de grupul francez Powernext.

    CEGH (Central European Gas Hub) este Hubul central european, din Austria, ce reprezintă un joint venture de cooperare în regiune.

    Documentul transmis de aceşti operatori precizează: "Cu o asemenea prevedere în vigoare, piaţa gazelor din România ar suferi sever, întrucât producătorii/traderii vor fi privaţi de libertatea de a vinde gaze prin aranjamente stabilite pe o platformă la alegere. În plus, competiţia dintre platformele de tranzacţionare şi burse va fi eliminată de facto. De asemenea, obligaţia unor cote de vânzare de gaze constituie, de asemenea, o distorsiune şi împiedică tranzacţiile peste graniţe şi exporturile".

    Semnatarii scrisorii arată că dezvoltarea pieţei de gaze din România spre nivelul pieţei europene nu va fi posibilă, întrucât o asemenea legislaţie este în contradicţie cu practica şi legislaţia europeană.

    Într-o altă adresă, operatorii pieţelor din Austria au transmis o descriere a elementelor tranzacţionării gazelor în Uniunea Europeană. Potrivit acestora, componentele cheie ale dezvoltării tradingului de gaze sunt îndeplinirea nevoilor participanţilor şi o piaţă sănătoasă, ceea ce înseamnă că trebuie să existe competiţie, iar piaţa să fie rezistentă.

    Totodată, pe modelul prezentat, numai cu un număr substanţial de participanţi activi se poate dezvolta piaţa. Potrivit semnatarilor, statistica arată că, în huburile lichide, importanţa tranzacţiilor în locurile de tranzacţionare, precum bursele, creşte în comparaţie cu contractele bilaterale. "Numai într-o piaţă de gaze liberalizată concentrarea pieţei va scădea în timp, iar competiţia va creşte; diverse surse de producţie sunt factori importanţi de lichiditate".

    Operatorii citaţi descriu şi caracteristicile modelului austriac, rezultând că acesta a fost greşit dat drept exemplu în amendamentele OUG 64: "Modelul de tranzacţionare a gazelor austriac nu prevede nicio limitare sau obligaţie pentru producători sau traderi care să îi împiedice să tranzacţioneze într-un anumit loc sau în vreun fel. Serviciile de tranzacţionare a gazelor pot fi oferite de toate entităţile, sub rezerva îndeplinirii cerinţelor Austrian Stock Exchange Act". Scrisoarea mai arată că sunt doi operatori bursieri în Austria (PEGAS şi CME) şi cel puţin 7 brokeri care oferă servicii pe piaţa austriacă.

    Săptămâna trecută, Plenul Camerei Deputaţilor a decis retrimiterea la Comisii a proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) nr. 64/2016.

    În această lună, comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete, a transmis o scrisoare către Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Toma Petcu, ministrul energiei, şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, în care spunea că amendamentele la OUG 64/2017 privind piaţa gazelor naturale, aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor, ar putea încălca libertăţile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi principiile pieţei libere de energie.

    Potrivit documentului, citat de Hotnews, Comisia Europeană nu este de acord cu tranzacţionarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, ameninţând România cu procedura de infringement, însă pe de altă parte propune ca soluţie obligaţia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacţionare (vezi scrisorile în documentul ataşat).

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb