DIN CAUZA DATORIILOR CFR, Filialele de furnizare ale "Electrica" riscă insolvenţa

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 ianuarie 2011

Filialele de furnizare ale "Electrica" riscă insolvenţa

Filialele de furnizare ale Electrica SA sunt în mare dificultate financiară şi riscă să intre în insolvenţă, din cauza datoriilor CFR. Ioan Folescu, directorul general al Electrica SA, ne-a declarat: "Filialele noastre de furnizare - Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord - au de recuperat de la companiile CFR datorii în valoare totală de circa 170 milioane de euro. Companiile CFR nici măcar factura la zi nu şi-o plătesc. Energia nu este plătită nici măcar de magazinele deschise în spaţiile lor. Filialele Electrica de furnizare cumpără şi plătesc energia electrică pentru CFR în avans, dar nu au voie să sisteze curentul nici măcar la aceste magazine sau la sediile CFR. Acum am ajuns în situaţia ca aceste datorii să ne îngroape companiile de furnizare, iar Guvernul nu a adoptat nicio soluţie pentru deblocarea situaţiei".

Domnia sa ne-a precizat că s-ar putea ca în primăvară, după auditarea rezultatelor financiare pe 2010 ale companiilor de furnizare din cadrul Electrica, auditorii să le declare insolvente. Ca să nu se ajungă la această situaţie, statul ar trebui să asigure CFR plata a minim 200 de milioane de lei pentru datoriile către filialele Electrica.

Directorul general al Electrica a subliniat: "Trebuie găsite resurse financiare până la auditare. Pentru compania de furnizare a energiei deţinută de E.ON s-a găsit o soluţie pentru plata datoriilor CFR încă din toamnă, la rectificarea bugetară. Este vorba despre o sumă de peste 100 milioane de lei. Pentru ceilalţi furnizori, respectiv companiile Electrica, CEZ şi Enel, nu s-a rezolvat încă problema. Trebuie plătite măcar facturile curente ca să poată şi societăţile de furnizare să supra-vieţuias-că".

Dacă societăţile de furnizare vor intra în insolvenţă, atunci vor fi afectate şi societăţile de distribuţie din grupul Electrica pentru că au de încasat bani pentru serviciul prestat.

Conducerea Electrica SA a propus, la finele anului trecut, capitalizarea filialelor de furnizare cu fonduri din privatizare. Ioan Folescu ne-a explicat: "Din privatizare mai avem vreo 100 de milioane de euro. Din aceşti bani, vreo 50 milioane de euro sunt necesare pentru capitalizarea societăţilor de furnizare. Avem decizia AGA pentru această operaţiune şi o hotărâre de guvern pentru fuziunea societăţilor noastre de furnizare. Din păcate, AGA a condiţionat capitalizarea de obţinerea acordului că operaţiunea nu este ajutor de stat".

Domnia sa a menţionat că obţinerea acordului de la Comisia Europeană durează luni de zile şi depăşeşte termenul de auditare a filialelor de furnizare. Nici operaţiunea de fuziune nu se poate derula din cauza faptului că societăţile au pierderi mari.

Guvernul a adoptat hotărârea 930 din 1 septembrie 2010 prin care se înfiinţează societatea comercială pe acţiuni "Electrica Furnizare" - SA, cu sediul în Bucureşti, ca filială a "Electrica" SA, prin fuziunea urmatoarelor societăţi: Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Transilvania Nord" SA, Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Transilvania Sud" SA, Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Muntenia Nord" SA. Aceste societăţi se dizolvă fără să intre în lichidare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. fac tot felul de magarii in teritoriu cei care detin sigiliu asupra contoarelor , mai ales la unitati comerciale . Verificati jud Calarasi .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb