Director CE: Circa 95% din banii UE rămân neutilizaţi de România

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 6 octombrie 2010

Aproximativ 95% din fondurile comunitare care ar putea fi mobilizate de către România rămân neutilizate, ceea ce impune reformarea administraţiei publice, inclusiv prin depolitizare, a declarat, ieri, Joost Kuhlmann, director la Unitatea Comisiei Europene pentru Finlanda, Bulgaria şi România, citat de Mediafax.

El a participat la o conferinţă privind analiza func-ţională a adminis-traţiei publice, organizată la Palatul Victoria, unde a vorbit despre problemele identificate în cazul serviciilor publice.

Oficialul Comisiei Europene a arătat că administraţia publică slabă este rezultatul structurilor ineficiente din sis-tem şi "nu vina funcţionarilor publici" şi a insistat pentru reforma administrativă şi reducerea birocraţiei.

"Niciunui demnitar nu îi place să lucreze într-o administraţie birocratică, ineficientă, şi de aceea este crucială depolitizarea ei şi crearea unui model bazat pe transparenţă şi responsabilitate. Această schimbare trebuie monitorizată, iar Comisia Europeană încurajează să fie realizat un sistem împreună cu Banca Mondială, pentru reducerea birocraţiei şi accelerarea absorbţiei fondurilor UE", a spus Kuhlmann.

Potrivit acestuia, România este în prezent în situaţia în care trebuie să ajusteze cheltuielile şi are nevoie de asistenţă internaţională, dar, paradoxal, aproximativ 95% din fondurile care ar putea fi mobilizate rămân neutilizate.

"Este o situaţie paradoxală, iar Comisia Europeană speră ca implementarea recomandărilor Băncii Mondiale să ajute la utilizarea fondurilor UE. Recomandările nu trebuie să rămână doar cuvinte pe hârtie, să fim clari: nu este vorba de un exerciţiu academic, ci de un instrument politic puternic care trebuie folosit pentru schimbări", a spus oficialul UE.

El a arătat că reforma nu trebuie să fie una "partizană", ci convenită cu întreg spectrul politic, iar preşedintele şi primul-ministru trebuie să se asigure că recomandările instituţiilor internaţionale privind reforma administraţiei vor fi aplicate.

La rândul său, premierul Emil Boc a afirmat că Guvernul a demarat un amplu proces de reformă a statului român, după 20 de ani de politici necorelate, care au dus la un stat greoi şi la dezechilibre structurale, apreciind că România nu mai poate păstra stilul de guvernare de după 1989.

El a amintit că Guvernul a adoptat deja o serie de acte normative al căror scop este reformarea statului, precum codurile juridice, legea sistemului de pensii, legea responsabilităţii fiscale, iar procesul de reformă trebuie continuat, inclusiv cu legea salarizării unitare şi legea educaţiei naţionale, aflate în proces de adoptare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb