Autorităţile de la Bruxelles sunt îngrijorate de indepedenţa instituţională a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din România, care este politizată de mai mulţi ani, a declarat ieri directorul de afaceri corporatiste din OMV Petrom, Răzvan Nicolescu. "ANRE este politizată de mai mulţi ani, iar angajaţii de acolo sunt plătiţi de Secretariatul General al Guvernului", a afirmat Nicolescu. Nicolescu deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei.
ANRE este o instituţie publică autonomă de interes naţional, cu personalitate juridică şi aflată în subordinea premierului.
Nicolescu a mai afirmat că OMV Petrom este discriminată comparativ cu Gazprom în privinţa preţului la care comercializează gazele naturale, întrucât grupul rus vinde gazele la ce preţ doreşte, pe când OMV Petrom le vinde la valori stabilite de ANRE. "Poate şi din cauza suportabilităţii unor categorii sociale se întâmplă acest lucru. O soluţie ar fi ca acele categorii sociale care chiar au nevoie să fie ajutate mai mult decât în prezent, iar cei care pot să plătească la preţul pieţei. Nu înţeleg de ce domnul Becali este subvenţionat prin preţul la gaze", a spus reprezentantul OMV Petrom. De asemenea, unii consumatorii industriali ar trebui să cumpere gazele naturale la preţul pieţei, şi nu exclusiv din producţia internă, care este de circa două ori mai ieftină comparativ cu gazele importate indirect din Federaţia Rusă. "Nu înţeleg cum anumiţi consumatori din sectorul chimiei cumpără gaze ieftine", a continuat el.
Ministerul Economiei a decis anul trecut, ca urmare a crizei economice, să sprijine industria chimică prin alimentarea exclusiv cu gaze produse de Romgaz. La începutul acestui an, autorităţile au decis să prelungească facilitatea.
Nicolescu a adăugat că, Transelectrica, companie de stat care operează sistemul naţional de transport al energiei, ar trebui să iasă din subordinea Ministerului Economiei, pentru că nu este normal să fie deţinută de aceeaşi instituţie care controlaeză şi cei mai mari producători de energie din România.
Potrivit reglementărilor privind piaţa europeană de electricitate şi gaze, aprobate de Parlamentul European în acest an, companiile care operează reţele de transport pot fi proprietarele acestora, dar administrarea trebuie transferată unei companii independente.
Totodată, Nicolescu a spus că ANRE are nevoie de un nou sediu, deoarece nu este normal să aibă birourile în aceeaşi clădire cu o companie de stat, respectiv producătorul de energie Hidroelectrica.
"Nu este normal ca preşedintele ANRE (Petru Lificiu - n.r.), când merge la toaletă, să se întâlnească cu directorul Hidroelectrica", a afirmat reprezentantul companiei petroliere.
Prezent la conferinţă, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David a replicat: "Economia ar putea fi ajutată şi prin majorarea redevenţelor, nu doar prin păstrarea a 100 sau 200 de angajaţi. Să nu transformăm România în republica OMV. Nu mi-am propus să merg cu domnul Lificiu la toaletă, folosim coridoare diferite".
OMV Petrom plăteşte redevenţe la un nivel stabilit prin contractul de privatizare, şi care nu pot fi modificate până în anul 2014.