DISCOUNTURI TOTALE DE 23 MILIOANE DE FRANCI ELVEŢIENI 2.600 de clienţi OTP Bank şi-au convertit creditele, în cadrul ofertei lansate

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2016

2.600 de clienţi OTP Bank şi-au convertit creditele, în cadrul ofertei lansate

2.600 de clienţi ai OTP Bank România şi-au convertit creditele contractate în franci elveţieni (CHF), în cadrul programului de conversie lansat de bancă.

Conform unui comunicat al OTP Bank, totalul discounturilor se ridică la peste 23 de milioane de CHF. Ofertele semnate de clienţi au fost personalizate, de la caz la caz.

Comunicatul băncii arată că 83% dintre clienţii cu credite în CHF au contactat unităţile OTP, exprimându-şi interesul faţă de programul de conversie, în timp ce mai mult de 4.300 de clienţi au acceptat deja ofertele personalizate. "Între 140 şi 180 de clienţi semnează noi contracte de conversie, în fiecare zi", potrivit documentului citat.

László Diósi, CEO OTP Bank România, a declarat: "Clienţii au ajuns la concluzia că acest program de conversie a fost dezvoltat cu cele mai bune intenţii, şi anume reconsolidarea încrederii în relaţia noastră. Aceştia au înţeles că le oferim reduceri semnificative şi, mai ales, sigure ale soldurilor creditelor, cu un impact important asupra ratelor lunare. Au fost cazuri de clienţi sceptici, care au preferat să meargă în continuare în instanţă, însă au obţinut, la final, sume mult mai mici sau au pierdut procesele, aşa că au revenit asupra deciziilor lor iniţiale şi au solicitat ofertele propuse de noi".

Comunicatul OTP exemplifică: "Unul dintre clienţii incluşi în programul de conversie a refuzat reducerea propusă de bancă, în valoare totală de 32.700 de CHF, alegând să continue litigiul iniţial şi să meargă în instanţă, unde a pierdut procesul, definitiv şi integral, pe toate pretenţiile.

Un alt client a câştigat, în urma litigiului, 650 de CHF plus dobânda legală pentru această sumă, în timp ce banca i-a oferit o reducere de 10.200 de CHF, pe care acesta a refuzat-o. În plus, clientul a trebuit să acopere cheltuielile de judecată şi o taxă de timbru în valoare de 4.500 de lei.

Un alt exemplu este cel al clientului care a câştigat în instanţă suma de 18.400 de CHF plus 3.400 de lei, în timp ce banca i-a oferit 31.600 de CHF drept reducere a soldului creditului deţinut. În urma unui alt litigiu, un alt client a câştigat 6.500 de lei, însă reducerea din cadrul programului de conversie pe care a refuzat-o a fost de 11.600 de CHF. O altă clientă a câştigat, în urma procesului, 9.000 de lei, mult sub oferta băncii, care era de 14.400 CHF".

Programul de conversie dedicat creditelor în CHF a fost lansat în decembrie 2015 şi este bazat pe soluţii personalizate, prin care banca oferă un discount la sold de 17,5% până la 25% pentru 80% dintre clienţi, urmat de conversia sumei rămase în lei sau euro, la alegerea clientului.

După ce banca a lansat acest program, unii avocaţi au atras atenţia că una din clauzele cuprinse în contractul de conversie este abuzivă. Respectiva clauză sublinia, printre altele, că, în cazul în care o iniţiativă legislativă de conversie va fi aprobată după semnarea contractului de conversie, atunci acel contract va fi reziliat unilateral de către instituţia financiară, unii debitori fiind în situaţia să înapoieze bani băncii.

Ulterior, Laszlo Diosi ne-a spus, într-un interviu, că această clauză a fost eliminată. Domnia sa ne-a precizat că banca nu va cere niciun ban înapoi clienţilor, chiar dacă va fi aprobat un proiect de lege care va obliga băncile să convertească împrumuturile cu un discount mai mic decât cel acordat de OTP Bank prin programul său.

Şeful OTP Bank ne-a declarat, la vremea respectivă: "Niciodată nu ne-am gândit să cerem oamenilor înapoi banii pe care i-am acordat sub formă de discount. Tot timpul ne-am gândit să-i protejăm pe acţionarii noştri, ca să nu plătim de două ori, dar să cerem banii înapoi nici nu ne-a trecut prin cap.

Acţionarul a cerut să ne protejăm într-un mod contractual împotriva posibilităţii de a plăti de două ori în cazul în care ar fi aprobată şi Legea conversiei. Dar documentul ce conţinea acea clauză a fost un simplu draft şi nu a fost oferit spre semnare niciunui client. Deja această clauză nu mai este acolo. După ce ne-am consultat cu autorităţile, am inclus o alta, mult mai soft, în care precizăm că nu cerem bani înapoi consumatorilor şi că dacă va fi aprobat un proiect de lege obligatoriu, atunci discountul oferit de bancă se va deduce din valoarea discountului impus de lege, în cazul în care acesta va fi mai mare. Concret, dacă discountul obligatoriu va fi de 25% şi noi am dat o reducere de 17,5%, atunci vom restitui clientului doar diferenţa dintre 17,5% (reducere deja aplicată) şi 25%, nu pe toţi cei 25%. Dacă va fi invers, adică dacă reducerea impusă prin lege va fi de 15%, iar OTP a aplicat un discount de 17,5% sau mai mult, atunci nu vom cere bani înapoi oamenilor".

În Parlament se află în dezbatere încă din 2014 un proiect legislativ iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, care prevede conversia cu un discount de 15% a creditelor acordate în CHF.

Proiectul a fost amendat cu un program întocmit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care stipulează ca 50% din soldul rămas de achitat să fie garantat de stat.

OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Niste jeguri care manipuleaza !!! ... auzi la ei ... clientii pierd in instanta!!! ... dar despre procesul class action ce spun!!! ... nu cumva sunt si aia care au PIERDUT procesele? ... cam cat are de returnat OTP catre clientii abuzati ... or fi MILIOANE de ron ... sau CHF??? ... bineinteles cu dobanda legala ... si unii pot merge si cu solicitarea de daune!!!

    1. Isi bat joc de clienti si mint cu nerusinare... Au furat milioane de euro ani la rand iar acum ofera niste firmituri.

      Tinerii sa ia aminte...  

      Vor ajunge sclavi daca vor avea incredere in banci.

      Singura salvare este legea darii in plata care ar putea opri abuzurile bancilor. 

    Cata ipocrizie!

    In data 10.02.2016, Curtea de Apel București a respins apelul OTP Bank într-un litigiu deschis de ANPC care vizează clauza de dobândă din toate contractele băncii cu ipotecă încheiate cu persoanele fizice, clauza ce a generat costuri suplimentare pentru debitori. In concluzie, OTP este o banca delicventa! In loc sa returneze sumele de bani debitorilor, ii determina pe acestia sa accepte o conversie la sold in lei, in conditiile in care pana acum s-a platit dobanda, la un curs de 4.1 lei/CHF...  

    In acel contract au inclus ldp sau nu s-au gandit ?

    OTP scoate câteva cazuri de excepție în față. La fel face și tabăra CHF. Clauzele abuzive sunt un alt domeniu față de cel de conversie sau LDP. Să nu le amestecăm. Aici se vorbește de conversie, care ESTE FOARTE GREU (spre EXTREM de greu) de obtinut în instanță cu forța. În privința clauzelor abuzive, acelea sunt clar dovedite și decise de instanțe.

    1. In cazul de fata este o relatie directa. Clauzele abuzive sunt clar dovedite, insa banca refuza sa puna in aplicare sentinta. Conversia este o disimulare. In fapt, banca returneaza mare parte din sumele datorate clientilor, evitand procese individuale costisitoare (o formalitate, acum, pentru clienti), fie si ca imagine. Principalul este convertit in lei la un curs extrem de convenabil bancii. Clientii isi recupereaza pierderea de pana acum (riscul de dobanda asumat de catre banca ar fi compensat 50-70% din cresterea ratei), dar pierd mult mai mult pe viitor. In asta consta noua escrocherie.

      Aha ... cred că am înțeles. Dacă banca ți-a luat abuziv 100 de lei și instanța o obligă să îi returneze, atunci ea speră să obțină o împăcare amiabilă în afara curții prin care să îți returneze acei 10 lei ca efect al conversiei CHF-lei, și poate îți returnează 11 lei să zici că nu sunt cumsecade. Ingenioasă tactică din partea lor.

      Dacă accepți acestă conversie, eventuala ciornă a legii conversiei nu te-ar mai ajuta, dacă iese vreodată din sertar. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb