Disensiuni în piaţă din cauza factorilor care au influenţat exporturile de energie

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 iunie 2015

Disensiuni în piaţă din cauza factorilor care au influenţat exporturile de energie

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a anunţat, ieri, că exportul de energie a crescut de la 3,5 TWh la 4,5 TWh, respectiv cu 27% în primele cinci luni ale anului, în contextul în care bursa regională de energie a fost înfiinţată în noiembrie 2014. De asemenea, în perioada menţionată, importul a crescut de la 1,35 TWh la 1,7 TWh.

Conducerea ANRE arată într-un comunicat: "Începând cu 19.11.2014, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, prin mecanismul de cuplare prin preţ, proiect cunoscut ca 4M MC. Analiza comparativă a datelor privind funcţionarea în regim cuplat a PZU pe primele 5 luni ale anului 2015, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut (când nu aveam bursă regională), arată că soldul import-export a crescut de la 2,2 la 2,8 TWh în favoarea exportului".

Mai mulţi furnizori din piaţă nu împărtăşesc viziunea reglementatorului, susţinând că avântul luat de exporturi în ultimul an nu se datorează cuplării pieţelor, ci contextului regional favorabil, declanşat de inundaţiile din Serbia de anul trecut. Oportunităţi de export mai sunt în Turcia şi Grecia.

Aceştia afirmă că nu există suficientă capacitate de transport dinspre România spre Ungaria alocată tranzacţiilor de pe piaţa regională, în timp ce dinspre Ungaria spre România există posibilităţi fizice de transport mult mai mari ca volum. Traderii susţin: "Rezervarea capacităţii de transport pe graniţă se face prin mai multe tipuri de licitaţii pentru perioade anuale sau lunare. Aşa că nu mai rămâne disponibil şi pentru tranzacţiile zilnice de pe bursa regională. În schimb, Ungaria are o capacitate disponibilă mai mare pe relaţia cu România, fapt care a condus la o creştere a importurilor".

Există voci în piaţă care susţin că energia adusă din Ungaria este, de fapt, tot românească, în special cea ieftină, produsă în parcuri eoliene şi solare. Această energie care este revândută mai scump ar fi fost rezervată de traderi în cadrul unor contracte pe termen lung.

După deschiderea bursei regionale, mulţi furnizori şi producători au solicitat modificarea sistemului de alocare a capacităţilor de transport, astfel încât să poată fi valorificate oportunităţile de export şi în cadrul tranzacţiilor zilnice, mai ales că ţara noastră are o energie mai ieftină, calculată în medie zilnică, decât cea a statelor vecine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb