Dispute pe legalitatea exporturilor de energie verde

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 iulie 2014

Consumatorii români plătesc certificate verzi şi pentru electricitatea curată care pleacă peste graniţă

Autorităţile susţin că nu există metode de determinare a provenienţei exacte a electricităţii exportate

Deputatul PSD Dumitru Chiriţă a solicitat Departamentului de Energie şi ANRE (reglementatorul pieţei de energie) să ancheteze dacă au fost realizate exporturi de energie din surse regenerabile susţinând că, dacă acestea au avut loc, sunt ilegale.

Parlamentarul arată, în interpelare, că în ultima perioadă, se discută foarte intens despre faptul că producătorii de energie electrică din surse regenerabile exportă o parte din energia produsă, pentru care consumatorii finali din România plătesc certificate verzi, situaţie despre care domnia sa susţine că a fost confirmată şi de domnul Octavian Lohan, membru al Directoratului Transelectrica.

Conducerea ANRE a declarat, pentru ziarul BURSA, că ţara noastră şi-a depăşit, anul trecut, ţinta naţională de energie regenerabilă în consumul final brut de electricitate. Reprezentanţii ANRE ne-au mai spus că legea care guvernează domeniul regenerabilelor interzice exportul electricităţii curate până la îndeplinirea ţintelor naţionale: "După atingerea ţintelor naţionale, comercializarea la export a energiei electrice produse din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, nu este interzisă de prevederile legale în vigoare".

În răspunsul oferit lui Dumitru Chiriţă, secretarul de stat Mihai Albulescu susţine că exportul de energie nu poate fi interzis: "Pentru 2014, cota subvenţionată de energie electrică din surse regenerabile este de 11,1% din consumul final brut de energie electrică. Cum exportul nu este inclus în consumul final, cota nu este influenţată de export. Sistemul de promovare prin certificate verzi a fost restrâns la strictul necesar pentru atingerea obiectivului asumat de România pentru anul 2020".

Domnia sa a precizat că este necesar şi pozitiv ca ţara noastră să valorifice excesul de energie regenerabilă la export menţionând că am putea încheia acorduri guvernamentale cu alte ţări care nu şi-au îndeplinit ţintele asumate. Aceste ţări ar putea plăti un preţ compensatoriu statului exportator pentru subvenţiile acordate, mai scrie secretarul de stat în răspunsul oferit parlamentarului Chiriţă.

Reprezentanţii ANRE ne-au explicat că legea energiei prevede că electricitatea nu poate fi tranzacţionată pe piaţa concurenţială decât centralizat (doar pe pieţele administrate de OPCOM SA), public, transparent şi nediscriminatoriu: "Ca urmare, toţi producătorii, inclusiv cei care produc energie din surse regenerabile de energie, sunt obligaţi să ofere în mod nediscriminatoriu energia electrică furnizorilor, fără a cunoaşte sau a ţine cont de destinaţia acesteia (consum intern sau export), iar ofertele de cumpărare realizate de furnizori trebuie să fie, de asemenea, nediscriminatorii.

În situaţia existenţei unor tranzacţii de cumpărare şi vânzare de la/către numeroşi participanţi, ANRE consideră că este dificil să fie urmărit traseul energiei electrice de la un anume producător până la un anume consumator decât în anumite situaţii, ca de exemplu cea în care producătorul vinde energie electrică unui singur furnizor, iar acesta, la rândul lui, o revinde exclusiv unor consumatori".

Din acest motiv ANRE a transmis către Transelectrica SA o solicitare de comunicare a metodei/metodologiei în baza căreia operatorul de transport distinge din ce surse de energie electrică provine energia exportată, pentru ca ANRE să poată realiza analiza conformităţii acestor tranzacţii cu reglementările aplicabile. Oficialii ANRE ne-au spus că Transelectrica SA le-a răspuns că nu dispune de nicio metodologie de identificare a sursei pe baza căreia să se poată identifica din ce surse de energie electrică provine energia exportată.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. adica: de rahat. 

    baietii destepti din energie = smenari maradonisti.

     

    pamantul taranilor este cumparat la preturi de nimic, fara sa se cunoasca identitatea cumparatorilor - deoarece nu exista carti funciare - astfel incat "autoritatile" din Romania sa poata inlesni = FACILITA evaziunea fiscala, deoarece: NOII PROPRIETARI - imposibil de identificat fiind in lipsa cartii funciare - sa nu poata fi urmariti pentru PLATA IMPOZITELOR .... nici pe DETINERE ..... nici pe FOLOSINTA = EXPLOATARE !

    1. sigur, anarhistii vor sustine ca impozitele si taxele sunt nu doar imorale, ci si ilegale, adica: un abuz constitutional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb