Distribuitorii, afectaţi de explozia preţurilor din energie

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 februarie 2022

Distribuitorii, afectaţi de explozia preţurilor din energie

Companiile de distribuţie din ţara noastră resimt din plin explozia preţurilor din energie şi solicită guvernului să ia măsuri, pentru că, altfel, o parte dintre societăţile respective riscă să intre în incapacitate de plată, a afirmat, ieri, Ovidiu Gheorghe - preşedintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) -, în cadrul evenimentului "Forumul de Infrastructură, Transporturi şi Logistică", organizat de Club Antreprenor.

"Evident că suntem afectaţi de preţurile din energie, mai ales depozitele cu temperatură controlată, unde efectul creşterii facturilor se simte pe preţul final al produsului. Nu putem să creştem semnificativ costurile pentru că în acest moment ele nu ar putea să fie suportate de consumator la raft, dar cu siguranţă se va întâmpla acest lucru. Nu sunt adeptul principiilor ultra-libertariene că statul nu trebuie să intervină. Statul trebuie să intervină deoarece actuala criză afectează veniturile populaţiei şi business-urile din România, care pot intra în incapacitate de plată. Noi, companiile de distribuţie, suntem aliniate cu întreaga economie prin vocile reprezentanţilor antreprenorilor şi solicităm de urgenţă reglementări în sensul sprijinirii mediului de afaceri. Avem nevoie de acces la finanţare pentru asigurarea unor resurse alternative de energie care să ne dea o cvasi-independenţă de sistemul din energie care este aproape monopolist. E nevoie de intervenţia statului, de reglementare şi de crearea unor politici publice care să asigure dezvoltare economică şi securitate pentru antreprenorii români", a spus Ovidiu Gheorghe.

Preşedintele ACDBR a mai arătat că este necesar ca autorităţile din ţara noastră să permită şi distribuitorilor de bunuri să acceseze fondurile europene pentru dezvoltarea afacerilor.

"Antreprenorii din distribuţie trebuie să aibă acces la dezvoltare economică prin intermediul granturilor acordate din fondurile europene. Codurile CAEN nu trebuie să fie element de restricţionare sau de trasare a eligibilităţii ooeratorilor economici la accesibilitatea fondurilor europene. Utilizarea acestor coduri se face, conform corespondenţei pe care am purtat-o cu oficiali ai Comisiei Europene, doar în scopuri statistice. În acest moment, în ţara noastră, pe codurile CAEN actuale, distribuitorii nu au acces la finanţare nerambursabilă", a menţionat Ovidiu Gheorghe.

El a precizat că, pornind de la aceeaşi idee, a propus Ministerului Mediului ca programul Rabla Plus de reînnoire a parcului auto să fie scos de sub regulile de minimis şi să fie transformat într-o schemă de ajutor de stat menită să ducă la schimbarea flotelor auto actuale în flote green. Preşedintele ACDBR a spus că, din păcate, până acum nu a primit un răspuns din partea ministrului Tanczos Barna.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Engie (cel mai mare furnizor de gaze din Romania, dupa nr. de clienti) ofera gazul la 0,69 lei/kWh + 0,012 lei/kWh costul transportului + accize si taxe (nu le cunosc) + 19% TVA-ul.

    Pretul final (fara accize si alte taxe) = 0.8354 lei/kWh. 

    La un consum de 100 mc/luna de iarna (echivalentul cu un confort situat la limita inghetului), adica 1075 kWh consum lunar, rezulta un cost al gazelor (fara taxele si accizele statului) de 898 lei. 

    La Enel pretul este 710 lei pentru un consum de 830 lkWh/luna (pentru 1075 kWh echivalentul a 100 mc, pretul este de aproximativ 920 lei, practic la fel cu cel al Engie)  

    Asta e marea concurenta (aceleasi preturi finale) si astea sunt preturile (uriase si nejustificate)!!! 

    Atat trebuie sa plateasca o familie pentru 100 mc (adica ca sa traiasca la limita inghetului) in fiecare luna de iarna!!!! 

    Alo, la Cotroceni, Victoria, Parlament si la sediile partidelor cu miile lor de specialisti incompetenti se aude? 

    Cati ani le trebuie specialistilor vostri ca sa rezolve problema. 

    Sa va ajut eu: 

    In primul rand nu exista concurenta asa incat nu vad de ce trebuie eliminate preturile fixe. 

    In al doilea rand, preturile au crescut de 5 ori, ceea ce indica o stare de urgenta in domeniu, iar in starile de urgenta se aplica masuri de urgenta pe perioada acesteia (ca in pandemie). Gazul are nevoie de masca pentru ca ne infecteaza. Puneti-i masca pe perioada starii de urgenta. 

    Dati drumul rapid la exploatarile de gaze, la centrala de la iernut si la toate proiectele energetice fezabile 

    Undeva in lantul de la producator la consumator, cineva umfla pretul in mod fortat, artificial si nejustificat. Actionati acolo (urgent si ferm)!!! 

    Si nu in ultimul rand, nu ne mai prostiti ca nu este posibila gasirea unei solutii de luni de zile. 

    Nu o gasiti?

    Atunci plecati toti pentru ca sunteti incompetenti (cel putin)!!! 

    1. Solutia e unica: interzis contracte pe PZU mai mult de 10% (doar în caz de urgență), producătorii și furnizorii sa fie obligați prin lege (nu ordine ANRE) sa facă contracte bilaterale.

      La noi furnizorii sunt zgarciti, cumpăra doar 40% pe contracte, restul fug pe PZU deoarece constata ca nu le ajunge cantitatea cumpărată. Acolo ajung la mila traderilor...  

      Solutii exista, dar cretinii nu vor sa le aplice.

      In schimb, au ales sa compenseze facturile, adica tot din banii nostri sa le plateasca. 

      Nu fac nimic astia, in afara de contrari, acuzatii, impartiri de ciolane si numiri de cumetrii in functii umflate si bine platite la stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb