• Rata de recuperare din tariful de distribuţie a capitalului investit este de 10%
Cei opt distribuitori de energie electrică din ţara noastră discută, în prezent, cu reprezentanţii ANRE (reglementatorul pieţei) despre tarifele care vor fi aplicate în perioada 2008 - 2012. Cel mai probabil, în luna decembrie a acestui an, reglementatorul va face cunoscute noile tarife pentru distribuirea electricităţii. Discuţiile vizează şi investiţiile efectuate în ultimii trei ani (prima perioadă de reglementare), cât şi cele planificate pentru următorii cinci ani (a doua perioadă de reglementare). Astfel, între anul 2008 şi 2012, sistemul de distribuţie a energiei electrice va suporta lucrări de investiţii de peste două miliarde de euro.
Cele mai mari investiţii, pentru următorii ani, sunt planificate de "Enel", care deţine "Electrica Banat", "Electrica Dobrogea" şi "Electrica Muntenia Sud" (cea mai valoroasă societate de distribuţie). Compania a planificat, până în 2015, circa două miliarde de euro pentru modernizarea şi retehnologizarea reţelei. Conducerea "Enel" România ne-a spus că planul de investiţii pe termen lung pentru reţeaua de electricitate din Banat şi Dobrogea se ridică la aproximativ un miliard de euro pentru următorii 15 ani (circa 100 de milioane de euro pe an), în timp ce un alt miliard de euro este alocat către "Electrica Muntenia Sud", pentru aceeaşi perioadă de timp.
Pentru a îmbunătăţi situaţia reţelei şi a creşte calitatea serviciilor, "Enel" a început, din anul 2005, un program de investiţii în regiunile Banat şi Dobrogea. Reprezentanţii companiei italiene ne-au declarat: "În 2005 şi 2006, am investit o sumă totală de 87 milioane euro în acest scop. Nivelul din anul 2006 a fost de patru ori mai mare decât volumul anual al investiţiilor din perioada anterioară privatizării filialelor Electrica din Banat şi Dobrogea. Întrucât programul de investiţii pentru 2007 nu a fost finalizat încă, doar la sfârşitul anului vom putea face publică suma totală cheltuită pentru investiţii". "Enel" urmează să preia conducerea "Electrica Muntenia Sud" de la începutul anului viitor.În ceea ce priveşte reţeaua de înaltă tensiune, până la sfârşitul anului curent, aproximativ un sfert din staţii vor fi modernizate, în Banat şi Dobrogea, prin implementarea sistemului de Telecontrol. Această tehnologie permite controlarea de la distanţă a operaţiunilor.
Conducerea "Electrica" SA ne-a comunicat că, pentru următorii cinci ani, a planificat investiţii de 650-700 milioane de euro pentru filialele Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord. În ultimii trei ani, societatea a cheltuit circa jumătate de miliard de euro pentru modernizarea reţelelor pe care le-a administrat (inclusiv "Electrica Muntenia Sud"). Oficialii "Electrica" ne-au mai spus că, în prezent, este modernizat 25-28% din volumul total al instalaţiilor.
Conform metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuţie în vigoare, "CEZ Distribuţie" (fosta Electrica Oltenia) a transmis ANRE, la începutul acestui an, planul de investiţii pentru următoarea perioadă de reglementare (2008 - 2012). Reprezentanţii "CEZ" ne-au menţionat că valoarea totală a fondurilor care vor fi cheltuite pentru reabilitarea şi retehnologizarea reţelelor se ridică la circa 300 milioane de euro.
În 2004, la "Electrica Oltenia" au fost realizate investiţii în valoare de 60,965 milioane de lei, în 2005 - de 72,94 milioane de lei, iar în 2006 - de 203,78 milioane de lei. Pentru 2007, au fost planificate investiţii de 208,8 milioane de lei, ne-au declarat oficialii "CEZ". "Se poate observa creşterea de peste 2,5 ori a investiţiilor după preluarea pachetul majoritar al Electrica Oltenia de către grupul CEZ, în septembrie 2005", ne-au mai spus reprezentanţii companiei cehe.
Pentru "CEZ Distribuţie", s-au realizat modernizări, în medie, pentru 6,5% din reţea, din care la 110 kV - circa 2%, la medie tensiune - 10% şi la joasă tensiune - 8%.
Grupul german "E.ON", care a achiziţionat "Electrica Moldova", a investit, în 2006, circa 40 milioane de euro în modernizarea reţelelor de distribuţie. Pentru acest an, compania a planificat investiţii tot de circa 40 milioane de euro.
Specialiştii "CEZ" ne-au explicat că metodologia de tarifare a distribuţiei de energie electrică este foarte clară din punctul de vedere al capitalului investit. Ea prevede ca, pentru a doua perioadă de reglementare (2008-2012), capitalul investit să fie remunerat cu 10% în termeni reali, înainte de impozitare, faţă de 12% în perioada 2005 - 2007. Oficialii "CEZ" apreciază că, în continuare, sunt necesare investiţii importante pentru a creşte calitatea serviciului de distribuţie şi a atinge ţintele de eficienţă stabilite de reglementator.