Distribuitorii din industria farmaceutică cer ajustarea preţurilor pentru medicamente

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 22 februarie 2008

Distribuitorii din industria farmaceutică cer ajustarea preţurilor pentru medicamente

Distribuitorii de medicamente solicită Minis­terului Sănătăţii reajustarea preţurilor pentru medicamente, din cauza devalorizării monedei naţionale, au anunţat, ieri, reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM). Devalorizarea leului în raport cu principalele valute a atins pragul de 12%, aducând la zero marja operaţională pentru distribuitori. Aceştia solicită o ajustare a preţurilor la medicamente, deoarece multe produse din portofoliile lor sunt vândute sub cos­tul de aprovizionare. "Este atribuţia Ministerului Sănătăţii să facă controale, dar totodată este atribuţia Ministerului să facă şi reajustarea de preţuri, conform regulilor pe care acesta le-a stabilit, nu noi", a declarat directorul executiv al celui mai important grup de retail şi distribuţie de medicamente, A&D Pharma, Dragoş Dinu, citat de NewsIn.

Acesta mai justifică cererea ADIM şi prin faptul că toate ramurile economiei pregătesc creşteri de preţuri ca urmare a devalorizării, inclusiv produsele şi serviciile cu preţuri reglementate vor avea preţuri mărite.

Conform datelor ADIM, în ultimii patru ani preţurile medicamentelor au scăzut per total cu peste 15%, însă preţurile medicamentelor cu preţ reglementat au scăzut cu peste 30%. "Dacă ne uităm la modul în care s-a făcut recalcul de preţ, lucrurile sunt simple. Începând cu sfârşitul lui 2004 şi începutul lui 2005, după 14 ani, cursul a început să aibă trend invers, leul să se aprecieze. În aprile 2005, la patru luni după ce cursul şi-a schimbat trendul, s-a făcut recalcularea. (...) Cursul a continuat. În august, din nou s-a făcut recalcul cu aplicabilitate din septembrie şi s-au redus şi marginile de la 26% la 16%. Ultimul recalcul a fost făcut în mai 2007, cu aplicabilitate din iunie. (...) La mijlocul lunii decembrie 2007, cifra de 12% s-a obţinut prin devalorizare", a declarat Dragoş Dinu.

Conform legislaţiei în vigoare, ajustarea preţurilor la medicamentele produse în ţară se face la cursul de schimb valutar leu/euro, iar pentru cele din import se face în funcţie de cursul de schimb valutar aferent fiecărei valute.

Astfel, preţurile medicamentelor de la producătorii autohtoni sunt fixate de Ministerul Sănătăţii prin negociere, la care se adaugă adaosul comercial maximal de distribuţie de 7,5%, fixat de asemenea de minister, precum şi adaosul comercial maximal de farmacie, a cărui medie reală este de 10-12%.

În privinţa medicamentelor de import, tot Ministerul Sănătăţii este cel care fixează preţurile. Acestea pornesc de la cel mai mic preţ al respectivului medicament în Bulgaria, Ungaria şi Cehia. Adaosul comercial maximal de import este de 8,5%, cel de distribuţie este de 7,5%, iar adaosul comercial de farmacie este cuprins între 12% şi 24%. Toate adaosurile sunt fixate de Ministerul Sănătăţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb