"Distrigaz Sud" ar putea încheia anul 2005 cu pierderi

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 decembrie 2005

Oficialii companiei "Distrigaz Sud" şi-au exprimat nemulţumirea că preţul final al gazelor naturale furnizate către consumatorii captivi nu este, în prezent, în concordanţă cu evoluţia preţurilor de achiziţie a gazelor naturale. Bernard Arnaud, directorul general al societăţii, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în aceste condiţii, "Distrigaz Sud" ar putea încheia anul curent cu pierderi, dar nu a precizat şi o sumă exactă. Domnia sa a explicat: "Pierderea financiară este cauzată de mai multe motive. Preţul final stabilit de autoritatea de reglementare pentru consumatorii captivi nu acoperă costurile de distribuţie şi furnizare. O altă cauză este plata în avans a furnizorilor de gaze naturale. Totodată, am constituit provizioane de aproximativ 50 milioane RON pentru acest an, care să acopere facturile rămase neachitate".

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Gazelor Naturale (ANRGN) nu a mai majorat, în ultimul trimestru al acestui an, preţul gazelor naturale la consumatorii captivi. Dar gazele de import şi cele din producţia internă s-au scumpit. ANRGN a spus că nu mai este nevoie de scumpiri pentru că leul s-a apreciat în raport cu dolarul, moneda de tranzacţionare a gazului pe pieţele internaţionale. Domnul Arnaud a subliniat că tocmai creşterea preţului de achiziţie a gazelor aduce pierderi "Distrigaz Sud", care este nevoit să vîndă gazele la preţul stabilit de autoritate. Domnia sa a adăugat: "Pentru anul viitor, am cerut autorităţii să recunoască toate costurile de distribuţie.

Discutăm, în prezent, şi despre modul în care rezolvăm problema abonamentului şi cum trebuie popularizată această măsură către consumatori".

ANRGN urmează să anunţe, în zilele următoare, cu cît va creşte preţul gazelor naturale anul viitor. Întrebat dacă o scumpire cu 17% a preţului final al gazelor este mulţumitoare, directorul general al "Distrigaz Sud" a răspuns că dacă, într-adevăr, majorarea este confimată de autoritare, activitatea societăţii se va putea desfăşura în condiţii normale. În acest an, preţul gazelor naturale s-a majorat, în medie, cu 20% în aprilie şi cu încă 10% în iulie. Scumpirile s-au datorat creşterii preţurilor gazelor importate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb