"Distrigaz Sud" - Tarifele gazelor naturale ar trebui majorate cu 22%

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 iunie 2008

"Distrigaz Sud" - Tarifele gazelor naturale ar trebui majorate cu 22%

Reprezentanţii companiei "Distrigaz Sud" consideră necesară o majorare a tarifelor la gazele naturale cu 22%, în condiţiile unei scumpiri la nivel global a energiei. "La ora actuală, costurile stabilite de ANRE nu acoperă cheltuielile Distrigaz Sud şi nici o societate nu poate supravieţui mult timp în condiţiile în care îşi vinde produsele sub preţul de achiziţie", consideră, într-un comunicat de presă, oficialii "Distrigaz Sud". Recent, ANRE a anunţat că va avea loc o creştere a preţului gazelor la 1 iulie, însă aceasta va fi mai mică de 20%.

În prezent, aproximativ 67% din gazul consumat în Româ­nia se achiziţionează din producţia internă, iar 33% din import. Majorarea preţului barilului de petrol induce şi modificarea celui practicat pentru gazul din import. Oficialii Dis­trigaz spun: "Preţul pe care s-a bazat ANRE atunci când s-a aprobat creşterea de la începutul anului a fost, pentru gazul natural din import, de 370 USD/1000 metrii cubi, valabil pentru primul trimes­tru. În trimestrul al doilea, datorită creşterii cotaţiilor petroliere, s-a ajuns la peste 420 USD/1000 metrii cubi. La aces­tea se adaugă şi faptul că în preţul final intră şi alte elemente precum tarifele de transport şi cel de înmagazinare, care, la rândul lor, au crescut în perioada anterioară".

Potrivit Distrigaz Sud, ne aflăm, în momentul de faţă, într-un context general în care energia este scumpă. La fel ca şi în cazul petrolului, care înregistrează recorduri istorice în ultima perioadă, preţul en-gros al gazului s-a majorat, de asemenea, în ultimele luni în toată Europa. Din acest motiv, majoritatea companiilor europene importante din sectorul energetic, au mărit preţurile cu 15-25% sau au anunţat intenţia de a face acest lucru în viitorul apropiat.

Cabat: Scumpirea gazelor creşte inflaţia

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România (CFA România), consideră că scumpirea gazelor va aduce o serie de majorări de preţuri din partea tuturor producătorilor din ţara noastră, punând presiune asupra ratei inflaţiei. Leul va fi afectat la rândul lui, o depreciere viitoare a monedei naţionale fiind inevitabilă, a adăugat domnul Cabat.

Competitivitatea produselor româneşti nu va avea de suferit, consideră Dragoş Cabat, explicând că şi pe pieţele internaţionale se vor produce majorări ale preţurilor gazelor.

Domnul Cabat consideră astfel că majorarea tarifelor la gaze cu 15% - 25% este îngrijorătoare, pentru că va aduce cu ea creşterea inflaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb