Dorin Liviu Nistoran, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi director general al "Televoice Group", este noul preşedinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al "Hidroelectrica", potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul producătorului de energie electrică.
Vă reamintim că Ministerul Energiei a aprobat, în Adunarea Generală din 19 aprilie, cele şase propuneri controversate pe care le-a înaintat pentru un nou Consiliu de Supraveghere provizoriu la "Hidroelectrica", în ciuda criticilor din piaţa de energie şi ale acţionarului minoritar "Fondul Proprietatea" (FP).
Astfel, în noul CS al producătorului de energie au intrat Ioana Andreea Lambru, secretar general al Guvernului Grindeanu, Horia Marian Gâmbuţeanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului, Andreea Negru-Ciobanu, purtător de cuvânt al ministrului Dezvoltării Sevil Shhaideh, Gheorghe Gabriel Gheorghe, fost vicepreşedinte al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Dan Laurenţiu Tudor, Director General Adjunct în cadrul ELCEN Bucureşti.
Propunerile au uluit piaţa de energie şi au ridicat semne de întrebare cu privire la intenţiile actualei guvernări, lista fiind compusă mai degrabă din nume fără experienţă pe piaţa de energie.
De asemenea, în CS-ul provizoriu a intrat şi reprezentantul FP, Oana Truţă.
FP, care are o deţinere de 20%, la "Hidroelectrica", s-a aratat dezamăgit de faptul că acţionarul majoritar, Ministerul Energiei, a ales să propună un alt Consiliu interimar la "Hidroelectrica", pentru un mandat de patru luni.
FP a transmis recent că starea de provizorat la "Hidroelectrica" nu face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta.
Menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica, consideră reprezentantul FP, Greg Konieczny.
Ulterior, Ministerul Energiei a transmis că era nemulţumit de conducerile din companiile de stat şi că a făcut propuneri pentru conduceri provizorii, pentru a putea pregăti şi demara procedurile de recrutare pe baza OUG 109/2011 a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani.
Ministerul nu a oferit explicaţii, însă, despre cum a selectat candidaţii pentru locurile provizorii în CS.
"Hidroelectrica" s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016. După deschiderea procedurii de reorganizare judiciară, administratorul a denunţat contractele încheiate bilateral de producătorul de energie cu "băieţii deştepţi", deoarece prevedeau livrarea de energie către aceşti traderi la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 30 martie, închiderea definitivă a procedurii insolvenţei "Hidroelectrica", după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii, potrivit unui comunicat al "Euro Insol", adminstratorul judiciar.