Statul român pierde aproximativ 300 de milioane de euro din cauza controalelor abuzive demarate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la operatorii de pariuri sportive tradiţionale începând din septembrie 2015, în urma cărora le impune să recalculeze impozitul pe profit pe ultimii cinci ani, ceea ce va duce la falimentul întregii industrii şi la pierderea a 16.000 de locuri de muncă, a declarat ieri directorul executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, Doru Gheorghiu.
La finalul anului 2015, ANAF a declanşat controale la operatorii de pariuri sportive tradiţionale, pentru perioada 2009-2015, ca să verifice cum au plătit aceştia impozitul pe venit în ultimii cinci ani.
Ca urmare a acestor controale, inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au stabilit că venitul operatorilor de pariuri este reprezentat de încasările brute, nu de încasări minus premii. Astfel că operatorii sunt obligaţi să plătească statului retroactiv bani care niciodată nu au fost ai lor (60% din încasări se întorc către jucători, prin lege, sub formă de premii), conform reprezentanţilor industriei.
Potrivit unui studiu PwC din 2012, contribuţia anuală la bugetul de stat a firmelor de pariuri sportive tradiţionale este de 120 milioane de euro.
Operatorii de pariuri tradiţionale au achitat impozitul minim de 5% din venit considerând că venitul este reprezentat de GGR (Gross Gaming Revenue), respectiv diferenţa dintre încasări şi premii. Prin urmare, toate companiile de pariuri au plătit întotdeauna impozitul de 5% din veniturile înregistrate.
Reprezentantul Romanian Bookmakers a mai declarat: "În ultimele patru luni, ANAF şi ONJN au ajuns la un pas să falimenteze un întreg sector de activitate economică, un sector care producea divertisment. Reversul desfiinţării acestei activităţi este înfiinţarea unei întregi pieţe negre şi a crimei organizate. Am calculat că, în momentul în care ANAF o să termine controalele la casele de pariuri, o să intre toate în insolvenţă şi apoi în faliment şi ceea ce va aduce statului un prejudiciu de 300 milioane euro." Domnul Gheorghiu s-a arătat consternat de faptul că aceste controale au fost îndreptate atât de puternic înspre industrie chiar înainte ca modul de impozitare a caselor de pariuri să se schimbe. Înainte de 1 ianuarie 2016, aceste societăţi plăteau un impozit pe profit de 16%, dar nu mai puţin de 5% din venituri (însemnând încasări minus premii), însă, în urma modificării Codului Fiscal, pentru casele de pariuri sportive tradiţionale s-a renunţat la impozitarea cu 5% a veniturilor, rămânând în vigoare cota unică de 16% pe profit.
Reprezentanţii industriei susţin că 16% din profitul brut al unei companii de pariuri nu va fi niciodată mai puţin decât 5% din veniturile înregistrate.
În urma controalelor, inspectorii ANAF au făcut rapoarte de inspecţie fiscală în care se specifică diferenţele de plată, în condiţiile în care, până acum, au acceptat tacit că firmele au calculat corect impozitele. Operatorii sunt obligaţi să achite penalităţile imediat, altfel nu vor mai obţine dreptul de operare de la ONJN când vor merge să ia autorizarea anuală. Una dintre companiile controlate trebuie să achite o diferenţă de plată de 13 milioane de euro, iar la celelalte societăţi (15 în total), sumele sunt similare. Directorul Romanian Bookmakers subliniază că firmele nu au de unde să plătească aceste sume într-un timp foarte scurt şi, chiar dacă ar avea, ar trebui să cântărească bine dacă afacerea mai rentează, mai ales că nu se ştie dacă statul va veni cu altă prevedere legală similară peste doi ani.
Doru Gheorghiu suspectează că, în spatele controalelor ANAF stau alte interese, nu posibilitatea obţinerii unor venituri suplimentare la buget. Acesta s-a arătat surprins că Loteria Română, preluată pe finalul anului trecut de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc de la Ministerul Finanţelor Publice cu scopul de a fi restructurată şi rentabilizată, se pregăteşte să includă în oferta sa şi pariuri tradiţionale. Operatorii din industria de pariuri sportive sunt îngrijoraţi că în spatele acţiunii ANAF se regăsesc grupuri de interese care vor să elimine de pe piaţă operatorii tradiţionali, mai ales în contextul în care începând cu iulie 2015 au început să funcţioneze în România şi casele de pariuri online.
Reprezentanţii Romanian Bookmakers solicită ANAF suspendarea controalelor până la lămurirea situaţiei. Aceştia spun că au trimis numeroase solicitări către Ministerul Finanţelor Publice, vice-premier şi premier şi cu toate că sunt obligaţi prin lege să răspundă în 30 de zile, nu au transmis niciun răspuns.
Reprezentantul Patronatului a mai spus că, în noiembrie 2015, a existat o întâlnire cu preşedintele ANAF, care părea să le dea dreptate, însă autoritatea a precizat că va lua măsuri pentru oprirea controalelor dacă acest lucru va fi solicitat de Ministerul Finanţelor.