Dosarul "Hexi Pharma", trimis în judecată

Andrei Stan
Anticorupţie #Sănătate / 6 martie 2017

Flori Dinu (Sursa foto: captură Youtube)

Flori Dinu (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 19:20

Compania "Hexi Pharma", acuzată de 340 de infracţiuni de înşelăciune, de uz de fals şi de participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, a fost trimisă astăzi în judecată, informează un comunicat al Parchetului General, trimis Redacţiei.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi Flori Dinu, directorul general al "Hexi Pharma", pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, director de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: "În perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 - 9 martie 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri - fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă - în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului.

De asemenea, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, prin plasarea pe piaţa din România, la cvasitotalitatea unităţilor sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a înlesnit cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate, a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase)".

Din probatoriul administrat a mai rezultat că, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, a coordonat activitatea de vânzări desfăşurată de companie, asigurând plasarea pe piaţă la aproape toate unităţile sanitare de dimensiuni mari din România a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, înlesnind cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Procurorii mai susţin că, în intervalul 4 februarie 2014 - 9 martie 2016, Dinu Flori a falsificat 49 de înscrisuri sub semnătură privată (fişe de prezentare ale produselor "Hexi Pharma", fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă), folosite de societate la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

Totodată, din probele administrate a reieşit faptul că, în perioada 14 iulie 2012 - 16 mai 2016, Mihai Leva, în calitate de şef de producţie al companiei, a ajutat la plasarea pe piaţa din România, la unităţile sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid.

De asemenea, între 4 februarie 2014 şi 9 martie 2016, Mihai Leva a falsificat 33 de înscrisuri sub semnătură privată, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului (fişe de prezentare ale produselor "Hexi Pharma" şi fişe cu date de securitate), din care cele 16 fişe cu date de securitate le-a şi întocmit, documente folosite de companie la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, care conţin menţiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că produsele "Hexi Pharma" au fost, în perioada analizată, necorespunzătoare atât sub aspectul indicaţiei din etichetă (şi implicit din avizul Comisiei Naţionale pentru Produse Biocide, de plasare pe piaţă a produsului) referitoare la concentraţia de substanţă activă, cât şi sub aspectul eficienţei biocide în conformitate cu standardele în materie.

Totodată, în rechizitoriul întocmit, procurorii au dispus clasarea cauzei faţă de Dan Condrea, acţionar la SC Hexi Pharma CO SRL la data comiterii infracţiunilor, întrucât a intervenit decesul acestuia.

S-a mai dispus de către procurori menţinerea măsurilor asigurătorii instituite asupra mai multor bunuri ale lui Dan Condrea, respectiv bunuri imobile (terenuri şi apartamente) şi bunuri mobile (conturi bancare indisponibilizate).

De asemenea, procurorii au propus menţinerea măsurilor asiguratorii instituite şi cu privire la bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor "Hexi Pharma", Flori Dinu şi Mihai Leva, precum şi menţinerea măsurilor preventive dispuse faţă de aceştia.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

(S.A.)

------------

Flori Dinu, directorul societăţii "Hexi Pharma", a fost astăzi la Parchetul instanţei supreme pentru noi acte procedurale în dosarul în care este acuzată de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Flori Dinu a stat câteva minute în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Jutiţie (PICCJ) şi nu a dorit să facă declaraţii nici la intrare şi nici la ieşire despre citarea sa de către procurorii care anchetează dosarul "Hexi Pharma", relatează News.ro.

În acest dosar, procurorii au solicitat să fie analizate produse ale societăţii "Hexi Pharma", de către un laborator din străinătate, ancheta fiind în faza finală de administrare a probelor.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări în cazul companiei "Hexi Pharma" pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Procurorii susţin că au probe că firma "Hexi Pharma" a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Dan Condrea, patronul "Hexi Pharma", în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai 2016, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Flori Dinu este acuzată de procurorii PICCJ că în calitate de director general al "Hexi Pharma", având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

În 12 mai 2016, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor "Hexi Pharma", orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor "Hexi Pharma", potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Surse judiciare declarau, pentru agenţia citată, că procurorii Parchetului instanţei supreme au primit în dosarul "Hexi Pharma" raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care rezultă că unii dezinfectanţi ai firmei erau diluaţi fără a depăşi limita legală.

În ancheta din dosarul "Hexi Pharma", procurorii au dispus să fie ridicate documente de la 300 de spitale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si marmota invelea ciocolata...astia nu sunt prosti dar sa-i prosteasca pe unii cu intelectul diluat le iese de minune!!! Ca sa vinzi in bazele NATO si alte baze militare, sa fii acredit de laboratorul cel mai mare din lume, cel din Milano PE FIECARE LOT, sa ai 8 tari care vor sa faca import, majoritatea spitalelor au depus plangere la Minister ca vor Hexi inapoi si apoi sa scoti asemenea cretinatati pt niste retarzi care au cap ca sa nu-i ploua in gat, doar ca au vrut sa bage alta firma pe piata, imi este ff clar ca in aceasta tara au ramas doar bananierii...In concluzie, continuati sa fiti fraieri ca o faceti bine!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb