Pandemia "produce" o multitudine de efecte, care mai de care mai grave. Drepturile copiilor din întreaga lume sunt "grav afectate" de criza provocată de noul tip de coronavirus, care creşte riscurile de muncă şi căsătorie forţată a minorilor, a anunţat o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Amsterdam. Consecinţele economice ale pandemiei şi măsurile luate de guverne pentru a împiedica răspândirea bolii au un impact dezastruos asupra a numeroşi copii, atenţionează ONG-ul pentru apărarea drepturilor copiilor KidsRights. "Această criză dă înapoi ani de progrese realizate în materie de bunăstare a copiilor", declară într-un comunicat Marc Dulleart, fondatorul şi preşedintele KidsRights. În special închiderea şcolilor i-a făcut pe cei tineri "foarte vulnerabili" la munca şi la căsătoria forţată, atenţionează organizaţia. Presiunea asupra sistemului de sănătate a pus de asemenea capăt unor programe de vaccinare împotriva unor boli precum poliomielita şi rujeola, şi "va duce la un vârf al mortalităţii infantile, cu sute de mii de decese suplimentare", estimează KidsRights.
Potrivit ONG-ului, suspendarea campaniilor de vaccinare împotriva rujeolei în cel puţin 23 de ţări afectează până în prezent mai mult de 78 de milioane de copii cu vârste sub 9 ani. În consecinţă, "este mai necesar ca oricând" să se acorde o atenţie specială drepturilor copiilor, a subliniat Dulleart cu ocazia publicării KidsRights Index 2020, care clasează 182 de ţări în funcţie de respectarea acestor drepturi. Islanda se află pe primul loc în acest clasament anual realizat pe baza datelor ONU, urmată de Elveţia şi Finlanda. La polul opus se află Ciadul, Afganistanul şi Sierra Leone. Cu toţi ochii aţintiţi asupra pandemiei, există riscul să se petreacă lucruri mult mai grave, inclusiv în domeniul sănătăţii.
• Măştile pot fi fatale pentru minori
Copiii cu vârsta sub doi ani nu trebuie să poarte măşti pentru că acestea le pot îngreuna respiraţia şi cresc riscul de sufocare, a declarat Asociaţia de Pediatrie din Japonia, lansând un apel urgent către părinţi. Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, specialişti în domeniul sănătăţii din întreaga lume recomandă purtarea măştilor atunci când distanţarea socială este dificil de menţinut, pe măsură ce ţările îşi ridică treptat restricţiile impuse pentru stoparea epidemiei de COVID-19. Asociaţia de Pediatrie din Japonia i-a avertizat însă pe părinţi că măştile sunt prea riscante pentru copiii sub 2 ani. "Măştile pot îngreuna respiraţia, deoarece sugarii au căile respiratorii înguste", ceea ce creşte presiunea asupra inimilor lor, a spus asociaţia, adăugând că măştile sporesc de asemenea riscul de supraîncălzire în cazul lor. "Să oprim utilizarea măştilor pentru copiii sub 2 ani", a afirmat asociaţia într-o notificare de pe site-ul său. Asociaţia a afirmat că până acum au existat foarte puţine cazuri grave de infectare cu coronavirus în rândul copiilor şi că majoritatea copiilor s-au infectat de la membrii familiei. De asemenea, Centrele Americane pentru Controlul Bolilor (CDC) şi Academia de Pediatrie din SUA afirmă că cei mici, cu vârsta sub doi ani, nu trebuie să poarte măşti.