Problema gestionării deşeurilor în Sectorul 1 pare departe de a fi rezolvată, chiar dacă, de sâmbăta trecută, respectiva zonă a Capitalei se află în stare de urgenţă din cauza gunoaielor neridicate de pe străzi, de mai bine de două săptămâni, de operatorul Romprest SA. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, doreşte rezilierea contractului păgubos încheiat în 2008 de fostul edil liberal Andrei Chiliman cu compania respectivă, aliaţii din Consiliul Local - cei de la PNL şi PMP - se abţin deocamdată de la luarea vreunei decizii atât timp cât Alin Stoica, prefectul Capitalei a declarat la instaurarea celei de-a doua stări de alertă - complementară celei instaurată de Guvern privind pandemia Covid-19 - că nu se pune problema rezilierii contractului cu Romprest în actuala situaţie şi că operatorul respectiv trebuie să facă parte din soluţia privind gestionarea deşeurilor din sectorul 1.
De altfel, la solicitarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a Sectorului 1, prefectul Alin Stoica a declarat starea de alertă sanitară în Sectorul 1, timp de 30 de zile, la o zi după ce primarul Clotilde Armand a publicat procesul-verbal întocmit de inspectorii din cadrul Ministerului Finanţelor care au stabilit că societatea Romprest a cauzat Primăriei Sectorului 1 şi cetăţenilor un prejudiciu de 243,8 milioane de lei în ultimii 5 ani, după majorarea ilegală a tarifelor şi facturarea unor servicii inexistente.
"Am fost de acord cu măsurile pe care Sectorul 1 le-a clarificat: creşterea capacităţii de răspuns pentru îndepărtarea riscului, acumularea de deşeuri necontrolate; crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariţia acestui fenomen, schimbarea mentalităţii agenţilor economici şi a populaţiei pentru a împiedica abandonarea de deşeuri pe raza Sectorului 1 necontrolat. (...)Vom monitoriza zilnic să aflăm ce cantitate e ridicată zilnic de fiecare operator, care e cantitatea dusă spre depozitare. (...) În niciun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluţie, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării. Pentru ridicarea gunoiului de pe străzi trebuie aduse capacităţi suplimentare. (...) Concret, să existe capacităţi suplimentare, fie proprii, fie o altă firmă care să poate alături de Romprest să rezolve situaţia", a declarat prefectul Alin Stoica, imediat după emiterea decizie de instituire a stării de alertă pentru Sectorul 1 al municipiului Bucureşti.
Întrebat care este diferenţa faţă de solicitarea precedentă privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, prefectul Capitalei a răspuns: "În 7 iunie a fost o solicitare de stare de alertă pentru că nu se ridicau deşeurile menajere din gospodării, ele nu se ridicau din cauza unui blocaj la sortator. Atunci am găsit o soluţie şi o relaţie directă între Primăria Sectorului 1 şi sortator. Deşeurile produse în gospodării şi de agenţii economici sunt duse conform programului la sortator. Acolo nu mai e blocaj. Blocajul e acum că sunt multe deşeuri pe străzi. Prestatorul nu poate face faţă acestui val de deşeuri. Iar lucrurile trebuie redresate în mod rapid".
În legătură cu situaţia din Sectorul 1 s-a pronunţat şi Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei care a spus că atribuţiile sunt împărţite, cele ale sale fiind legate de tratarea şi depozitarea deşeurilor.
"E o împărţire de atribuţii în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor. Există atribuţia primarului de sector privind colectarea şi selectarea, există atribuţia primarului general în ceea ce priveşte tratarea şi depozitarea. Am consumat foarte mult timp în discuţiile pentru a stabiliza problema în ceea ce mă priveşte, pe atribuţiile pe care eu le am. Am consumat foarte mult timp pentru a stabiliza problema gropii de gunoi la care Bucureştiul să ducă gunoaiele în mod legal. După cum ştiţi, Consiliul General a votat hotărârea de Consiliu pentru înfiinţarea acelei asociaţii de dezvoltare intercomunitară; în urma acestei hotări sectoarele municipiului Bucureşti trebuie să dea hotărârile lor şi după aceea să mergem la Judecătorie să înfiinţăm asociaţia, astfel încât fiecare dintre noi să putem accesa bani europeni. Astea sunt atribuţiile mele pe deşeuri", a spus primarul general al Municipiului Bucureşti.
• Fără cvorum de şedinţă pentru rezilierea contractului cu Romprest SA
Înainte ca prefectul Capitalei să ia decizia instituirii stării de alertă, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a convocat o şedinţă de îndată, prin care consilierii locali erau chemaţi să o împuternicească pentru a demara în instanţă acţiunea de reziliere a contractului cu compania Romprest. Din păcate, edilul Sectorului 1 nu a avut cvorum la sedinţa convocată, la care au participat doar 11 din cei 27 de consilieri locali. Pentru cvorum era necesară prezenţa a 14 consilieri locali.
În urma înregistrării lipsei prezenţei consilierilor necesari, Clotilde Armand a scris pe pagina oficială de Facebook:
"Presupuşii mei parteneri de coaliţie din primărie au un singur nume: USL. PNL şi PSD nu s-au prezentat astăzi la şedinţa de îndată a Consiliului Local. Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti în vederea promovării unei acţiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ - teritorială a Sectorului 1.
Serviciul public de salubrizare este întrerupt deşi legea salubrizării şi regulamentul de salubrizare interzic acest lucru. Facturile sunt plătite la zi şi Compania Romprest continuă să ia ostatici cetăţenii de bună credinţă care plătesc din buzunarul lor cel mai scump serviciu de salubrizare din România. PNL şi PSD s-au înfrăţit din nou şi nu vor rezilierea contractului în Justiţie. Nu asta aţi cerut, stimaţi consilieri? De ce nu aţi votat? Ştiu. Sunt prea mulţi bani de pierdut... Zilele trecute a sosit raportul controlului efectuat de Ministerul Finanţelor (condus de însuşi domnul Florin Cîţu) care ne demonstrează cu subiect şi predicat că Sectorul 1 trebuie să recupereze 50 de milioane de euro de la societatea Romprest. PNL şi PSD nu vor să recuperăm banii. Voi reveni cu acest punct pe ordinea de zi la fiecare şedinţă".
Ce a uitat să menţioneze Clotilde Armand în mesajul respectiv este tocmai mesajul transmis cu o oră înaintea şedinţei de prefectul Alin Stoica, cel care a fost numit în funcţia respectivă la propunerea liderilor USRPLUS şi anume: "În niciun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluţie, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării".
Conform lui Clotilde Armand, dacă propunerea sa ar fi fost adoptată de consilierii locali, primarul Sectorului 1 ar fi putut să sesizeze instanţa de judecată cu o acţiune având ca obiect rezilierea contractului de delegare, s-ar fi asigurat respectarea principiului continuităţii serviciului de utilitate publică şi ar fi fost sancţionată neexecutarea obligaţiilor contractuale de către Romprest SA.
Conform estimărilor, la data de 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple: risc epidemiologic, risc pentru mediu înconjurător, risc de perturbare a fluxurilor de circulaţie, risc de încetinire a activităţii unor agenţi economici, risc ambiental pentru desfăşurarea evenimentelor culturale şi sportive din Capitală, risc de tulburări sociale, cu manifestaţii cauzate de nemulţumire şi panică, se arată în documentul pe baza căruia prefectul Alin Stoica a decis instaurarea stării de alertă.
Amintim că în anul 2016, Camera de Conturi a Municipiului Bucureşti a stabilit că prejudiciul creat Sectorului 1, de către Romprest este în cuantum de 117,9 milioane de lei. Primăria Sectorului 1, condusă între 2016-2020 de social-democratul Dan Tudorache, nu a recuperat acest prejudiciu.
În martie 2021, raportul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile de Utilităţi Publice (ANRSC), referitor la contractul cu Romprest, prevede ca sumele plătite ilegal către Romprest să fie recuperate, să fie eliminat tariful de staţionare a utilajelor şi să fie redusă durata contractuală a documentului încheiat în 2008 la maximum 18 ani.
În 20 iulie 2021, Ministerul Finanţelor, în urma unui control al Direcţiei Generale de Inspecţie Economico - Financiară stabileşte că Primăria Sectorului a plătit ilegal 243,9 milioane de lei (aproximativ 50 milioane de euro), către Romprest şi că operatorul care se ocupă de salubritate a majorat tarifele în anul 2019, fără bază legală sau contractuală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2021, 09:56)
Se discuta degeaba. Hiena face ce vrea ea. Nu exista lege, nimeni nu are curajul sa faca ceva, se discuta iar hiena isi vede de sarcinile primite.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2021, 12:10)
in loc de concluzie cutzu, cotroceni &co
pentru vaccinul asta preplatit cu scopuri limbincuriste tara are bani de propaganda, publicitate etc, etc pentru a marca neostoita grija a guvernantilor pentru sanatatea populatiei
pentru muntii de gunoi cu reale si imediate consecinte pentru sanatatea populatiei GUVERNATII SE ASCUND SUB FUSTA ARMANDINA DAND-SI ARAMA PE FATA!
vorba aceia, daca nu putem sa-i doboram cu covid, sau vaccinuri las ca le aratm noi ce efect spectaculos si sigur au gonoaiele dospite la 40 grade .
pai nu merita sa fie starnsi de gat?
si nu cu dragoste ci cu putere nemarginita ca si dragostea lor pentru locuitori din bucuretsi!!!!????
3. Capitala jegului
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2021, 14:26)
Capitala a acumulat mai mult jeg pe strazi decât Parisul, cea mai mizerabila capitală europeană.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 26.07.2021, 20:33)
"Gunoaiele au îngenuncheat cea mai bogată zonă a Capitalei"
da, gunoaiele de la USR-PLUS