Dumitraşcu, OPSPI: "Privatizarea Electrica nu ridică probleme de concurenţă"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iunie 2013

Dumitraşcu, OPSPI: "Privatizarea Electrica nu ridică probleme de concurenţă"

Listarea a 51% din Electrica SA la Bursa de Valori Bucureşti, anunţată pentru toamna acestui an, este văzută de unii analişti ca fiind riscantă pentru că statul cedează controlul asupra unei treimi din distribuţia şi furnizarea de energie a ţării. Avocatul Gabriel Zbârcea ne-a declarat, recent, că listarea îi îndepărtează pe investitorii prezenţi pe piaţa noastră (CEZ şi E.ON), care sunt interesaţi de una, maxim două filiale de distribuţie din grupul Electrica.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării din Industrie (OPSPI), ne-a declarat: "Privatizarea pachetului majoritar al Electrica SA nu ridică probleme de concurenţă. Nu facem o vânzare a 51% din acţiunile Electrica SA către un investitor strategic. Vânzarea acestor acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti va atrage mai mulţi investitori, din toate categoriile. Acţionariatul va fi unul divers".

Domnia sa ne-a explicat că statul doreşte ca alocarea tranşelor să se facă după modelul ofertei secundare de la Transgaz, din această primăvară. Astfel, vor fi tranşe alocate pentru retail şi pentru investitorii instituţionali cu cel puţin două subtranşe.

Potrivit strategiei de privatizare, vânzarea a 51% din acţiunile Electrica SA se va face prin ofertă publică de majorare a capitalului social cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 105% din capitalul social existent.

Din Electrica SA fac parte filialele de distribuţie Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, dar şi societatea de furnizare Electrica Furnizare SA. Electrica SA deţine şi societatea de servicii Electrica Serv. Statul, prin Electrica, mai deţine pachete minoritare de acţiuni la filialele privatizate (Banat, Dobrogea, Muntenia Sud şi Moldova).

Fondurile din listarea Electrica SA merg la capitalizarea companiei, pentru realizarea de investiţii.

Vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz a presupus trei tranşe de subscriere, respectiv tranşa destinată investitorilor instituţionali (reprezentând 85% din acţiunile oferite), tranşa destinată subscrierilor mari (8%) şi tranşa subscrierilor mici (7%). Statul a obţinut 72 milioane de euro în urma acestei oferte secundare.

Potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli aprobat, Electrica SA a prevăzut, pentru 2012, un profit brut de 18,376 milioane lei, profitul contabil rămas după deducerea impozitului fiind stabilit la 15,583 milioane lei. Veniturile totale ale companiei au fost estimate, anul trecut, la 1,567 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb