DUPĂ 18 ANI DE LA FURTURILE DE ACŢIUNI DIN 1998-1999 Bucur Obor are două soluţii ca să îi despăgubească pe acţionarii furaţi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2016

Bucur Obor are două soluţii ca să îi despăgubească pe acţionarii furaţi

Răscumpărare sau majorare de capital - variantele de despăgubire

Ziarul "BURSA" a scris, în iunie, că unii acţionari au fost de acord să îi despăgubească de la ei pe cei furaţi

Acţionarii "Bucur Obor" (BUCU) au fost convocaţi, pe 20 octombrie, să aprobe soluţionarea situaţiei create în urma furturilor de acţiuni din anii 1998-1999, fiind propuse două variante - un program de răscumpărare, în urma căruia să fie împroprietăriţi păgubiţii, sau o majorare de capital, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Depozitarul Central a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată în anul 2011, să reînscrie ca acţionari un număr de 1344 de persoane, care deţin, în total, 7,32% din capitalul social al companiei, cu un număr de 735 de titluri fiecare. Soluţia nu a putut fi pusă în practică, deoarece, timp de 16 ani, s-au făcut tranzacţii de bună credinţă.

Ziarul BURSA a scris, în iunie, că unii acţionari au fost de acord să îi despăgubească de la ei pe cei furaţi, înţelegere aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), conform unor surse din piaţă, şi confirmată de Depozitarul Central.

Într-un interviu din 2014, Laurenţiu Postovaru, care controlează 49,89% din Bucur Obor (BUCU), sugera că ar putea să se abţină de la vot în contul deţinerilor acţionarilor păgubiţi care vin în sală la Adunarea Generală, ceea ce ar fi echivalat cu a le oferi păgubiţilor din acţiunile sale, pentru ca şedinţele să se poată ţine.

Soluţia se regăseşte în propunerile din Adunarea generală din octombrie.

Una dintre variantele de despăgubire prezentate în convocatorul AGA este aprobarea răscumpărării unui număr maxim de 962.925 acţiuni proprii integral plătite, la un preţ între 0,1 lei şi 6,4 lei/unitate şi a transferării directe de către societate a acţiunilor dobândite către acţionarii fraudaţi menţionaţi în şentinţa penală nr. 172F/2011 şi care nu au obţinut acţiunile sustrase până la respectiva dată.

Varianta a doua este aprobarea majorării capitalului social cu aport în numerar de 1.337.575 lei, respectiv de la valoarea de 1.337.575 lei la valoarea de 2.675.150 lei, şi aprobarea acordării dreptului de preferinţă acţionarilor existenţi înregistrati în Registrul Acţionarilor, direct proporţional cu cotele de participare deţinute de aceştia. Conform convocatorului, perioada în care se pot subscrie acţiuni în cadrul exercitării dreptului de preferinţă va fi de o lună de la data stabilită în prospectul de ofertă. În perioada de subscriere, acţionarii pot realiza subscrieri la preţul de subscriere egal cu valoarea nominală a acţiunilor, conform drepturilor de preferinţă deţinute.

Din această variantă, mai face parte şi aprobarea oferirii spre subscriere a unui număr de cel mult 962.925 acţiuni, care au fost subscrise sau plătite în întregime în Etapa I a majorării capitalului social, în scopul asigurării executării Sentinţei penale nr. 172F/ 2011, la un preţ de subscriere de 0,11 RON/acţiune, către unul sau mai mulţi acţionari existenţi înregistraţi în Registrul Acţionarilor societăţii şi care se angajează şi garantează inclusiv cu aceste acţiuni, faţă de societate, să transfere ulterior respectivele acţiuni, fără plată, către acţionarii societăţii fraudaţi menţionati în sentinţa penală.

Totodată, trebuie să fie aprobate persoanele care să fie invitate să participe la Etapa II a majorării capitalului social, dintre cele care şi-au exprimat intenţia în termen de 15 zile de la data publicării Convocării.

De asemenea, acţionarii vor decide oferirea spre subscriere a acţiunilor care nu au fost subscrise sau plătite în întregime în Etapa I a majorării capitalului social şi în Etapa II a majorarii capitalului social, ca drept de preferinţă sui generis, după închiderea ofertei publice menţionate pentru o perioadă de o lună, la un preţ de subscriere de 0,11 RON/acţiune, în mod exclusiv acţionarilor societăţii fraudaţi mentionaţi în Sentinţa penala şi care nu au obţinut acţiunile sustrase până la respectiva dată, direct proporţional cu cotele de participare calculate în baza acestei hotărâri judecătoreşti.

Conform convocatorului, în ipoteza în care acţionarul din Etapa II a majorării capitalului social nu execută obligaţia de transfer fără plată a acţiunilor dobândite în această etapă către acţionarii fraudaţi menţionaţi în Sentinţă, AGA va decide aprobarea autorizării Consiliului de Administraţie pentru a dobândi un număr maxim de 962.925 acţiuni proprii integral plătite, la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,10 RON/acţiune sau mai mare de 3,20 RON/acţiune, precum şi aprobarea transferării directe a acestora de către Societate, fără plată, către acţionarii Societăţii fraudaţi

Compania a fost, în ultimii ani, scena unui scandal deschis dintre Laurenţiu Postovaru, care deţine, în nume propriu şi prin firma lui, Amadeus Group, 49,9% din capitalul social al BUCU, şi Gelu Manea, care are 16,05% din companie şi care a condus societatea pentru o perioadă de mai mulţi ani.

Pe fondul conflictului, emitentul a fost chiar suspendat de la tranzacţionare de către ASF, timp de cinci luni, până în februarie 2015. În luna septembrie 2014, reprezentanţii "Amadeus Group" au raportat că au schimbat Consiliul de Administraţie al companiei, într-o Adunare Generală, însă, atunci, Gelu Manea a susţinut că şedinţa respectivă a fost ilegală. Acţionarii "Bucur Obor" au respins, într-o altă Adunare Generală, descărcarea de gestiune a foştilor administratori Gelu Manea, Gheorghe Pistol şi Silviu Pandrea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe cand un articol despre furturile de actiuni de la Harinvest ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb