DUPĂ ATACURILE PREMIERULUI LA BNR ŞI SISTEMUL BANCAR, Bancherii nu răspund la declaraţiile politice

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2017

Bancherii nu răspund la declaraţiile politice

Eugen Rădulescu, BNR: "Atacurile politice la adresa BNR - o gălăgie"

Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: "Nu cred că ne sunt adresate nouă declaraţiile politice, cred că sunt doar aşa pentru imagine"

"Discuţia despre creşterea ROBOR - disproporţionată", potrivit lui Rădulescu

Bancherii preferă să nu răspundă atacurilor primite de la nivel politic, considerându-le doar "pentru imagine".

"Eu la declaraţii politice nu răspund", a spus, sâmbătă, Eugen Rădulescu, director Direcţia Stabilitate Financiară BNR, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concuren ei i Consiliul Patronatelor Bancare din România. Domnia sa caracterizat declaraţiile politice critice la adresa sistemului bancar şi a Băncii Naţionale drept "o gălăgie".

"Nu reacţionez la declaraţii politice, pentru că nu cred că ne sunt adresate nouă. Cred că sunt doar aşa pentru imagine", a declarat şi Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose a lansat un nou atac la adresa BNR, pe tema creşterii ROBOR. Acesta a spus: "Cei de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de acasă. Trebuia să aibă grijă să nu crească (n.r. dobânzile). Noi am luat banii de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie să reglementeze situaţia. Asta trebuie să facă. Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel".

Eugen Rădulescu a comentat: "E o declaraţie politică. Ce ar trebui să mă duc să-i fac? În primul rând, eu cred că în momentul de faţă, discuţia despre ROBOR este cu totul disproporţionată. Decoamdată vorbim de o creştere de la 1% la 1,5%, vorbim despre o creştere de 50 de puncte de bază. Inflaţia a crescut cu mult mai mult decât atât. Vremea dobânzilor mici se termină".

Întrebat dacă ar trebui să ne aşteptăm la rate mai mari, oficialul BNR a răspuns că "sigur că da": "De când tot spunem treaba asta? Vor creşte şi dobânzile la depozite, evident. Deocamdată, dobânzile la depozite sunt foarte, foarte scăzute şi ele deja nu mai acoperă inflaţia".

Domnia să adăugat că suntem în zona declaraţiilor belicoase, deocamdată: "Când vom avea influenţe pe curs din cauza acestor declaraţii, ne vom îngrijora, dar deocamdată avem doar o gălăgie".

Rădulescu: O majorare a dobânzilor cu 1-2 puncte procentuale va creşte gradul de îndatorare a debitorilor cu venituri mici cu 10 puncte procentuale

Potrivit oficialului BNR, o creştere cu 1-2 puncte procentuale a dobânzilor va însemna o urcare cu 10 puncte procentuale a gradului de îndatorare a debitorilor cu venituri sub medie: "În prezent, la cele mai joase dobânzi din istorie, rata medie de îndatorare a acestei categorii este de 65% pentru creditele ipotecare. Va ajunge la 75%.Deocamdată nu e cazul". Domnia sa a menţionat că, la creditele de consum, este îngrijorătoare rata de neperformanţă: "Avem o rată de a creditelor neperformante de 14%, când dobânzile sunt la niveluri minime. Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla când vor creşte dobânzile".

În urmă cu un an, Eugen Rădulescu spunea că scenariul dobânzilor scăzute ar putea să mai dureze: "În momentul de faţă nu avem niciun scenariu că dobânzile ar lua-o din loc la Prima Casă. Desigur, nu putem exclude total că acest lucru nu s-ar putea întâmpla, pentru că nu ai cum să prevezi viitorul. Însă, haideţi să nu aplicăm politica drobului de sare. (...) La un seminar recent desfăşurat la Frankfurt, s-a discutat despre situaţia dobânzilor mici de acum şi cât ar mai putea dura aceasta. Într-unul din scenarii, dobânzile mici ar mai putea dura 2-3 ani sau, în alt scenariu, 5-10 ani, după care se re-evaluează piaţa. Concluzia a fost că probabilitatea ca dobânzile să o ia din loc în economia mondială este foarte, foarte scăzută. Nu există niciun scenariu ce poate fi construit care să confirme că dobânzile pe plan mondial ar lua-o în sus. Dacă la noi ar lua-o în sus, ar însemna că au crescut presiunile inflaţioniste. Din ce cresc presiunile inflaţioniste? În primul rând, din creşterea salariilor peste productivitate, lucru la care asistăm, e drept, în România, însă nu putem sub nicio formă să susţinem că la noi această creştere a salariilor peste productivitate ar avea un solid caracter inflaţionist".

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins vineri nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Inflatia a fost scazuta/negativa din cauza taierile nesustenabile de taxe practicate de psd in ultimii ani.

    Acum vine partea a doua a prostiei psd, cu cresteri nesustenabile de salarii pt privilegiati, care probabil vor genera inflatie.

    Sa multumim psd pentru roborul mai mare ce va urma. 

    1. Aceeasi inflatie scazuta era si pe vremea fostului guvern......

      Cred că este greșită afirmația. Inflația este scăzută sau negativă din cauza reducerii masei monetare disponibile sau din cauza supra-producției. Tăierile de taxe nu sunt responsabile pentru primul efect. Ar putea fi pentru al doilea dacă, înnebunite de fericirea unor taxe reduse, firmele au început să producă pe stoc, reducând prețurile în încercarea de a câștiga cotă de piață. Deși improbabil să se fi întâmplat asta, este vina firmelor private, nu a statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb