DUPĂ CE A PROMULGAT LEGEA CARE OBLIGĂ HIPERMARKETURILE SĂ COMERCIALIZEZE 51% PRODUSE ROMÂNEŞTI Klaus Iohannis, în război cu marile reţele comerciale

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 12 iulie 2016

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România: "Legea este îndreptată împotriva marilor reţele comerciale"

Nini Săpunaru (PNL): "Nu trebuie să se îngrijoreze nimeni că va dispărea marfa de pe raft"

Magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend, potrivit unei legi promulgate, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea a fost contestată de patronate şi a fost amânată de mai multe ori.

Potrivit actului normativ, "comercianţii - persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare", în principal fiind vorba de produse româneşti.

Legea interzice marilor reţele comerciale să încaseze de la furnizori taxe şi servicii, potrivit Mediafax.

Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Deputatul liberal Nini Săpunaru a spus că nu trebuie să existe îngrijorări privind această lege, adăugând că marfa nu va dispărea de pe raft: "În condiţiile în care consumatorul vrea să cumpere roşii din Turcia, se vor aproviziona roşii din Turcia în permanenţă şi se vor aproviziona cu mai puţine roşii din România dacă românul doreşte. Dar haideţi să vedem. Am semnale foarte bune din piaţă. Fermierii m-au anunţat că sunt anumite lanţuri comerciale (...) care au făcut opt întâlniri regionale cu fermierii, ne-au anunţat că vor să se aprovizioneze, că sunt de acord să semneze contracte cu ei. Deja ei se pregătesc pentru a funcţiona în baza acestei legi acum, nu peste şase luni".

Politicianul a mai susţinut că legea va intra în vigoare la trei zile de la promulgare: "Partea în ceea ce priveşte interzicerea taxelor de listare, interzicerea listelor de preţuri, taxele de listare, taxele de raft şi celelalte comisioane ascunse pe care le percepeau hipermarketurile de la producători şi fermieri vor dispărea la trei zile de la promulgarea legii. Rămâne în suspensie doar acel articol privind 51% produse proaspete pe lanţul scurt de aprovizionare - lapte, produse lactate, pâine, carne proaspătă, legume, fructe şi ouă. Nu cred că vor fi niciun fel de probleme".

Deputatul liberal a mai spus că, după promulgare, Guvernul este obligat să emită normele metodologice, iar apoi vor începe discuţiile consultative cu fermieri, comercianţi români şi străini.

"Nu pleacă nimeni pentru că au aşa de mari venituri în România încât nu vor pleca niciodată", a mai declarat liberalul, cu privire la posibilitatea ca supermarketurile să se retragă din ţara noastră.

Retaileri: "Legea privind comercializarea produselor alimentare restrânge libertatea consumatorilor"

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) spune, într-un comunicat de presă, că această lege este îndreptată împotriva marilor reţele comerciale şi, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele româneşti. "În schimb restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la preţuri competitive", mai precizează AMRCR.

Comunicatul menţionează: "De acum înainte, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului, ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuşi de lege în ceea ce priveşte termenele de plată sau serviciile comerciale pentru că altfel sancţiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor.

Marii retaileri sunt obligaţi să-şi reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfăşurării acestora, să renunţe la facilităţi şi servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele româneşti şi să se orienteze pentru a găsi modalităţi de a susţine un flux financiar imens, impus fără justificare.

Apreciem că toate acestea se vor răsfrânge asupra preţurilor la raft şi vor avea repecusiuni majore şi asupra programelor de susţinere a producătorilor locali".

Marile reţele comerciale mai arată că această lege este, de asemenea, împotriva mecanismelor concurenţiale şi a principiilor după care funcţionează piaţa unică comunitară: "Acest lucru se întamplă la câteva zile după anunţul referitor la lansarea unor programe precum «România Competitivă», dar şi la puţin timp după ce în cadrul Consiliului European s-a vorbit despre întărirea Uniunii Europene, în contextul referendumului referitor la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană".

AMRCR spune că va continua demersurile în cadrul organismelor comunitare, pentru analizarea compatibilităţii acestei legi cu normele europene, ştiut fiind deja că la nivelul Comisiei Europene există în desfăşurare o procedură în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb