Fabrica "Textila Oltul" din Sfântu Gheorghe a renunţat la importul de forţă de muncă din China şi a "angajat" roboţi. Directorul fabricii, Vlastimir Isakovici, a declarat că luna aceasta a adus din străinătate un robot, unic în Româ-nia, care înlocuieşte complet forţa de muncă umană, precum şi mai multe maşini de cusut care "lucrează cât zece femei". Robotul croieşte şi coase, în decurs de o oră, 60 de lenjerii de pat, în timp ce o muncitoare reuşeşte să facă acelaşi lucru într-o zi de lucru de opt ore, a declarat Vlastimir Isakovici. El a adăugat că a fost nevoit să înlocuiască oamenii cu roboţi pentru că nu găseşte forţă de muncă, iar în astfel de condiţii riscă să piardă contractele la export.
Fabrica are contracte de livrare pentru următoarele nouă luni şi se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. În perioada următoare, conducerea fabricii va mai achiziţiona încă şase maşini care vor înlocui 60 de muncitoare, informează Rompres.
În urmă cu două luni, conducerea fabricii a anunţat că va angaja 100 de chinezoaice, pentru că nu găseşte forţă de muncă autohtonă, creând astfel stupoare şi chiar revoltă în rândul opiniei publice. Printre cei care s-au opus importului de forţă de muncă din China s-a numărat şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, care nu s-a ferit să-i critice pe patronii fabricii pentru lefurile "mizere" şi condiţiile de muncă "vitrege" pe care le oferă angajaţilor.
Fabrica "Oltul", care are o tradiţie în domeniu de peste 100 de ani, a trecut în anul 1999 în portofoliul firmei belgiene "Drapantex". În ultimii ani aceasta a lucrat îndeosebi pentru export, ţesăturile sale ignifugate şi impermeabile având mare trecere în căminele de bătrâni şi spitalele din Franţa, Olanda şi Belgia.