DUPĂ CE A TRECUT PE PIERDERE, Petrom dă oameni afară, şi în acest an

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 februarie 2016

Mariana Gheorghe: "OMV Petrom estimează, pentru 2016, un preţ mediu al petrolului de 40 de dolari pe baril"

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierdere în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, mai mic cu 2,8 miliarde lei faţă de cel din 2014, potrivit rezultatelor consolidate publicate joi de companie.

Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015 faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent, mai arată comunicatul OMV Petrom.

"Rezultatul operational înainte de taxe a fost pentru prima dată negativ, scăzând la -530 milioane de lei, din cauza preţului mic al ţiţeiului şi din cauza deprecierilor contabile din segmentul de Upstream", a spus Mariana Gheorghe, CEO-ul companiei.

Domnia sa a precizat că, după cele 900 de concedieri din 2015, şi în acest an, este posibil să se facă reduceri de personal: "Anul trecut forţa de muncă a fost redusă cu 5% - circa 900 de angajaţi. Noi nu ne-am propus niciodată o ţintă de reducere a numărului de concedieri, am investit foarte mult în dezvoltarea capabilităţii angajaţilor noştrii care au putut să facă faţă acestor presiuni de preţuri mai joase, de reducere de activităţi şi de investiţii în conturi cât mai optime, dar este posibil ca şi în acest an, ca rezultat al revizuirii, şi ca presiuni a tot ce înseamnă investiţii şi activităţi operaţionale, să se facă reduceri de personal.

Avem un plan social bine pus la punct, pe care l-am folosit în anii anteriori şi îl vom folosi în continuare, astfel încât să «alinăm» impactul negativ al concedierilor".

OMV Petrom a estimat un preţ mediu al petrolului de 40 de dolari pe baril, pentru acest an, şi va reduce investiţiile cu 10-20% faţă de anul 2015, a mai declarat, ieri, Mariana Gheorghe.

"Pentru activitatea de ţiţei şi gaze se pune problema asigurării viitorului", a menţionat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream, adăugând: "Fără investiţii producţia scade anual cu 10%. Practic, în zece ani producţia dispare, deci cheia în această activitate este nu numai de generare de cash-flow, dar şi de consolidare a programului de investiţii. În momentul de faţă, continuăm acest program de investiţii la un nivel mai redus şi ne păstrăm toate opţiunile pentru viitor"

Gabriel Selischi a mai spus că OMV Petrom şi ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde euro, din 2008 până în prezent.

Oficialii companiei au spus: "Am forat şapte sonde în acest perimetru, iar majoritatea au întâlnit acumulari de gaze. Avem rezultate suficient de încurajatoare pentru a continua evaluarea viabilităţii comerciale. Decizia finală de investiţie este estimată în aproximativ doi ani".

Gabriel Selischi: "Am oprit 350 de sonde la sfârşitul anului trecut"

Gabriel Selischi a precizat că societatea a oprit 350 de sonde, la finalul anului trecut: "Avem 7.500 de sonde de petrol, iar din acestea 1.000 au fost puse sub semnul întrebării, iar, din acestea, am decis să oprim 350, la sfârşitul anului trecut".

Domnia sa explică: "Dar, în momentul când este oprită o sondă nu poţi să o laşi oprită, trebuie să asiguri paza, păstrarea instalaţiilor în costuri operaţionale şi să faci în aşa fel încât să ai posibilitatea să o porneşti din nou".

Mariana Gheorghe: "În absenţa unui cumpărător pentru Arpechim, probabil vom desfiinţa rafinăria"

Mariana Gheorghe a mai declarat că Petrom nu are intenţia să repornească rafinăria Arpechim: "Suntem în proces de a separa autorizarea fiscală pentru zona de depozite. Aşa cum am anunţat, o parte din această rafinărie se va folosi pentru depozitele de carburanţi şi ţiţei". Ea a precizat că la ora actuală niciun cumpărător nu s-a arătat interesat de rafinărie.

"În absenţa unui cumpărător pentru Arpechim, după rezolvarea problemei cu depozitele, probabil că vom merge pentru desfiinţare, dacă nu avem altă soluţie", a subliniat Mariana Gheorghe.

Cu privire la proiectul din Marea Neagră oficialii susţin că acesta nu este influenţat de preţul la ţiţei, ci de cel al gazelor.

Domnul Selischi a precizat: "Avem lucrări de inginerie şi de evaluare comercială de făcut, şi ne propunem să le terminăm până în 2018, după care, în cazul în care aceste evaluări sunt pozitive, vom continua cu execuţia proiectului. Încă nu ştim ce soluţie vom adopta, care va fi infrastructura de care vom avea nevoie pentru Marea Neagră. Avem un acord de colaborare cu Transgaz pentru conectarea Sistemului Naţional, dar până acolo trebuie să forăm un număr de sonde, să construim o conductă, să facem facilităţile de procesare, de control, şi pentru un program de acest gen e nevoie de mai multe miliarde euro sau dolari. Ştiu că există o mare nerăbdare, dar dacă facem o comparaţie între acest proiect şi autostrăzile din ţara noastră, în special cele care traversează munţii, o să vedeţi că noi facem progres".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa inteleg ca managementul privat de la Petrom nu e in stare sa faca profit la un pret mediu de $40 / baril (in 2015)?

    Culmea e ca in 2003, la un pret al barilului mai mic ($30) administrat de Stat Petrom a reusit sa faca ceva profit. 

    Sa fie cumva vorba de optimizare (evaziune) fiscala?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb