DUPĂ CE AMBASADA SUA A PUS LA COLŢ PIAŢA DE CAPITAL, Asociaţia Brokerilor cere ASF să prelungească promoţiile tarifare

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2014

Asociaţia Brokerilor cere ASF să prelungească promoţiile tarifare

Tariful ASF pentru market-making este dublu faţă de 2013, în condiţiile în care BVB derulează un program pilot pentru această activitate

Chiş, SSIF Broker: "Suntem în punctul în care luăm în considerare retragerea din programul de market-making iniţiat de BVB"

Superofertele la tarife practicate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, în 2013, s-au încheiat, iar brokerii s-au trezit, în 2014, că au de scos din buzunare mai mulţi bani, pentru anumite activităţi.

Astfel, Asociaţia Brokerilor a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară să prelungească şi pentru 2014 o serie de reduceri de tarife, justificând că aceste promoţii au avut rolul de stimulare a revenirii pieţei de capital autohtone.

Cererea vine în contextul în care, miercuri, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a pus la colţ instituţiile pieţei, spunând că este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF.

Potrivit lui Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF, Autoritatea "împărtăşeşte ideea unei reaşezări a nivelului comisioanelor, doar că reaşezarea trebuie făcută într-o manieră ordonată, predictibilă, fără să producă distorsiuni şi, esenţial, să ţină cont de evoluţia economiei, dar şi de dimensiunea pieţei".

Bursa de Valori se găseşte într-o situaţie delicată, întrucât tariful actual al ASF pentru market-making este dublu faţă de anul trecut (0,08%, faţă de tariful redus de 0,04%, în 2013), în condiţiile în care BVB a iniţiat un program pilot pentru această activitate, la începutul acestui an.

Până în prezent, în program, s-au înscris cinci brokeri (Wood&Company, Banca Comercială Română, Raiffeisen Centrobank, SSIF Broker şi IFB Finwest), însă, deja, unul dintre aceştia ia în calcul retragerea.

Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, ne-a declarat: "Din păcate, suntem în punctul în care luăm în considerare retragerea din programul de market-making iniţiat de BVB, deoarece nu am identificat un echilibru între riscuri şi beneficii. Cel mai important aspect este că programul nu ne permite să ne acoperim riscul operaţiunilor, fie printr-un contract comercial cu emitentul listat, care să fie dispus să ne preia o parte din risc, fie prin acoperirea pe piaţa futures.

Invităm BVB să prezinte public avantajele de a fi market-maker la Bucureşti, în comparaţie cu bursele dezvoltate. Investitorii trebuie să fie la curent cu diferenţele dintre noi şi alte pieţe, la nivel de tarife, reguli, posibilităţi de acoperire a riscului".

Domnul Chiş ne-a mai spus că şi-ar dori ca spiritul de competiţie pe care piaţa de capital locală îl resimte faţă de pieţele din regiune să fie perceput corect şi de factorii decizionali din instituţiile care o reglementează: "Cred că este evident că suntem una dintre cele mai scumpe şi cele mai riscante pieţe din regiune, cu suprareglementări ale operaţiunilor de vânzare/cumpărare, cu un sistem de decontare autarhic şi o piaţă de derivate anemică. Comisioanele percepute de brokeri de la clienţii lor au scăzut considerabil în ultimii cinci ani, în timp ce tarifele instituţiilor pieţei de capital au rămas neschimbate. Este absolut obligatoriu ca aceste tarife să scadă".

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, spunea, la începutul anului, că programul de market-making a fost creat pentru a creşte eficienţa mecanismelor de piaţă şi lichiditatea în general. Comisionul de tranzacţionare al BVB pentru market makeri este de 0,01%, fiind condiţionat de îndeplinirea obligaţiilor de cotare ale market-makerului.

Printre promoţiile cerute de Asociaţia Brokerilor şi în 2014 se mai numără şi reducerea pentru market-makerii de derivate de la 0,08 lei/contract la jumătate, eliminarea tarifului de 1.000 de lei pentru înregistrarea titlurilor de stat.

Asociaţia consideră că programul de listări se poate transforma într-o oportunitate de dezvoltare a pieţei numai dacă este însoţit de o politică atractivă de tarife şi comisioane.

Deşi oficialul SUA ne-a muştruluit bine, iar brokerii îşi susţin şi ei cauza, ASF nu pare că se lasă înduplecată.

"În opinia Autorităţii de Supraveghere, orice facilitate acordată trebuie să respecte cumulat cel puţin câteva principii: să fie necesară, să fie eficientă, să fie temporară, să fie ţintită, să fie sustenabilă şi să fie predictibilă (delimitată în timp). Categoric vom ţine cont de aceste principii în facilităţile prezente/viitoare", ne-a transmis instituţia.

Purtătorul de cuvânt al ASF ne-a transmis o reacţie la declaraţiile oficialului SUA: "Sunt mai multe aspecte în care avem aceeaşi viziune cu domnul Duane Butcher. Sau un început de viziuni similare în ceea ce priveşte, spre exemplu, dificultatea accesului pe piaţa de capital din România. Realitatea ne demonstrează că nu toţi investitorii au nevoie de 6 luni pentru a intra pe piaţa de capital din România. Spre exemplu, oferta Romgaz, care a atras mulţi investitori noi atât din România cât şi din extern. Direcţia noastră este fermă: netezirea accesului pe piaţa de capital. Poate că ritmul nu este atât de rapid pe cât ne-am dori atât noi, cât şi investitorii la care se referă domnul Butcher. Direcţia este însă clară şi ireversibilă: va fi mai uşor să accesezi piaţa de capital din România.

În privinţa comisioanelor ASF, orice investitor serios, pe termen lung, înclinat mai degrabă spre investiţie şi nu spre speculaţie, cunoaşte că predictibilitatea şi sustenabilitatea sunt mai importante decât nivelul unei taxe (atât timp cât cota respectivă nu este exorbitantă sau mult exagerată)".

Referitor la ideea unei reaşezări a nivelului comisioanelor, purtătorul de cuvânt al ASF ne-a mai spus: "Sigur, când ai un bazin de sute de mii de investitori activi şi unde ai zeci sau sute de societăţi listate şi cu lichiditate mare, cum este în alte state, poţi face treabă cu un comision mai mic, pe care îl încasezi de la mai mulţi, şi asta de multe ori. Pe măsură ce economia României se va dezvolta, piaţa de capital va creşte (inclusiv prin listarea de societăţi noi, dorinţa de diversificare a plasării investiţiilor, manifestarea de facto a predictibilităţii), va exista un stimul suplimentar pentru netezirea costului tranzacţionării".

Potrivit lui Duane Butcher, scăderea comisioanelor de tranzacţionare şi reducerea cerinţelor birocratice pentru investiţii ar ajuta la creşterea atractivităţii pieţei de capital din România pentru investitori.

Rămâne de văzut răspunsul practic al ASF, întrucât cel oficial transmis de Autoritate lasă speranţe destul de mici pentru brokeri, BVB şi pentru americani.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Bai Soviani, daca scad comisioanele nu va mai puteti lua salariile alea nesimtite acolo la ASF. Cu ce mai faci implant de par ??

    1. Hai sa vorbim si de milionul de lei luat de purtatorul de vorbe.Cum il mai ia daca se reduc comisioanele ?

      e foarte important ce are ASF de comunicat. merita un milion abureala lor inutila.

    ASF nu e constituita pentru a genera profit, ci pentru a supravegeha piata, deci veniturile trebuie limitate. Salariile din ASF sunt exagerate, greu de sustinut in multe piete.

    sa moara piata strivita de comisioane, ca mai apoi sa se dezvolte...

    dragii mei asf-isti, voi nu ati aflat ca trebuie sa udati un copac ca sa creasca? te pomenesti ca voi asteptati intai sa creasca si sa atraga nori de ploaie ca, deh, padurile atrag ploile, nu-i asa? 

    cand vad atata etatism si stupizenie crunta in Romanika aceea ma bucur cu amandoua mainile (un fel de-a zice) ca am emigrat. 

    pa si pu! 

    daca ne uitam la comisioanele brokerilor din Romania care ofera tranzactii pe pietele externe, vedem ca acestea nu sunt cu mult mai mici decat cele de pe BVB si in plus, mai avem si comision minim pentru pietele externe, iar pentru BVB nu e comision minim asadar, pentru cei care cumpara de valori mai mici pe extern, ar putea sa fie mai scump decat pe BVB. Unul din cei mai mari brokeri de la noi are aceleasi comisioane, indiferent ca tranzactionezi pe BVB sau pe pietele externe, chiar daca ei spun in declaratiile din presa, ca pe extern comisioanele sunt de 10 ori mai mici ? Unde e adevarul ?

    apoi ne uitam la tarifele pe Futures International si aici vedem comisioane de 6 dolari pe contract si 6 euro pe contract pentru Europa, etc, acestea fiind mult mai mari decat comisioanele pe contractele Futures din Romania, unde brokerii cer intre 1.5 si 3 ron pe contract. Unde este adevarul ? 

    1. Fuziunea BT cu BRK e tot mai aproape si unii e in fibrilatii rau. Altii e relaxati. Asta e adevarul

    vrem sa stim cate listari de companii au adus la bursa cei din Asociatia Brokerilor sau cu ce a contribuit la dezvoltarea pietei de capital romanesti Asociatia Brokerilor ? Inca sunt brokeri care au comision de 1% chiar daca comisioanele BVB sunt de 0.045% la cumparare

    asadar BVB cere 0.045% comision la cumparare iar brokerii nostri ne cer de zece ori mai mult sau chiar de 20 de ori si ei cer BVB sa scada comisionul  

    la cele mai mult firme de brokeraj comisionul CNVM este separat si e de 0.08%  

    cred ca problema e la brokeri, ei au comisioanele foarte mari si nu BVB sau ASF

    de arca lu Noe e nevoie. Incarcati in ea SIFuri SNP TLV BRD SNG ETC si o luati incet spre Viena Frankfurt ce o mai fi. Daca ajungeti pina in 2022 acolo cam pe cind ajunge si EURO la noi mai raminem cu ceva. Altfel greu

    bvb e foarte scumpa pt investitorii mari. cand doi din astia au negociat un deal mare, au dreptate sa se intrebe de ce sa dea 10 bp la bvb sau asf. ce contributie are bvb atunci cand se realizeaza o tranzactie de 1-2 mil euro? daca nu se schimba nimic, in 2-3 ani tranzactiile adevarate cu sng se vor realiza doar la londra. si la fel se va intampla si cuhidroelectrica si electrica, daca astia vor face iar ipo cu gdr

    1. Soviani:

      - La sol dupa SIBEX urmeaza BVB.

      aplauze prelungi si imbratisari d adio 

      ia vezi cine incaseaza mai mult, brokerii sau bvb, chiar si la tranzactii mari ?

      in al doilea rand, cand a fost AGAE la BVB sa se reduca comisioanele pentru rulaje mari, oare cine s-a opus ? nu brokerii romani, de teama ca vin brokerii mari din afara si ii elimina ? 

      de 2 ori s-a incercat scaderea comisioanelor la BVB pentru tranzactii mari si nu s-a putut tine AGA, dar se va schimba situatia 

      pana atunci, vedeti comisioanele la brokeri, acolo e buba

      pe client il intereseaza comisionul la broker, degeaba scade BVB, iar brolerii nu le scad, ba chiar vor sa le mareasca, cum spune s-ar intelege din ce spune Grigore Chis, ca acum sunt prea mici comisioanele si nu este rentabil. citat din Grigore Chis: " Intermediarii de pe bursă care lucrează cu investitori mici de retail se plâng că în cele mai multe cazuri salariile brokerilor nu sunt justificate de comisioanele pe care clienţii lor le generează pentru firmă. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb