Ministerul Energiei a eliberat, ieri, companiei ExxonMobil autorizaţia pentru executarea unui studiu geotehnic onshore în localitatea Tuzla, judeţul Constanţa, în vederea construirii de către compania americană a unei staţii de măsurare a gazelor.
Autorizaţia vine în contextul zvonurilor din ultima perioadă potrivit cărora ExxonMobil ar urma să renunţe la licenţa de explorare şi exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră şi după ce, la finalul săptămânii trecute, compania din SUA a informat Guvernul de la Bucureşti că vrea să atragă un nou partener în acest proiect.
Ministerul de resort a anunţat, ieri: "Ministerul Energiei a eliberat astăzi, 16 iulie 2019, companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala Bucureşti, autorizaţia pentru executarea unui studiu geotehnic onshore în localitatea Tuzla, judeţul Constanţa, în vederea construirii de către compania americană a unei staţii de măsurare a gazelor. Amplasamentul în care vor fi realizate forajele şi măsurătorile este alcătuit din trei parcele cu o suprafaţă totală de peste 200.000 de metri pătraţi. Autorizaţia a fost emisă în urma solicitării ExxonMobil Exploration and Production Romania, iar lucrările pe care companie americană le va derula la Tuzla sunt evaluate la 2,1 milioane de lei, fără TVA".
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai ExxonMobil au periodic întâlniri, au declarat, luni, pentru Agerpres, surse guvernamentale, iar reprezentanţii ExxonMobil Exploration and Production Romania nu au dorit să comenteze aceste informaţii.
Sursele citate au precizat: "Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durată, este vorba de mai multe luni în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele".
ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie, ca urmare a legii offshore şi a OUG 114 adoptate de Guvernul României.
În mai, raportul financiar pentru primul trimestru al OMV Petrom arăta că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră.
Oficialii OMV Petrom susţin: "Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat".
Conform acestora, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale companiei, atât onshore (pe uscat), cât şi offshore (pe mare).
În plus, potrivit unor zvonuri, ExxonMobil discută cu Halliburton vânzarea licenţei pentru blocul Neptun Deep, relatează publicaţia Focus Energetic, care aminteşte că Halliburton este, poate, compania cu cea mai mare expertiză în explorarea şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi de mare adâncime.