Compania CFR Călători a anunţat un profit de 64 milioane lei, la sfârşitul lunii iulie a acestui an. Societatea de stat a postat, pe pagina sa de Facebook, câteva rezultate financiare aferente primului semestru din 2017. Conform sursei citate, în prima jumătate a anului în curs, cifra de afaceri a companiei a fost de 931,8 milioane lei, în creştere faţă de cea înregistrată în acelaşi interval din 2016 - respectiv 816,9 milioane lei. Veniturile proprii s-au cifrat la 499 milioane lei, în primele şase luni ale anului, de la 430,6 milioane lei, la finalul lunii iunie 2016. CFR Călători a mai anunţat că, în perioada analizată, a transportat 27,49 milioane de pasageri, faţă de 26,28 de milioane de pasageri transportaţi în semestrul întâi al anului trecut.
Compania a comunicat cifrele de mai sus în contextul în care premierul Mihai Tudose l-a criticat, vineri, pe ministrul transporturilor pentru lipsa de perfomanţă a unora dintre companiile din subordine, menţionând: "La Tarom - 104 milioane lei pierdere pe şase luni! CFR Marfă - pierdere, CFR Călători - pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie".
CFR Călători are două surse de venit: pachetul de compensaţii pentru serviciul social şi încasările din biletele vândute şi din alte activităţi.
Ministerul Transporturilor a propus menţinerea, în 2017, a formulei în baza căreia se calculează subvenţiile acordate transportatorilor feroviari de pasageri, inclusiv companiei de stat CFR Călători, sub forma unei compensaţii pentru prestarea serviciului public, potrivit unui proiect de ordin elaborat de instituţie şi citat de News.ro.
CFR Călători a încheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, în linie cu rezultatele bugetate.
1. Guvernantii nostrii
(mesaj trimis de Gandalf în data de 23.08.2017, 12:00)
Câtă vreme politicianiștii noștrii nu au nicio treabă cu administrarea corectă a bugetului statului român și sunt interesați doar de ”parandărătul” pe care îl pot absorbi, să nu ne mirăm că un ministru își permite să arunce palavre de dragul imaginii proprii, fără să se informeze în prealabil. Sunt stupefiat însă de faptul că în continuare se găsesc bani la buget pentru finanțarea distracției studenților în timp ce spitalele nu au medicamente, sânge ori altele trebuincioase salvării de vieți...