DUPĂ DOUĂ LICITAŢII EŞUATE Ministerul Finanţelor a plasat, ieri, obligaţiuni de 327 milioane de lei, la dobânzi de peste 4% pe an

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 martie 2017

Ministerul Finanţelor a plasat, ieri, obligaţiuni de 327 milioane de lei, la dobânzi de peste 4% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, ieri, obligaţiuni pe zece ani, în valoare de 327 de milioane de lei, la dobânda medie de 4,03% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În cadrul licitaţiei anterioare din aceeaşi emisiune de obligaţiuni, care s-a derulat în perioada 23-24 februarie, statul a împrumutat 345 de milioane de lei, la un randament mediu de 4,07% pe an, cu circa 30% mai mare decât cel obţinut în urmă cu şase luni.

Licitaţia de ieri vine după două licitaţii eşuate în martie, ca urmare a dobânzilor prea mari solicitate de bănci.

Dobânda pe care au cerut-o instituţiile financiare a fost cu 0,15% mai mare decât cea din februarie, ofertată pentru aceeaşi obligaţiune, ne-au spus specialişti din domeniul finanţelor, în urmă cu o săptămână.

MFP a considerat că randamentele la care au venit ofertele din cadrul licitaţiei de atunci reprezintă doar rezultatul unui fenomen temporar, care vine dintr-o mişcare uşoară a monedelor din România, Ungaria şi Polonia, ne-au explicat sursele citate, adăugând: "Investitorii nerezidenţi au preferat să vândă titlurile de stat pe care le deţineau în aceste ţări şi să-şi închidă poziţiile, în contextul în care există posibilitatea ca FED să ridice dobânda. Vânzând titlurile deţinute, preţurile au scăzut, iar costul de finanţare a crescut. MFP a considerat că acestea sunt mişcări temporare şi a decis să aştepte o perioadă, ca să vadă dacă deprecierea regională va trece sau se va stabili la acest nivel. În cazul în care, în perioada care urmează, randamentul ofertat va fi acelaşi, înseamnă că nivelul se confirmă şi MFP va plasa la această ofertă, însă dacă ar fi luat joi bani de la bănci la dobânda solicitată, atunci ar fi încurajat creşterea randamentului la obligaţiunile de stat".

Unii analişti susţin că, atâta vreme cât statul dă randamente foarte bune la dobânzi, băncile nu-şi plasează banii în economie, ci preferă să-i plaseze la stat, care are dobânzi mai bune decât cele din piaţă.

În 16 martie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 600 milioane lei pe şase luni, prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 18 septembrie 2017. Băncile vor primi un randament mediu anual de 0,71%, în creştere sensibilă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, conform BNR.

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 1,4 miliarde lei, de peste două ori mai mult faţă de valoarea anunţată a licitaţiei.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Ministerul Finanţelor şi-a propus să împrumute, în martie, de pe piaţa internă, 3,7 miliarde lei, la care se pot adăuga 375 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Din valoarea împrumuturilor, 1,2 miliarde lei ar urma să fie atrase prin certificate de trezorerie, iar 2,5 miliarde lei - prin emisiuni de obligaţiuni.

Tot în martie, Ministerul Finanţelor a programat o licitaţie de obligaţiuni în euro, în valoare de 200 milioane euro, conform News.ro.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb