Garda de Mediu Gorj a demarat un control la Termocentrala Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), în urma unei sesizări a Greenpeace şi Bankwatch cu privire la nereguli de funcţionare la grupul 7, pentru a stabili dacă s-au respectat condiţiile din autorizaţia de mediu, potrivit lui Gheorghe Sanda, directorul instituţiei.
Din primele estimări ale controlului, oficialul Gărzii de Mediu Gorj a arătat că grupul numărul 7 al unităţii energetice a fost pornit la solicitarea expresă a Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), date fiind temperaturile foarte scăzute înregistrate în ultima perioadă, conform Agerpres.
Gheorghe Sanda a explicat: "Din primele estimări care au rezultat în urma controlului făcut ieri (n.r. marţi) la Turceni, într-adevăr grupul 7 a fost pornit, el face obiectul unei proceduri de revizuire a autorizaţiei de mediu şi a fost pornit din solicitarea expresă a Dispeceratului Energetic Naţional, în această perioadă cu temperaturi foarte scăzute fiind o criză energetică mare în ţară (...) Şi din dispoziţia acestui organism s-au pus în funcţiune toate grupurile care au fost de rezervă sau abandonate. Acest lucru este stabilit şi prin Hotărârea de Guvern 1.019/2015 pentru asigurarea pe timp de iarnă a energiei. Mai mult, luăm toate documentele de la Complexul Oltenia şi când vom avea nişte concluzii finale, le vom transmite. În luna decembrie s-au făcut nişte probe tehnologice la grupul respectiv, moment în care au şi solicitat revizuirea autorizaţiei integrate. Procedura durează o perioadă. Grupul funcţionează în prezent pe considerentele de a nu periclita Sistemul Energetic Naţional. Dacă vom constata că nu au fost respectate anumite condiţii din autorizaţia de mediu vom aplica sancţiunile prevăzute de lege".
Potrivit aceleiaşi surse, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a decis punerea în funcţiune a grupului 7 al Termocentralei Turceni în urma unei solicitări a Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), prin hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului.
Reacţia Gărzii de Mediu Gorj a venit în contextul în care organizaţiile Greenpeace şi Bankwatch au reclamat că unitatea 7 din cadrul termocentralei Turceni nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare conform legislaţiei privind emisiile industriale.
"Termocentrala Turceni, aparţinând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcţionează în baza reglementărilor unei autorizaţii integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj. Această autorizaţie nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă îşi epuizase perioada de funcţionare la începutul anului 2014", au arătat activiştii, subliniind că unitatea 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015.