Peste cîteva zile va avea loc AGA la cele cinci SIF-uri. La SIF 5, pe lîngă problemele obişnuite la o adunare de bilanţ, pe ordinea de zi se află şi completarea consiliului de administraţie cu doi membri. Miza este deosebit de mare. Căci din cei cinci membri existenţi doi sînt reprezentanţii a doi investitori care au în spate grupuri concertate importante, respectiv Dinel Staicu şi Cătălin Chelu. De fapt, expresia este un eufemism, căci cei doi sînt proprietarii acţiunilor prin diverse SRL-uri pe care le au.
Cum în joc sînt două noi locuri, cel puţin unul dintre cei doi s-a prezentat în chip de mare patron şi a ameninţat conducerea executivă că, prin înţelegere cu celălalt mare deţinător, vor numi pe cei doi membri şi vor avea astfel majoritatea în noul consiliul prima măsură fiind schimbarea preşedintelui şi a conducerii executive. Mai ales că legea veche nu-i împiedică, iar legea nouă nu a fost promulgată, teoretic cel puţin ameninţarea unei schimbări este reală. Dacă aceasta se va produce, nu văd bine evoluţia viitoare a SIF 5 Oltenia. Căci place sau nu, în mod obiectiv, conducerea SIF Oltenia este cea mai performantă dintre toate cele cinci SIF-uri. Spre deosebire de toate celelalte, evoluţia pozitivă nu se datorează numai creşterii generale a preţului la acţiunile din portofoliul moştenit de la fostele FPP-uri, transformate prin Legea 133/1996, rămas după derularea PPM. La SIF Oltenia, portofoliul s-a restructurat decisiv aş spune datorită politicii deştepte de restructurare. Practic s-a renunţat la multe dintre societăţile moştenite şi s-au făcut inves-tiţii importante, mai ales în societăţi listate la Bursă. Este suficient să amintim că deţine 5% la Banca Transilvania, unde valoarea de piaţă a acţiunilor este de peste 30 ori mai mare decît valoarea investiţiei făcute de SIF. De asemenea, SIF 5 a realizat cîştiguri importante investind în industria de medicamente. În trecut a cîştigat de circa opt ori valoarea investită la Terapia Cluj, anul acesta şi-a făcut o ieşire excelentă de la Sicomed (acum Zentiva). Mai deţine pachete de peste 10% la Antibiotice Iaşi unde are deja cîştiguri de aproape 10 ori valoarea investită, dar şi la Biofarm, care va fi marea lovitură în următorii doi trei ani. Dintre toate cele cinci SIF-uri, Oltenia are cea mai mare valoare a activului net pe acţiune - VUAN, de 3,0447 RON la ultima raportare din 31 martie, în creştere cu 10,3% faţă de 31 decembrie 2005. Comparativ cu data de 1 noiembrie 1999, cînd a început tranzacţionarea acţiunilor la Bursă, VUAN a crescut la SIF 5 Oltenia cu 2,79 RON sau de 11,98 ori. În aceeaşi perioadă, la SIF 1 Banat Crişana creşterea a fost de 2,13 ron sau de 8,5 ori, la SIF 2 Moldova de 2,13 RON sau de 13,25 ori, la SIF 3 Transilvania de 2,24 RON sau de 7,95, iar la SIF 4 Muntenia de 9,93 RON sau de 3,1 ori.
Aceste rezultate deosebite evidenţiază calitatea managementului dintre care cel puţin unul se află la post încă de la înfiinţarea FPP Oltenia. Mă refer la domnul Tudor Ciurezu, care are aceeaşi calitate de vicepreşedinte din anul 1992. Între timp a devenit doctor în administrarea fondurilor de investiţii, calitate probată nu numai de diploma de doctor în economie, cît mai mult de rezultatele practice materializate în creşterea fondului SIF Oltenia, a cîştigat în anul 2005 toate premiile care se puteau cîştiga pentru activitatea pe piaţa de capital. Este vorba despre Diploma de Excelenţă acordată de UNOPC pentru cea mai mare creştere a activului net în anul 2005, Premiul pentru cel mai performant emitent la Gala premiilor România Top 100, Premiul pentru cel mai bun emitent listat la bursă la Gala premiilor pieţei de capital şi nu numai.
În sporturile de echipă în general şi în fotbal în special, exis-tă o vorbă, o cutumă, o superstiţie sau oricum vrem să-i zicem, care spune că echipa cîştigătoare nu se schimbă. O schimbare a preşedintelui şi vicepreşedintelui C.A, care au şi funcţii executive este cea mai mare greşeală pe care acţionarii SIF 5 Oltenia o pot face. Dar mai mult decît atît, din ce cunosc eu, este vorba şi de o dorinţă de răzbunare a unui acţionar care a fost prins cu ocaua mică la o societate la care acesta are cel mai mare număr de acţiuni, dar la care şi SIF 5 Oltenia are o deţinere importantă. Concret, respectivul a plimbat nişte materiale, nici măcar necesare prin cîteva SRL-uri proprii, cres-cîndu-le valoarea cu peste patru miliarde lei vechi, după metoda patentată de către Cornel Iacobov şi compania la RAFO Oneşti şi nu numai. După ce operaţiunile au fost descoperite şi reclamate la poliţie de către reprezentanţii SIF Oltenia în CA al societăţii în cauză, războiul s-a dat pe faţă. Dacă Poliţia şi Parchetul ar derula cu mai multă tragere de inimă cercetările şi ar ajunge în instanţă, instigatorul infracţiunilor nu ar mai avea nas să vorbească şi am auzi despre el că dă cu subsemnatul, nu mai proferează ameninţări. Dar cu toate progresele pe care le-a făcut Poliţia şi Parchetul, mai au mult de lucru pînă ca treburile să meargă cum trebuie. Pînă atunci însă, acţionarii SIF 5 Oltenia trebuie să fie atenţi ce votează.
Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.