Economia Statelor Unite, prima a lumii cu o pondere de 24% în PIB-ul global, a generat 49.000 de locuri de muncă în luna ianuarie, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii. Conform raportului, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat să se deterioreze uşor după cele 227.000 de locuri de muncă pierdute în decembrie, cifră revizuită negativ de la un iniţial de -140.000. Deşi cifra este pozitivă din punct de vedere valoric, tonusul şi ritmul de generare de noi locuri de muncă a fost unul foarte slab, cu doar 6.000 de locuri de muncă create în sectorul privat. Evoluţia pe ianuarie a fost în linie cu estimările iniţiale de la începutul săptămânii însă mult sub cele 174.000 de noi locuri de muncă din ianuarie raportate miercuri de procesatorul american de date ADP.
Evoluţia indică în orice caz depăşirea momentului dificil din lunile decembrie-ianuarie - punctele de maximum ale crizei sanitare Covid-19 în SUA - şi continuarea procesului de redresare a economiei americane, economie care a reînceput să genereze locuri de muncă, chiar şi temporare. Statele Unite au înregistrat o creştere trimestrială anualizată a PIB de 4% în cel de-al patrulea trimestru al acestui an, comparativ cu contracţii uşoare în zona Euro şi Japonia. Consumul reprezintă circa 70% din economia americană.
Raportul arată totuşi impactul puternic pe care încă îl au restricţiile anti-Covid asupra sectorului de servicii şi retail: circa 30.000 de persoane care lucrau în magazine generaliste şi-au pierdut locurile de muncă, în magazinele de electronice şi electrocasnice s-au pierdut 29.000, iar parcurile de distracţii şi casino-urile au concediat 27.000 de oameni. În schimb la categoria "servicii de angajare", o categorie care acoperă sectoare unde munca oferită este doar temporară, au fost înregistrate 62.000 de noi angajări.
Numărul celor fără un loc de muncă în Statele Unite continua să se situeze la finele lui ianuarie la circa 10,1 milioane de persoane. Înainte de incidenţa pandemiei, numărul cetăţenilor Statelor Unite fără un loc de muncă se situa la 5,7 milioane.
În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta a scăzut din nou, la 6,3% de la 6,7% în decembrie, cu mult sub estimările pieţei, care anticipa o rată a şomajului constantă. În contextul numărului totuşi redus de locuri de muncă generate în ianuarie, scăderea ratei şomajului se explică mai degrabă prin ieşirea unui număr ridicat de persoane din rândul celor care caută activ un loc de muncă.
Revenirea completă pentru economia americană după criza sanitară şi economică Covid-19 este aşteptată să se finalizeze ori la finele lui 2021 ori undeva în prima jumătate a lui 2022. De asemenea, Rezerva Federală a Statelor Unite estimează că economia americană va reveni la o ocupare integrală a forţei de muncă abia în trimestrul al patrulea din 2023, potrivit previziunilor macroeconomice îmbunătăţite publicate de Fed în septembrie.
De asemenea, cele mai recente prognoze ale FMI pentru Statele Unite indică creşterea PIB-ului cu ritmuri anuale de 5,1% (majorare a prognozei cu 2 puncte procentuale) în 2021 şi 2,5% în 2022, după declinul de 3,4% estimat pentru 2020. Potrivit economistului-şef al FMI, Gita Gopinath, pachetul de stimulare fiscală de 1,9 trilioane de dolari propus de administraţia Biden ar putea aduce un plus de 5% economiei Statelor Unite în următorii cinci ani.
Administraţia Biden a folosit peste weekend raportul pentru a da semnale că vor împinge rapid prin Congres planul fiscal pe care mare parte din republicani îl consideră exagerat. Republicanii sunt în favoarea unui pachet de 600-700 de miliarde de dolari, în timp ce Casa Albă consideră că un astfel de plan subdimensionat ar putea pune în pericol redresarea economică.