Educaţia iese de sub influenţa politicului

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 5 septembrie 2016

Educaţia iese de sub influenţa politicului

Scoaterea învăţământului de sub influenţa politicului se dovedeşte a fi un demers care întâmpină destulă opoziţie inclusiv în rândul cadrelor didactice. Schimbările la nivelul directorilor unităţilor de învăţământ se vor produce la turaţie maximă în luna octombrie, principala motivaţie fiind aceea de depolitiza şcolile şi a pune capăt unor practici care au afectat procesul de învăţământ ani de zile. Acuzat din diverse zone că are anumite interese politice, Mircea Dumitru, minis-trul Educaţiei, a ţinut să precizeze, pe contul său de facebook, că nu e interest de nicio candidatură şi nici de politică: "Am văzut în ultima vreme mai multe declaraţii publice ale diferiţilor lideri politici. Aş vrea să fiu foarte clar: nu sunt şi nu voi fi un om politic. Orice decizie pe care o iau nu are legătură cu niciunul dintre partidele politice. Nu candidez, nu mă interesează politica. Mi-am propus ca, în acest mandat, să fac cât mai bine ceea ce este necesar pentru educaţie: preuniversitar, universitar şi cercetare. Disociez orice decizie ori proiect de-ale mele sau ale ministerului, în acest mandat, de orice partid politic". Există însă şi voci care afirmă că nu toţi directorii trebuiesc schimbaţi, chiar dacă la numire au avut parte de susţinere politică.

În cadrul unei conferinţe de presă, Mircea Dumitru a oferit mai multe amănunte legate de concursurile pentru ocuparea posturilor de director: "După 10 ani de intruziune politică în şcoală credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului şcolar. În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu. Vom trimite observatori care să se asigure de des-făşurarea în condiţii de intransigenţă şi corectitudine a acestor concursuri. (...) Şcoala este în primul rând pentru elevi şi despre elevi, dar evident trebuie făcută şi de către profesori, care sunt mentori, formatori, adică cei care au grijă de dezvoltarea personalităţii elevilor. Transformarea necesară în învăţământul preuniversitar este una structurală, de aceea îmi doresc ca în mandatul pe care îl am să începem, dacă nu aceste transformări structurale ca atare, cel puţin un dialog onest, deschis, în aşa fel încât să avem în viitorul apropiat un teren fertil pe care putem să impunem aceste transformări structural".

Ministrul a anunţat că în ultimele două luni au fost luate mai multe măsuri legate de activitatea şcolară, după cum urmează: aprobarea, în premieră, a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, conform prevederilor legale, decontarea integrală a navetei elevilor, revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării şcolare, dezvoltarea învăţământului profesional-dual şi profesionalizarea managementului şcolar. De asemenea, au fost optimizate calendarele de desfăşurare ale examenelor naţionale pentru a evita suprapunerile şi suprasolicitarea activităţilor de organizare. Mai exact, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Din dorinţa de a descongestiona activitatea din timpul vacanţei de vară, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie). O altă modificare vizează admiterea în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă la 20% (de la 25%) pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb