ELCEN: Acumulare de noi debite de către Termoenergetica

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 martie 2020

Acumulare de noi debite de către Termoenergetica

Termoenergetica, noul operator al reţelei de termoficare din Bucureşti, a acumulat datorii de peste 206 milioane la ELCEN, conform unui comunicat de presă emis de producătorul de energie termică. Potrivit ELCEN, Termoenergetica nu a plătit facturile emise pentru lunile decembrie 2019 şi ianuarie 2020. ELCEN acuză Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, are restanţe la plata subvenţiei la căldură, începând din noiembrie 2019.

În comunicatul companiei producătoare de energie termică se arată: "La data de 02.03.2020, Termoenergetica înregistrează datorii ieşite din scadenţă faţă de ELCEN în valoare de 206.557.946 lei. 25.398.239 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii decembrie, fiind scadentă încă din 29 ianuarie (32 de zile scadenţă depăşită) şi perioadă de graţie de 30 de zile, de asemenea, depăşită, fapt ce conduce la perceperea de penalităţi, conform prevederilor legale aplicabile. 181.159.707 lei este valoarea facturii aferente lunii ianuarie cu scadenţă depăşită în 29 februarie. (...) Constatăm, din păcate, că se repetă povestea nefericită a RADET: se acumulează datorii, se depăşesc termene scadente şi se percep penalităţi aferente facturilor achitate cu întârziere (...) Menţionăm că PMB înregistrează subvenţie restantă încă din luna noiembrie 2019".

ELCEN susţine că Termoenergetica nu a constituit garanţia conform Contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2019 şi reglementată de Ordinul ANRE nr. 35/2013.

"Deşi, în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 14.11.2019, s-a aprobat majorarea capitalului social al Termoenergetica cu 645.880.000 lei, banii au rămas doar pe hârtie. Primărira Municipiului Bucureşti s-a angajat că va vira această sumă în contul companiei, însă, în realitate, Termoenergetica este în continuare subfinanţată", se mai arată în comunicatul ELCEN.

Potrivit Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligaţie constă în asigurarea şi achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale şi la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenţiei.

Amintim că, ministrul interimar al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat, recent, că, la un moment dat, ELCEN va pune poprire pe conturile Primăriei Capitalei pentru datoriile restante ale Termoenergetica. Virgil Popescu a precizat că Termoenergetica plăteşte pe gigacalorie un preţ cu mult redus faţă de preţul pe care îl plăteşte consumatorul.

"495 de lei, preţul pe gigacalorie, este de două ori mai mare decât preţul de achiziţie, care este de 196 de lei", a spus ministrul interimar al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri care a ţinut să arate că "tarifele de transport şi distribuţie şi pierderile nu au cum să acopere diferenţa de preţ".

Imediat după declaraţia ministrului, la sfârşitul lunii trecute, Termoenergetica a plătit o tranşă din datoria către Elcen, dar insuficientă pentru stingerea datoriilor din lunile noiembrie şi decembrie 2019.

Serviciul public de alimentare cu energie termică a bucureştenilor nu este în pericol de subfinanţare, se arată într-un comunicat de presă remis Redacţiei de către compania Termoenergetica. Conform reprezentanţilor companiei municipale, s-au plătit până acum aproximativ 149 de milioane de lei, deşi până în prezent Guvernul nu a alocat niciun leu Primăriei Municipiului Bucureşti, comparativ cu anul trecut, când Primăria Capitalei a încasat de la Guvernul României suma de 538 de milioane de lei.

Termoenergetica susţine că a achitat 149 de milioane de lei, iar restul de 20,8 milioane de lei, şi nu 25,3 milioane de lei aşa cum susţin cei de la Elcen, precum şi penalităţile aferente vor fi achitate în zilele următoare, în momentul de faţă existând un flux constant de încasări.

În ceea ce priveşte valoarea facturii aferente lunii ianuarie, de aproximativ 180 de milioane de lei (181.159.707 lei), compania Termoenergetica consideră că pentru acest debit se află încă în perioada de graţie, termenul final de plată fiind 30 Martie 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb