"Electrica Serv" ar putea fi scoasă la privatizare în acest an

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 ianuarie 2010

"Electrica Serv" ar putea fi scoasă la privatizare în acest an

Afacerea a fost evaluată, la finele lui 2008, la 140 milioane de euro

Activele imobiliare sunt estimate la aproximativ un miliard de euro

Criza şi reducerea comenzilor pentru mentenanţă şi reparaţii în sistemul de distribuţie a electricităţii au agravat situaţia financiară, şi aşa precară, a companiei "Electrica Serv", al cărei acţionar majoritar este "Electrica" SA. Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei sindicale "Univers", ne-a declarat: "În acest context, privatizarea este singura soluţie pentru salvarea şi dezvoltarea companiei. Avem semnat un protocol cu < Electrica > SA pentru intensificarea consultărilor pe tema privatizării. A fost finalizat şi un studiu privind alternativele de restructurare şi privatizare, iar Ministerul Economiei trebuie să aprobe, în curând, modalitatea de vânzare a < Electrica Serv >".

Domnia sa ne-a precizat că sindicatele consideră că cea mai bună variantă este transformarea sucursalelor în filiale cu personalitate juridică, în cele cinci zone în care distribuţia de energie a fost privatizată. Restul de trei sucursale, din zonele în care distribuţia a rămas în proprietatea statului, trebuie internalizate în societăţile "Electrica Transilvania Nord", "Electrica Transilvania Sud" şi "Electrica Muntenia Nord", pentru eficientizarea costurilor. Preşedintele Federaţiei "Univers" susţine că internalizarea va reduce costurile companiilor cu circa 24%.

Adolf Mureşan a subliniat: "Cea mai dificilă operaţiune pentru pregătirea privatizării este rezolvarea datoriilor acumulate de < Electrica Serv >. Guvernul trebuie să adopte o hotărâre fie pentru ştergerea acestor datorii, aşa cum a procedat în cazul < Termoelectrica > de exemplu, fie pentru transformarea lor în acţiuni, fie poate decide să plătească aceste datorii cu bani din privatizările societăţilor < Electrica >".

Domnia sa afirmă că, la finele anului 2008, "Electrica Serv" a fost evaluată, ca afacere, la suma de 140 milioane de euro. În prezent, după aplicarea noilor norme contabile, afacerea ar valora circa 200 milioane de euro. Dar activele imobiliare deţinute de companie în marile oraşe în care are baze de producţie şi terenuri situate în zone bine plasate ar valora 2-3 miliarde de euro, potrivit sindicaliştilor din energie.

Adolf Mureşan a subliniat: "Nimeni nu a comandat o astfel de evaluare a activelor. Suma este estimată la valoarea actuală de piaţă a imobilelor şi terenurilor, care sunt atractive pentru orice companie".

Domnia sa susţine că actualul context economic dificil nu împiedică o privatizare de succes a "Electrica Serv". Internalizarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii va duce distribuitorilor privaţi economii importante la bugetele de investiţii, oameni calificaţi, dar şi active care pot fi valorificate pe bani grei la momentul oportun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb