"Electrocentrale Bucureşti" riscă să intre în criză de lichidităţi

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 martie 2008

Societatea are de recuperat datorii de circa 361 milioane de euro

Producătorul de energie termică şi electrică "Electrocentrale Bucureşti" va intra, în curând, în criză de lichidităţi dacă nu recuperează cel puţin o parte din bani de la debitori. Irina Duică, directorul comercial al societăţii, ne-a declarat că "Electrocentrale Bucureşti" are de plătit facturi curente de circa 650 milioane de lei numai pentru combustibilul consumat în ultimele două luni.

Domnia sa ne-a explicat: "Compania se mai poate împrumuta de maxim 237 milioane de lei având în vedere activele care mai pot fi puse gaj. Datoriile pe care le avem de recuperat se cifrează la 1,3 miliarde de lei, echivalentul a circa 360 milioane de euro".

RADET Bucureşti a acumulat datorii de 850 milioane de lei la "Electrocentrale Bucureşti", iar regia de termoficare din constanţa are de plătit către producător suma de 164 milioane de lei.

Restul sunt creanţe pe care societatea trebuie să le recupereze de la furnizorii şi distribuitorii de electricitate "Electrica Transilvania Nord" şi "Electrica Muntenia Nord". Acestea, la rândul lor, aşteaptă să fie plătite de "CFR".

Irina Duică ne-a precizat: "Este un adevărat lanţ al slăbiciunilor, care a fost încurajat, în cadrul societăţilor de stat, de-a lungul timpului. Autorităţile nu fac nimic să rezolve situaţia, iar debitorii noştri susţin că nu au încasări care să le permită plata datoriilor. În plus, tariful pentru energia termică nu ne acoperă costurile cu achiziţia combustibilului".

"Electrocentrale Bucureşti" a solicitat ANRE (reglementatorul pieţei de energie), încă din luna noiembrie a anului trecut, o majorare de circa 18% a preţului de producere a agentului termic. ANRE nu a dat nicio decizie până în momentul de faţă, dar a solicitat, săptămâna trecută, ca "Electrocentrale Bucureşti" să prezinte facturile pentru combustibilul consumat în luna februarie.

Creşterea de 18% ar permite producătorului să-şi acopere toate pierderile cauzate de achiziţia combustibilului, al cărui preţ s-a scumpit semnificativ în ultimii ani. Autoritatea de reglementare a aprobat pentru "Electrocentrale Bucureşti", în primăvara anului trecut, o creştere de la 128,9 la 130 de lei/gcal a tarifului de producţie a agentului termic.

În ultimii ani, din cauza lipsei de lichidităţi, compania a trebuit să contracteze multe credite bancare. În 2008, numai dobânda pe care trebuie să o plătească pentru aceste împrumuturi se ridică la 100 milioane de lei. Aceste costuri ar reprezenta un plus de circa 16 lei la tariful actual al gigacaloriei (gcal).

Principalul combustibil folosit pentru producţia de energie electrică şi termică este gazul, iar păcura (mult mai poluantă) este folosită într-o proporţie mică. "Electrocentrale Bucureşti" are contracte încheiate cu "Romgaz" şi "Petrom". Irina Duică a subliniat: "În ultimii ani am micşorat continuu cantitatea de păcură utilizată, tocmai pentru a ne înscrie în normele de mediu. Pentru 2008, ne-am propus să achiziţionăm numai păcură cu o concentraţie de sulf de 1% şi să folosim preponderent gazele naturale în procesul de producţie. Avem singurele centrale care se încadrează în normele de emisii de NOX şi SO3 datorită investiţiilor efectuate în anii trecuţi".

În ceea ce priveşte emisiile de CO2, societatea s-a încadrat în limitele impuse pentru 2007, chiar şi în urma reducerii cu 10%, de către Comisia Europeană, a planului naţional de alocare. Pentru 2008, conducerea companiei estimează că va depăşi plafonul alocat şi va trebui să cumpere circa 500.000 de certificate de emisii. Şi acest lucru va influenţa tariful de producere a energiei electrice şi termice.

Investiţiile programate în acest an vizează consolidări ale coşurilor de fum care prezintă un grad de risc seismic ridicat, dar şi al sediilor centralelor bucureştene. Licitaţiile de execuţie sunt deja pregătite, dar nu vor fi derulate până ce "Electrocentrale Bucureşti" nu va face rost de lichidităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb