Patru state ale Uniunii Europene - România, Bulgaria, Ungaria şi Austria - şi Turcia au semnat ieri, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat să diminueze dependenţa UE de gazul rusesc. Din partea României a participat premierul Emil Boc.
Premierul a declarat cu această ocazie: "Energia este o marfă, iar tranzacţiilor aferente trebuie să li se aplice principiile economiei de piaţă, astfel încât să nu poată fi folosită drept instrument de presiune politică. Crizele energetice cu care Europa s-a confruntat, cel mai recent exemplu fiind cel din iarna acestui an, au demonstrat importanţa diversificării pentru securitatea aprovizionării cu energie şi valoarea adăugată pe care Nabucco o reprezintă în acest sens pentru întreaga Uniune Europeană".
Emil Boc a mai spus că proiectul Nabucco nu a fost gândit îndreptat împotriva cuiva, ci dimpotrivă, urmăreşte un rezultat pozitiv, respectiv asigurarea aprovizionării cu energiei într-o piaţă concurenţială, deci este conceput în beneficiul cetăţenilor.
Proiectul Nabucco este eficient şi mai puţin costisitor decât alte iniţiative promovate în regiune, de aceea întruneşte toate "ingredientele" necesare pentru a-i atrage pe investitori şi furnizori, a afirmat premierul. Boc a subliniat în declaraţia sa că Acordul demonstrează sprijinul la cel mai înalt nivel al statelor participante la proiect şi a reliefat importanţa gazoductului atât din perspectiva asigurării securităţii energetice, cât şi a viabilităţii economice.
"Securitatea energetică este una dintre cele mai importante provocări la nivel global şi necesită strategii capabile să asigure soluţii pe termen lung. Din acest punct de vedere, proiectul Nabucco poate să asigure diversificarea surselor şi a căilor de transportare, fiind una dintre cele mai importante şi necesare iniţiative" - a apreciat premierul Emil Boc. În ceea ce priveşte viabilitatea economică, şeful Guvernului român a fost de părere că Nabucco are "toate ingredientele necesare pentru a-i atrage pe investitori şi pe furnizori". El a reiterat că gazoductul reprezintă un proiect viabil, ce întruneşte şi sprijinul politic al statelor participante. Primul-ministru a reafirmat sprijinul României pentru acest proiect, ca stat angajat în realizarea gazoductului, atât în calitatea sa de membru al Uniunii Europene, cât şi în cadrul relaţiilor bilaterale cu statele de tranzit şi furnizoare.
"România ia în considerare statele din zona Mării Caspice - Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan -, dar şi statele din Orientul Mijlociu ca potenţiali furnizori ai proiectului Nabucco", a mai spus Emil Boc.
Nabucco este în concurenţă cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de Gazprom şi italianul ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagră