Enel a transferat companiile deţinute în România către o subsidiară din Olanda

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 aprilie 2010

Enel a transferat companiile deţinute în România către o subsidiară din Olanda

Grupul Enel a transferat, în ultimele două luni ale anului trecut, acţiunile deţinute la companiile controlate în România către Enel Inves-tment Holding BV, subsidiară a gigantului energetic italian înregistrată în Olanda. Potrivit Mediafax, Consiliul de Administraţie al Enel Investment Holding BV (societate privată cu răspundere limitată - n.r.) a aprobat, pe 5 noiembrie, reorganizarea companiilor româneşti ale Enel, excluzând operaţiunile din sectorul energiei din resurse regenerabile, se arată în raportul de activitate al grupului italian pentru anul 2009.

Astfel, Enel Investment Holding (EIH) a preluat de la Enel SpA 80% din acţiunile Enel România şi câte 64,4% din capitalul Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, adică toate acţiunile deţinute de Enel în urma acordului de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

Ulterior, în luna decembrie, Enel Distribuzione SpA a vândut, către EIH, pentru un total de 460,1 milioane de euro, restul de 20% din acţiunile Enel România (pentru suma de 100.000 euro), alături de pachetele majoritare de 51% deţinute la Enel Distribuţie Dobrogea (pentru 160 milioane euro), Enel Distribuţie Banat (220 milioane euro) şi Enel Energie (80 milioane euro).

Prin preluarea Enel Distribuţie Banat şi Dobrogea, EIH înglobează şi firma Enel Servicii Comune SRL, care furnizează servicii celorlalte companii Enel din România şi este deţinută în proporţii egale de cele două foste filiale ale Electrica, se arată în raport.

În plus, prin transferul participaţiilor la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, EIH şi-a asumat toate obligaţiile Enel din acordul de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

Cea mai importantă dintre acestea este opţiunea de vânzare, de către Electrica, a unui pachet adiţional de acţiuni de 13,6% - 23,6%, tranzacţie estimată la o valoare de 179,4 milioa-ne euro, din care 152,5 milioane euro atribuite Enel Distribuţie Muntenia şi 26,9 milioane euro Enel Energie Muntenia.

Conform acordului de privatizare încheiat între AVAS şi Enel, Electrica are opţiunea de a vinde 13,6% din acţiunile încă deţinute la cele două companii care înglobează acum activele şi operaţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

Electrica mai deţine 23,6% din acţiunile acestor companii, însă 10% sunt rezervate angajaţilor, care îşi pot exercita opţiunea de cumpărare în fiecare an în perioada 2009-2012, între 1 iulie şi 31 decembrie, într-una sau mai multe tranşe, potrivit raportului Enel. Acţiunile nesubscrise de angajaţi pot fi incluse în opţiunea de vânzare deţinută de Electrica, Enel având astfel varianta să cumpere, acum prin EIH, până la 23,6% din capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb