"ENEL" vrea să investească un miliard de euro în unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 decembrie 2006

Fulvio Conti, directorul general al companiei "ENEL"

Fulvio Conti, directorul general al companiei "ENEL"

Compania italiană "ENEL" doreşte să investească un miliard de euro în construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă. Fulvio Conti, directorul general al societăţii, a declarat recent la Bratislava că "Enel" ar dori să fie şi operatorul celor două reactoare.

Pentru realizarea acestei investiţii, evaluată la peste două miliarde de euro, Minis­terul Economiei şi Comerţului a ales varianta înfiinţării unei companii de proiect. În prezent încă se poartă negocieri cu mai mulţi investitori pentru stabilirea cotei de participare a societăţilor private.

După preselecţia din acest an, au rămas în cursă, alături de "ENEL", firmele AES" SUA, "Alro Slatina", "Tess Conex & Asam - Iaşi", "Ansaldo Italia & AECL Canada", "Unit Investments Lu­xemburg & Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia", "Electrabel" Belgia, "Electrica" SA, "E.ON Energie" Germania, "Gabriel Resources Canada", "Iberdrola Spania", "KHNP Republica Coreea de Sud" şi "RWE Power" Ger­mania.

Domnul Conti a precizat că "ENEL" este puternic interesată să ia parte şi la alte proiecte, cum ar fi privatizarea complexurilor energetice pe bază de lignit şi dezvoltarea proiectelor de tip "brownfield" iniţiate de "Termoelectrica", cum ar fi conversia pe cărbune a centralei de la Brăila.

Alte investiţii interesante pentru italieni sunt dezvoltarea unor proiecte de energie nepoluantă în ţara noastră, în mod special grupuri de turbine eoliene.

Directorul general al grupului italian a mai spus că prioritatea "ENEL" în România este finalizarea procesului de privatizare a "Electrica Muntenia Sud", pentru care va plăti 820 milioane de euro. Compania a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei la jumătatea acestui an. Cu această ultimă achiziţie, investiţiile "ENEL" în domeniul energetic din ţara noastră ajunge la aproape un miliard de euro. Grupul italian a fost primul investitor strategic de pe piaţa energiei, unde a pătruns în 2004 prin preluarea, la pachet, a "Electrica Dobrogea" şi "Electrica Banat", contra sumei de 127,6 milioane de euro.

Fulvio Conti a subliniat: "Nu am avut nicio problemă cu privire la publicarea contractelor de privatizare pentru că nu avem nimic de ascuns. Dacă ni se va cere, vom face public şi contractul pentru . nu a făcut şi nici nu va face nimic în ceea ce priveşte periclitarea reputaţiei sale pe piaţa energiei".

Un alt proiect ambiţios al "ENEL" este investirea a 24 milioane de euro, în următorii trei ani, într-un proiect greenfield de realizare a unei unităţi de producţie energie eoliană în Tulcea.

"ENEL" mai participă şi în cursa privatizării "Electrocentrale Borzeşti", sucursală a "Termoelectrica" SA, alături de "E ON Kraftwerke GmbH" (Germania), "Electrabel" (Belgia), "CEZ" (Cehia), "Romned Port Operator" (România), "AES" (SUA), "Iberdrola" (Spania), "Romenergo" (România). Proiectul presupune realizarea unei capacităţi noi de producţie a energiei electrice (cu putere instalată între 200 şi 500 MW) la Borzeşti. Astfel, autorităţile române au în vedere constituirea unei societăţi mixte, majoritar private, care va funcţiona ca un producător independent de energie (IPP).

O altă licitaţie pe care "ENEL" vrea să o câştige este pentru un bloc noi de producţie la "Electrocentrale Doiceşti", tot sucursală a "Termoelectrica". Competitorii săi sunt "Itochu" (Japonia), "Iberdrola" (Spania), "AES" (SUA), "Brikel". Investiţia de la Doiceşti va consta în realizarea unei capacităţi noi de producţie, cu o putere instalată între 200 şi 400 MW, pe lignit, cu instalaţie de desulfurare. Se va constitui o societate mixtă, care va funcţiona tot ca un producător independent de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb