Unitatea 2 de la Cernavodă a intrat, din noaptea zilei de 19 octombrie, în oprire planificată, conform procedurilor de exploatare ale centralei. Scopul acestei opriri planificate este efectuarea reviziei finale, după terminarea probelor de punere în funcţiune şi exploatarea unităţii la parametrii nominali pe o perioadă de circa patru săptămâni. Reprezentanţii "Nuclearelectrica" ne-au declarat că această oprire va dura maxim 15 zile.
Numai că acest eveniment anunţat şi cât se poate de obişnuit pentru punerea în funcţiune a unui reactor nou a produs efecte neaşteptate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM. Surse din piaţa de energie susţin că această scumpire bruscă a intervenit în urma opririi programate a Unităţii 2, iar ceilalţi producători au speculat momentul pe piaţa spot (PZU), urcând preţurile.
Din tranzacţiile pentru data de 19 octombrie a rezultat un preţ mediu al energiei electrice de 213,17 lei/MWh, cu circa 38% mai mare decât cel din ziua anterioară. Pentru sâmbătă, 20 octombrie, preţul mediu pe PZU a urcat la 222,06 lei/MWh. Un asemenea nivel nu a mai fost atins din vara acestui an, când întreaga ţară a fost afectată de secetă. Atunci, cererea de energie a fost ceva mai mare decât de obicei, iar producătorii au profitat de moment. Tranzacţiile pe PZU s-au încheiat la preţuri medii foarte ridicate, deşi nu a existat o criză de energie pe piaţă.
În perioada opririi planificate a Unităţii 2, vor fi efectuate lucrări de îndepărtare a unor dispozitive specifice perioadei de expoatare iniţială, activităţi de mentenanţă şi probe, inspecţii vizuale şi control nedistructiv pentru componente interne ale turbinei. La acestea se adaugă măsurători feederi, inspecţii pentru suporţi, amortizori, vase sub presiune, schimbătoare de căldură.