Energia verde va contribui la prăbuşirea economică sustenabilă a României

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 august 2012

Energia verde va contribui la prăbuşirea economică sustenabilă a României
CĂLIN RECHEA

Extinderea crizei financiare globale în ultimii ani a dezvăluit iresponsabilitatea programelor de "dezvoltare" dependente de creditul ieftin. Unul dintre acestea este şi promovarea prin orice mijloace a energiei verzi, în numele evitării unei catastrofe planetare iminente.

Ţările dezvoltate dar şi cele în curs de dezvoltare nu au stat prea mult pe gânduri înainte să se lanseze, la presiunea puternicelor grupuri ecologiste de lobby, într-o cursă contracronometru.

Cercetarea tendinţelor climatice a devenit o stradă cu sens unic, unde părerile criticilor au fost constant ridiculizate şi ascunse cât mai departe de dezbaterile publice.

Acum s-a ajuns la fundul sacului cu bani pentru subvenţii în Europa de Vest, în condiţiile în care foşti "campioni" ai energiei verzi au ajuns în pragul falimentului suveran, iar sectorul energiilor regenerabile se prăbuşeşte ca un castel de cărţi de joc, trăgând după el zeci de mii de locuri de muncă.

Principalii actori de pe această piaţă au fost nevoiţi să se reorienteze către pieţele emergente, unde guvernele fac totul pentru a intra în graţiile "fraţilor mari" din Vest.

O serie de articole recente din presa financiară naţională arată că Româ-nia reprezintă un "magnet" pentru parcurile eoliene din cauza programului extrem de generos de subvenţionare, în cadrul căruia stimulentele financiare le depăşesc semnificativ pe cele din Franţa sau Polonia.

Unul dintre principalii beneficiari ai acestui boom eolian din România este compania daneză Vestas Wind Systems A/S, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene. Se pare că "piaţa" noastră a rămas singura lor speranţă pentru evitarea falimentului, în condiţiile unei prăbuşiri a comenzilor pentru noi morişti în economiile dezvoltate.

Acţiunile Vestas au scăzut la bursa din Copenhaga cu peste 50% de la începutul anului, iar de la maximul înregistrat în iunie 2008 au scăzut cu peste 95% (vezi grafic).

Conform unui articol de la MarketWatch, "nivelul ridicat al datoriilor şi costurile de producţie nesustenabile vor obliga Vestas să-şi majoreze capitalul". Zilele trecute acţiunile VWS au înregistrat un salt semnificativ în urma anunţării unor dis-cuţii cu Mitsubishi Heavy Indus-tries pentru o "cooperare strategică", după cum scrie Bloomberg. Dar va fi suficientă o astfel de cooperare sau compania va trebui vândută cu totul?

Un articol Reuters de la sfârşitul lunii iulie 2012 arăta că Vestas a anunţat o scădere a comenzilor din prima jumătate a anului până la 1.973 MW, de la 2.895 MW în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comenzile la nivel mondial au scăzut cu o rată anuală de 30%, pe fondul declinului cererii atât în Statele Unite şi Europa, dar şi în regiunea Asia-Pacific.

Şi alte mari companii internaţionale, cum sunt Siemens sau General Electric, beneficiază de "generozitatea" noastră, iar odată instalate aici vor recurge la orice mijloace de "persuasiune" pentru a ne convinge că trebuie să facem totul pentru salvarea planetei, dar mai ales să nu reducem subvenţiile, fenomen care s-a extins nu doar la nivelul Europei.

Nu este de ajuns că avem faliţii noştri, care nu sunt lăsaţi să moară de autorităţi din cauza costurilor sociale şi nici nu pot fi ajutaţi din bugetul public deoarece se încalcă legile UE?

Cum poate fi calificată o politică de susţinere a unui sector înfloritor doar ca urmare a promovării scenariilor apocaliptice privind încălzirea globală? Şi care mai ameninţă, pe deasupra, perspectivele de dezvoltare ale unui sector industrial confruntat cu nevoia urgentă a restructurării masive?

Expresia potrivită ar fi, probabil, subminarea economiei naţionale şi alimentarea suplimentară a procesului de sărăcire a populaţiei.

Ponderea foarte ridicată a energiei hidroelectrice ne plasează deja pe primele locuri în Europa la capitolul energie regenerabilă, iar finalizarea centralei de la Cernavodă ar putea conduce la creşterea exporturilor şi la diminuarea deficitul energetic general al ţării.

Un studiu Ernst & Young preluat în presa naţională arată că România are nevoie de programe coerente pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile şi de "acţiune imediată" pentru stimularea investiţiilor pe termen lung.

Experienţa ţărilor dezvoltate ne arată că, dimpotrivă, aceste programe vor conduce la creşterea nejustificată a costurilor pentru energia electrică, iar aceste costuri vor reprezenta o povară tot mai mare, atât pentru populaţie cât şi pentru companiile industriale.

Într-un articol recent, "Promovarea energiei solare în Germania: un dezas-tru în derulare", autorii, profesori la Ruhr-Universität Bochum şi Jacobs University Bremen, arată că subvenţionarea energiilor regenerabile din Germania nu s-a făcut pe baza potenţialului lor de piaţă pe termen lung, ci pe baza lipsei relative de competitivitate faţă de sectorul energetic tradiţional. Concluzia? Programele de promovare a energiei solare au generat costuri explozive, cu aspecte pozitive nesemnificative pentru mediu sau numărul locurilor de muncă nou create.

Revista Der Spiegel şi-a continuat, în ultima perioadă, seria de articole privind efectele politicilor verzi în Germania. Conform acestora, companiile indus-triale caută cu frenezie soluţii pentru a combate fluctuaţiile în alimentarea cu energie electrică. Iar accidentele devin tot mai frecvente, după cum arată experienţa unui producător de aluminiu din Hamburg ale cărui utilaje au fost serios deteriorate ca urmare a scăderii tensiunii de alimentare timp de o milisecundă.

Pe fondul adâncirii crizei economice şi financiare din Europa, ale cărei efecte se simt tot mai mult şi în Germania, populaţia a început nu doar să părăsească "coloana oficială", ci chiar să adopte o atitudine antagonistă, care îi îngrijorează pe ecologişti.

După ce au insistat mulţi ani pentru introducerea etanolului în combustibilii auto, "verzii" din Germania au declarat recent la televiziunea publică ARD că "am fost întotdeauna împotriva etanolului". Se pare că ne-am apropiat mai mult decât credeam de distopia orwelliană.

Acum aceiaşi verzi, nevoiţi să accepte, în sfârşit, că transformarea hranei în combustibil este o nebunie costisitoare aflată la limita genocidului, propun obţinerea energiei verzi din flori de câmp.

Şi totuşi, există o explicaţie simplă pentru avântul iraţional către energie verde, expusă într-un interviu din Handelsblatt de către profesorul Fritz Vahrenholt, autorul "Soarelui rece". Departe de a nega necesitatea dezvoltării unor noi surse de energie, dar fără politizarea fără precedent a procesului, profesorul german afirmă că interese financiare puternice se află în spatele promovării scenariilor catastrofice din ultimele decade.

Rămâne de văzut până unde pot ajunge acele interese puternice, în condiţiile în care directorul executiv Unilever din Europa a declarat pentru Financial Times Deutschland că "sărăcia se reîntoarce în Europa".

Nu este prea târziu să renunţăm la binefacerile energiei solare şi eoliene aşa cum este ea promovată în prezent, deoarece nu are nicio justificare economică, în afară de interesele de grup.

Aceasta va însemna, bineînţeles, adoptarea unei atitudini divergente faţă de cea promovată de autorităţile europene şi confruntări politice dure. Dar poate că a venit vremea ca autorităţile noastre să facă o excepţie de la tendinţa din ultimele două decenii şi să pună interesul naţional pe primul plan.

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. ...poate ar mai trebui "intarit" un pic argumentul tehnic, ca pe langa inconstanta producerii de energie, cea mai mare problema este (in termeni atat pur tehnici cat si de costuri) conectarea la retea ....

    1. Chevron si RMGC, acasa, la impletit ciorapei ! Romania verde, curata, fara cianuri, gaze de sist si ziaristi de can-can si click ! :))))))

      Chevron si RMGC, acasa, la impletit ciorapei ! Romania verde, curata, fara cianuri, gaze de sist si ziaristi de can-can si click ! :))))))

    Ce inseamna "prabusire economica sustenabila". Dupa ce lamurim asta, vedem si continutul articolului

    1. am "uitat" sa pun ghilimelele pe care le-ati pus dvs

    Afirmatia "interese financiare puternice se află în spatele promovării scenariilor catastrofice din ultimele decade" este o absurditate din doua motive. In primul rand scenariile catastrofice din ultimele decade nu sunt "promovate" ci sunt pur si simplu observatii de bun simt... va sfatuiesc sa scoateti putin capul pe geam ca sa vedeti ce turnura a luat clima. In al doilea rand interese financiare puternice sunt de ambele parti. Eu cred ca sunt mai puternici din punct de vedere financiar cei care vand energia neregenerabila. Acest articol nu este decat un exemplu al promovarii lor.

    Ar trebui sa ne orientam nu numai spre inlocuirea surselor de energie ci si pe limitarea consumului de energie si al consumului in general. Suntem o societate consumerista si am devenit cei mai mari paraziti ai planetei, De ce trebuie mereu crestere economica? De ce ne deranjeaza daca avem crestere economica zero?

    1. Ecologism is the new comunism. In randurile ecologistilor sunt foarte multi extremisti. La presiunile lor s-au facut o gramada de tampenii in lume, de exemplu s-au decimat paduri pentru a cultiva plante din care sa e produca biodiesel, ca apoi sa se constate dezastrul ecologic provocat de lipsa padurilor. Biodieselul are costuri foarte mari de producere. Aceste costuri le platim fiecare din momentul in care a devenit obligatorie adaugarea de biodiesel in motorina. Oare de ce e mai scumpa motorina decat benzina acum fata de acum cativa ani? Cine foloseste multa motorina? Agricultura. Ce costa mult mai mutl acum? Mancarea. QED

      Interese puternice sunt mereu prezente cand este vorba de subventii, indiferent de natura acestora

      Am incercat sa urmaresc dezbaterile din jurul incalzirii globale si am remarcat pana unde s-a ajuns cu incercarile de a limita opiniile critice nu doar in mass media ci si in publicatiile de specialitate. Va amintiti de scandalul cu falsificarea datelor si rezultatelor care indicau efectele actiunii umane asupra schimbarilor climatice?

      Aveti dreptate in ceea ce priveste cresterea economica. De fiecare data cand am abordat acest subiect in "Bursa" am incercat sa pun accentul pe dezvoltarea economica si nu pe crestere. Din pacate cresterea din utlimele decenii s-a datorat creditului ieftin, care a facilitat consumul nediscriminat de resurse. Practic au disparut restrictiile bugetare, atat la nivel privat cat si la nivel public. Guvernele sunt nevoite sa puna accentul pe crestere, aceasta fiind singura cale prin care pot fi platite datoriile imense pe care le-au acumulat. Din fericire pentru mediu, s-au atins limitele acestei "cresteri" economice.  

      Nu as pune eticheta de new comunism. Extremisti sunt peste tot... inclusiv in tabara non ecologistilor. Comunismul este rau .. stim asta caci cu totii l-am trait dar nici capitalismul nu e bun caci aceasta criza globala a aparut pe fondul capitalismului... Vorbesti despre decimari de paduri la presiunile ecologistilor. Unde cand cum? Esti sigur? Mie mi s-ar parea absurd. Sunt sigura ca nu erau ecologisti ci ne-ecologisti deghizati.

      "Am scos putin capul pe geam" si cu privire la "energia verde" am observat urmatoarele:

      1. Cea produsa din resursa hidro dinstruge intregi ecosisteme de flora si fauna (zone intregi inundate, fauna piscicola distrusa etc.) 

      2.Cea produsa din resursa eolina va genera distrugerea microclimatelor locale (curentii de aer calzi situati la inaltime sunt condusi spre suprafata solului, temparatura LA SOL in unele zone va creste, probabil, cu cateva procente). 

      Ramane ca fiind "verde", energia produsa solar.

      da, e rai ecologistii,s-au dus cu drujbele in padure, sa faca loc la biodiesel. le=am facut poza : )

      Io n-am inteles acest rationament. are intreruperi de luciditate. ma scuzati, macar am incercat.

      Io n-am inteles acest rationament. are intreruperi de luciditate. ma scuzati, macar am incercat.

      dane, daca mai treci pe-aici si-ti recitesti comentariul, poate ne ajuti sa intelegem si noi extremismul ecologist. =))

    Bun articol, ca de altfel toate articolele dl Rechea.

    Lumea nu vrea sa deschida ochii decat cand este prea tarziu si nu invata din greselile altora. 

    Bun articol, ca de altfel toate articolele dl Rechea.

    Lumea nu vrea sa deschida ochii decat cand este prea tarziu si nu invata din greselile altora. 

    ..din pacate articolul contine si cateva inexactitati: producatorii de turbine eoliene nu sunt beneficiari ai programelor de sustinere a proiectelor de energie regenerabila context in care e cam inexact sa sustii ca "mari companii internaţionale, cum sunt Siemens sau General Electric, beneficiază de "generozitatea" noastră"...termenul de livrare a unor turbine din momentul comenzii adresate celor de la GE sau Vestas este de 6 luni- 1 an datorita comenzilor pe care le deja le au in productie, motiv pentru care consider ca s-a strecurat o alta "inexactitate'...

    1. Evident ca sunt beneficaiari, ca nu vedeti dvs e alt problema - ei sunt prin faptul ca clientii lor sunt subventionati. AScestia nu ar cumpara produsele acestor companii fara subventionarea activitatii curente - ar intra pe pierdere operationala din prima zi de functionare - pretul nu este sustenabil. Al doilea aspect - "intarzierea" in onorarea comenzilor poate sa provina din mai multe cauze: managementul defectuos al programarii productiei, strategie de marketing -"te dai ocupat" etc.

    Asa cum se poate spune ca in spatele sustinerii resurselor altenative de energie exista mari interese financiare, de ce nu ar fi valabila si reciproca, in sensul de viceversa?

    Din cate stiu, SUA este singura tara puternic industrializata care nu a semnat pactul de la Kyoto, iar Canada, desi l-a semnat initial, s-a retras recent din acest pact. S-a ajuns la aberatia tranzactionarii la nivel global a certificatelor de emisii de gaze, asta nu spune chiar nimic? Iar in ce priveste incalzirea globala sau schimbarile climatice in general si indiferent de motive, sa fim seriosi, acestea sunt evidente, nu sunt propaganda ecologista sau vreo teorie a conspiratiei. Vor accepta aceasta evidenta doar generatiile viitoare care vor purta masca de oxigen pe figura? Sau mai degraba isi vor limita modul de viata la o lume virtuala ... 

    articolul mi se pare lobyst si ignorant pe partea de mediu, in contextul in care exista mai multe tipuri de energie verde car nu costa mare llucru si polueaza putin, in timp ce costul pentru producerea de energie din combustibili fosili va creste cum poti sa afirmi ca e nesustenabila energia verde in general. mai discutam cand o sa ramai fara resurse peste 30 de ani si va costa metrul cub de gaz sau carbunele de 10 ori mai mult ca acum.

    1. In ciuda scaderii economice, pretul la petrol creste - iar criza siriano-iraniana nu conteaza(este temporara, pe cand cresterea economica din tarile BRIC si alte tari emergente vor forta cresterea pretului la petrol oricum si mult mai curand de 30 ani. Atunci cei ce au facut investitii "neeconomice/nerentabilei" in energie regenerabila DE ORICE FEL se vor ridica de la pamant in stil lacusta. Este clar de cand pretul petrolului depasise 100$ ca energia regenerabila devenea comparabila ca rentabilitate cu cea produsa de gaze/petrol. De indata ce petrolul va ajunge la 130$ barilul, toti cei ce au instalatii fotovoltaice pe casa se vor felicita - fiindca majoritatea energiei electrice este produsa pe surse clasice - carbune/gaze/petrol. Iar cand pretul la energie va creste corespunzator. toata energia excenentara a Romaniei va deveni extrem de pretioasa. Daca si hidrocentrala de la Tarnita va fi construita ptr a contracara inconstanta energiei eoliene(sau se va gasi vreo alta solutie tehnica) atunci vom mai discuta.

      Nu am intentia sa-l flatez pe dl C.Rechea. Cand a fost cazul ,noi cei din grupul C.A ,l-am criticat. In cazul de fata ,opinia mea personala este aceea ca dl C.Rechea trage un semnal de alarma. In sensul excesului de investitii scumpe pentru surse verzi de energie,nesigure si dependente de mediu...Respectiv soare,vant si de ce nu ,apa.. O alta componenta a acestui semnal de alarma complez este folosirea hranei pentru a obtine combustibil.. Cazul biofuel-lului este concludent O firma ce se ocupa acest gen de afaceri este si Interagro-ul lui Ioan Nicolae. Alt exemplu ,negativ dupa, mine ar fi culturile de rapita. Ce ocupa teren arabil ce ar putea fi utilizat pentru obtinerea hranei,respectiv cultivarea lui cu grau,porumb ,sau transformarea terenului arabil in plantatii de pomi fructiferi. Mai rentabile decat cultivarea cu cereale a terenurilor arabile citate . In incheerea interventiei mele ,precizez ca exista solutii de surse de energie total ecologice si total regenerabile.De tip regenerativ in strictul sens al cuvantului .In curs de brevetare. Opacitatea si lipsa de interes s actualei clase politice de la putere au facut ca aceasta tehnologie ce ar putea cobori pretul gigacaloriei si al kilowatului ora la niveluri incredibile sa nu-si gasesca finantare nici la nivelul necesar realizarii primelor prototipuri la scara de unu la unu. Adica modica suma de 150.000euro. Realizare urmata de omologare,evident. Sub controlul celor doi inventatori. Cu precizarea ca sistemul este modular si are puterea termica,masurata la utilizator, de aproximativ 165 kW. Se poate obtine apa calda menajera, apa calda fierbinte si cand este necesar se poate obtine si abur. Deci si energie electrica. Se obtine ,in mod direct, o descentralizare energetica transformand un Punct Termic clasic in Centru de Utilitati. Care livreaza utilitati ,pornind de la apa calda menajera la energie electrica.! Astept opiniile Dvs. Tehnologia este in curs de brevetare. Toate taxele aferente au fost achitate. De cca trei ani...

      Draga B.G.,

      ma gandeam la aceleasi idei ca si dvs. insa dintr-o perspectiva putina mai larga si pe de alta parte putin mai punctuala. La prima abordare pentru privirea de ansamblu documentatia domnului Rechea este foarte actuala si intens criticata pentru ca planul Germaniei de a schimba intr-un termen relativ scurt de pe nuclear pe regenerativ mai ales prin instalarea parcurilor offshore atinge probleme majore de finantare, astfel firma olandeza care ar fi trebuit sa asigure conectarea parcurilor eoliene marine din nord neavand forta necesara si astfel cautandu-se diferite modalitati, chiar si ajutor de stat. De asemenea exista un reviriment al centralelor pe carbune care sunt vazute ca o solutie minune pentru marile centre urbane unde solutia de cogenerare gaseste din ce in ce mai multi adepti(faimoasele noastre vechi centrale din perioada trecuta intrand iata in actualitate). Cele pe gaz sunt de asemenea aprig disputate pentru ca cei care le administreaza stiu cat sunt de necesare pentru a putea netezi curbele de functionare. Este cu atat mai eclatant de aceea declaratia anumitor administratori juridici din spatiul mioritic care privesc centralele termice cu atata dezinvoltura cati vine sa te intrebi daca au terminat deja gradinita si in toamna intra in clasa 0 pregatitoare daca ar fi sa primeasca un test care sa le verifice capacitatea de a gandi dupa principiul sistemelor dependente. In ceea de-a doua parte pe care am dorit sa o dezvolt punctual vreau sa va spun ca tehnologia pe care dvs. o aveti in curs de brevetare trebuie sa o promovati cu aceeasi pasiune cu care va implicati in analizele si comentariile pe acest site. Daca doriti trimiteti cateva materiale generale domnului Make si va fac o prezentare in interiorul bursei pentru a va arata ce inteleg eu prin pasiune si haideti sa vedem cum putem urni acest proiect. Nu uitati deviza celor care au bani si au nevoie de idei: Leistung aus Leidenschaft. Daca dansii au sponsorizat un avion solar si este de fiecare data prezentat actionarilor, credeti ca ideea dumneavoastra este mai putin demna de asa companie. Un weekend placut tuturor comentacilor nostri pentru a caror buna dispozitie ma simt responsabil! 

      mai citeste , mai pune mana pe o carte ! nu este vorba de un panou solar pentru incalzirea apei din lighean ! nu este vorba de o elice care scoate apa pentru irigat gradina ! incearca sa gandesti

    Duceti-va la doctor ! Luati si saitu' cu voi ! : )

    1. Te oftici? Esti cumva de la concurenta?

      Draga Anonim,

      cred mai degraba a fi reactia unui postacel la comentariul meu. Se refera cu siguranta la un psiholog :-) N-are cum sa fie de la concurenta, pentru ca nu poti sa ai un element care sa apartina multimii vide.  

      v-au invatat ungureanu si udrea teoria multimilor ? : )

      caci de cand am aflat ce bani se pot face din vid am ajuns la concluzia ca as putea sa valorific ce trece prin zona. Acum pot sa ma exprim pentru ca in trecut avea probleme imense cu definitia vidului. Aveam in cap si nu imi venea pe limba... O seara placuta si multumesc de raspuns :-)

    Articolul vorbeste si despre energia solara in Germania / ok - nu au o resursa solara buna (chiar slaba) si e normal sa fie contestata cheltuirea banilor publici in aceasta directie.

    Dar trebuie sa cunoasteti si impactul acestei decizii politice asupra industriei fotovoltaice: pretul unui KWp instalat a scazut de ~ 3 ori in ultimii 3 ani ajungandu-se la "grid parity" (instalarea nu are nevoie de subventii publice) - a devenit auto-sustenabila financiare in unele zone din Sudul Europei unde resursa solara este mare !!! 

    Asta se datoreaza EXCLUSIV deciziei politice a Germaniei - care a sustinut piata mondiala (ex: in 2009 au reprezentat 53% din piata mondiala de FV !!) fapt ce a determinat investitii uriase in up-stream-ul industrial si evolutii tehnologice remarcabile - acestea nu erau posibile fara stabilitatea adusa de piata germana !

    Datorita acestor preturi f mici FV a inceput sa devina accesibil tarilor subdezvoltate cu populatii uriase care traiesc in zone rurale si nu au retele electrice ! Asta este un lucru extraordinar din punct de vedere al calitatii vietii pentru ei. Ganditi-va macar la asta !! 

    1. Adevarat graiti domnule Dumitrescu,

      acum insa industria solara este pe butuci deoarece chinezii nu mai invata germana pentru a citi instructiunile de folosire, ci pentru al intelege pe Goethe. Deunazi una din marile firme solare a declarat insolventa si se pare ca o parte din productie va fi relocata in Romania. De aceea este foarte important sa urmarim aceste evolutii si cum sa ne pozitionam sa ramanem pe puntea de comanda. Astazi unul din cei mai mari economisti politici a decedat la varsta de 67 de ani.Un vizionar si un economist care facand aceste sinapse a reusit sa evolutioneze cercetarea economica. Probabil ca domnul Make va face un scurt comentariu in acest sens in ziarul de luni. O seara buna!

      Da - industria solara germana este in mare suferinta pt k era foarte focusata pe piata interna - care stie multa lume s-a restrans dramatic urmare a reducerii FIT (Feed In Tariff - tariful fix platit de stat per MWh) = decizie politica.

      Si chinezii sunt afectati de "caderea" acestei piete majore, dar spun k este normal fenomenul reducerii pietei in Germania pt k tehnic FV are acolo o pondere f. mare deja - s-a ajuns la limita. 

      Exista insa piete emergente-noi in expansiune care suplinesc asta. 

      Despre chinezi = de acord ! Dupa investitii de miliarde in echipamente si cercetare au ajuns la un nivel de competitivitate foarte ridicat in aceasta industrie. 

      De acord cu evolutiile - FV a fost si va ramane cativa ani o industrie f dinamica - lucru determinat in primul rand de evolutiile tehnologice - care au determinat implicatiii financiare - care in final au determinat poztioinarile politice ! 

      Intr-un fel Germania care a creat industria PV (luand ca punct de plecare o nisa tehnologica complet ineficienta financiar !) iese din "paine" exact acum cand industria ajunge intr-un punct f interesant 1 

      Peste 3 ani vor exista tari (ca Romania, tari din America Latina...) care vor avea in functiune capacitati de 2-3 mai ieftine decat media costului capacitatilor existente in Germania la acea data ! Interesant, nu ?!

      Aveti dreptate domnule Dumitrescu aceste trenduri trebuiesc cunoscute si nu sa fim lasati in continuare in pampasul economic doar pentru ca anumite tari pe care nu vreau sa le precizez la sfarsit de saptamana pentru a nu ma indispune. In domeniul financiar si al hidrocarburilor avem cele mai dragute interpretari si anume in tara sunt rezultate financiare extraordinare , vazute din tara companiei mama se reliefeaza asemenea peisajului dupa un tsunami. O seara placuta si multumesc pentru raspuns.

    pe facebook radem de ne prapadim:

    "Nu este prea târziu să renunţăm la binefacerile energiei solare şi eoliene aşa cum este ea promovată în prezent, deoarece nu are nicio justificare economică, în afară de interesele de grup. " 

    1. Ghilimelele indica ca este un citat si putem spune ca pe facebook "radem" intre ghilimele.

      binefacerile energiei solare şi eoliene aşa cum este EA promovată

    Sigur, şi autorul are dreptul la un punct de vedere, doar că mai are mult de studiat până când va putea scrie un articol cu adevărat corect pe această temă.

    Momentul de glorie al centralelor eoliene se apropie. In aceasta saptamana, timp de zece minute, morile de vant din tara au acoperit tot consumul populatiei. Adica au ajuns la 95% din productia centralei nucleare de la Cernavoda, arata datele consultate de Money Channel. Un raport al Ernst&Young arata ca Romania a urcat in ultimul an o pozitie, pana pe locul 13 la nivel mondial, in topul celor mai atractive tari pentru energie verde.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb