Uniunea Europeană (UE) a devenit dependentă de importurile de gaze naturale, care acoperă 60% din consum, şi trebuie să-şi securizeze aprovizionările, în special din Rusia, a declarat ieri patronul grupului italian Eni, Paolo Scaroni. Dependenţa de gaz a Europei s-a accentuat pe parcursul ultimilor 25 de ani şi această tendinţă este dificil de schimbat pe termen scurt, a mai spus Scaroni după Congresul Mondial al Energiei, ce a avut loc la Roma.
Amploarea riscurilor acestei dependenţe s-a făcut simţită în special în ianuarie 2006, când criza dintre Rusia şi Ucraina a ameninţat aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, a explicat reprezentantul grupului Eni.
"Europa trebuie să-şi asigure accesul la cât mai multe rezerve de gaze naturale. Trebuie să ne diversificăm sursele de aprovizionare, eventual prin construirea gazoductelor sau prin gaze naturale lichefiate", a spus Scaroni, adăugând că "trebuie să diversificăm, de asemenea, rutele de import, pentru a evita riscurile în ţările de tranzit".
Patronul Eni a subliniat "importanţa pe care o are pentru UE şi Statele Unite menţinerea unor relaţii de cooperare cu exportatorii, în special cu Rusia". "Rusia şi Algeria continuă să fie pilonii siguranţei noastre energetice în viitorul apropiat", a mai spus Scaroni. Eni a reînnoit un acord strategic cu compania rusească Gazprom, care îi asigură aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti în următorii 20 de ani.
Scaroni a mai subliniat că sectoarele energiei nucleare şi energiei regenerabile nu reprezintă decât "o soluţie parţială" privind dependenţa de gaze naturale.