Acţionarii grupului german E.ON sunt nemulţumiţi de randamentele investiţiilor din sectorul energetic românesc. Frank Hajdinjak, directorul general al "E.ON România", a declarat, ieri, într-un seminar Focus Energetic: "Dacă acţionarii ar fi pus în bănci aceşti bani investiţi din 2005 şi până acum în România, în distribuţia şi furnizarea gazelor şi electricităţii, ar fi câştigat mai mult din dobândă. Aici nu mă refer la banii plătiţi pentru Electrica Moldova şi Distrigaz Nord, ci la sumele investite după achiziţie, în dezvoltarea şi modernizarea reţelelor. Avem probleme cu legislaţia mereu schimbătoare, cu datoriile companiilor de stat către societăţile noastre, cu taxele care apar peste noapte şi cu costurile nerecunoscute prin tarife. Acest lucru nu înseamnă că E.ON se va retrage din România. Suntem aici pe termen lung. Dar grupul german îşi va calcula cu foarte mare atenţie noile investiţii din România, pentru că va exista multă prudenţă în demararea de proiecte noi".
Domnia sa a precizat că datoriile CFR pentru electricitatea furnizată de operatorii privaţi (E.ON, Enel şi CEZ) se ridică la circa 1,4 miliarde de lei. E.ON mai are de recuperat de la CET-uri circa 70 de milioane de lei pentru gazul furnizat, iar Primăria Piatra Neamţ a taxat compania cu circa 70 milioane de lei pentru terenul pe care se află instalaţiile sale de distribuţie. Acestă taxă, nu poate fi recuperată de E.ON prin tarifele aprobate de ANRE.
Oficialul E.ON România apreciază că restructurarea producţiei de energie în două mari companii de stat este o măsură benefică, dacă se va respecta principiul transparenţei şi accesului nediscriminatoriu la energia disponibilă.
Frank Hajdinjak apreciază că E.ON este interesată de participarea la noi societăţi mixte cu companiile energetice de stat pentru dezvoltarea de noi capacităţi sau pentru modernizarea anumitor active existente. "Totul este ca randamentul investiţiei să fie unul bun, să se diminueze intervenţia factorului politic şi să fie asigurată stabilitatea legislaţiei pe termen lung", a mai adăugat directorul general al E.ON România.
La începutul acestui an, conducerea E.ON România a anunţat că societatea va investi, până în 2012, aproape două miliarde de lei în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a celor de energie electrică. De la preluarea Distrigaz Nord şi a Electrica Moldova şi până în prezent, E.ON a investit circa un miliard de lei în reţele de distribuţie a gazelor şi electricităţii.