E.ON a depus la premierul Călin Popescu Tăriceanu şi la Ministerul Economiei şi Finanţelor o scrisoare de intenţie pentru a cumpăra ElectricaServ, a declarat, în cadrul unui seminar de la sfârşitul săptămânii trecute, directorul adjunct al E.ON Moldova Distribuţie, Ferenc Csulak, citat de NewsIn.
Filiala din Moldova a ElectricaServ este compania care execută majoritatea lucrărilor de mentenanţă ale E.ON. "Dorim să achiziţionăm în viitor centrale, prioritatea numărul unu pentru noi fiind producţia. Ne interesează şi Complexul Rovinari-Turceni. Vom participa la toate privatizările importante, dacă acestea vor fi", a declarat, domnul Ferenc Csulak. Pe de altă parte, directorul a mai spus că E.ON a redus în acest an volumul lucrărilor de mentenanţă deoarece principalul prestator de servicii, respectiv ElectricaServ, a crescut preţurile.
E.ON Moldova a depus deja scrisori de intenţie pentru a cumpăra centralele electrice şi termoficare din Iaşi şi Suceava. Directorul adjunct al companiei a mai spus că în cazul în care se vor face noi achiziţii, acestea se vor face prin intermediul filialei române a companiei germane.
Până acum, E.ON a investit în modernizare şi retehnologizare, 127 milioane lei, urmând ca până la sfârşitul acestui an să mai investească încă 91 milioane lei.
Printre probleme întâmpinate de E.ON în derularea investiţiilor, directorul adjunct a punctat lipsa de colaborare a autorităţilor locale la emiterea autorizaţiilor necesare pentru lucrări, lipsa forţei de muncă, legi şi reglementării contradictorii şi lipsa unei competiţii reale pentru lucrările de mentenanţă.
"Nu vom mai investi nimic în Piatra Neamţ. Autoritatea locală ne pune piedici şi, în plus, a luat de la noi 20 milioane lei prin nişte taxe locale ilegale", a mai declarat Ferenc Csulak.
Cât priveşte pierderile de energie, Csulak a precizat că acestea se ridică la 11,5% din cantitatea livrată, din care 4% se datorează furturilor de elemente din reţea. La capitolul investiţii, E.ON a anunţat că, până la sfârşitul acestui an, cele 91 milioane lei vor fi utlizate pentru retehnologizare, modernizarea sistemului, înlocuirea bateriilor condensatoare cu baterii ecologice în staţii, reconstrucţia reţelelor de tensiune medie şi joasă, posturi de transformare moderne şi automatizare.