"E.ON" plăteşte peste 4 miliarde de euro pentru pachetul majoritar în OGK-4 Rusia

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 septembrie 2007

"E.ON" plăteşte peste 4 miliarde de euro pentru pachetul majoritar în OGK-4 Rusia

Grupul german "E.ON AG" plăteşte 4,1 miliarde de euro pentru a prelua controlul la o mare companie rusească producătoare de energie electrică. "E.ON AG" va deveni, astfel, cea de-a doua companie străină care va deţine pachetul majoritar de acţiuni la o companie din Federaţia Rusă.

Potrivit Financial Times, cu aceşti bani, gigantul german îşi va majora cota de acţiuni deţinute la OGK-4 la 70%, oferind cel mai bun preţ în licitaţia pentru achiziţia a 47% din capitalul social al companiei ruseşti. Tranzacţia va marca prima mare investiţie a "E.ON" în sectorul energetic rusesc şi vine după ce "Enel" Italia şi-a majorat participaţia în OGK-5 de la 30% la 100%.

Directorul executiv de la Unified Energy System (UES), Anatoly Chubais, a declarat: "Industria de electricitate din Rusia nu a înregistrat niciodată investiţii de asemenea amploare, este un adevărat record. E.ON a oferit aproximativ 753 de dolari pentru fiecare kilowatt putere instalată, cea mai mare ofertă făcută vreodată în Rusia". Domnia sa a subliniat că Rusia este pregătită să lase companiile străine să deţină circa un sfert din producţia de electricitate. Astfel, cel mult cinci companii ar putea fi privatizate.

La rândul său, gigantul rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a avut cea mai bună ofertă pentru minim 47% din acţiunile OAO TGK-1. Gazprom a oferit 0,035 ruble pentru o acţiune TGK-1, adică aproximativ 710 de dolari pentru fiecare kilowatt putere instalată. Gigantul rus va plăti statului 38,7 miliarde ruble pentru 1,1 miliarde acţiuni şi va încerca să cumpere cel puţin 925,7 milioane noi acţiuni. OGK-4 şi TGK-1 au sediul în Sankt Petersburg şi privatizarea lor se face în două etape. Următoarea etapă va fi vânzarea de noi acţiuni de către cele două companii. Cifrele finale referitoare la participaţia pe care au achiziţionat-o Gazprom şi E.ON vor fi anunţate pe 25 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb