E.ON România vede afaceri în creştere în acest an

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 mai 2015

E.ON România vede afaceri în creştere în acest an

Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat, anul trecut, la 4,83 miliarde lei (circa un miliard de euro), fiind apropiată de cea din anul 2013. Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate s-au situat la 29,6 TWh, menţinându-se la nivelul consemnat anul anterior, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de creştere, cu condiţia unei preconizate stabilizări a consumului pieţei, după o perioadă de scădere continuă în ultimii ani, a continuat domnia sa.

Şeful E.ON România estimează, pentru acest an, o creştere cu 6% a vânzărilor pe sectorul de gaze naturale şi cu 9% pe cel de energie electrică. "Volume mai mari înseamnă o cifră de afaceri mai mare, dar în ceea ce priveşte profitul nu vedem un impact major pentru că avem o tăiere a ratei de reglementare a rentabilităţii", a subliniat Frank Hajdinjak.

Domnia sa a declarat pentru ziarul BURSA: "Creşterea vânzărilor a fost preconizată pentru că vrem să atragem noi clienţi prin diverse produse şi servicii. Din perspectiva noastră, industria şi-a restrâns activitatea în ultimii doi ani, iar creşterea economică a României vine foarte puţin din această zonă. Sunt mai dezvoltate serviciile, comerţul şi consumul".

Frank Hajdinjak ne-a explicat că grupul are de recuperat creanţe de 740 milioane lei lei, din care 487 milioane lei sunt de la companii din sectorul privat, iar 118 milioane lei de la persoane fizice. "Sectorul privat este grav afectat de insolvenţe, iar consumul de gaze şi energie din ultimii ani a fost cauzat şi de creşterea preţurilor în cadrul procesului de liberalizare", a continuat domnia sa.

Investiţii de 1,3 miliarde de lei în ultimii zece ani

Grupul E.ON susţine că a investit, în ultimii zece ani, în ţara noastră, circa 1,3 miliarde de euro, majoritatea fondurilor fiind direcţionate către extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţia a gazelor şi electricităţii.

Astfel, în intervalul menţionat, reţeaua de gaze naturale a fost modernizată pe o lungime de aproape 6.350 de kilometri şi a fost extinsă pe o lungime de circa 1.250 de kilometri. În ce priveşte reţeaua de energie electrică, aceasta a fost modernizată şi reabilitată pe o lungime de circa 2.700 kilometri, extinsă pe o lungime de peste 1.100 de kilometri pentru racordarea de noi consumatori, iar 2.550 de posturi de transformare au fost înlocuite sau modernizate, a mai declarat Frank Hajdinjak.

În prezent, compania asigură electricitate şi gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judeţe, cu circa 457.000 mai mulţi decât avea în portofoliu în anul 2005, când a preluat Distrigaz Nord şi Electrica Moldova. "E.ON este primul furnizor integrat, dar şi primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate. Compania asigură electricitate în peste 2.540 de localităţi şi gaze naturale în peste 1.000 de localităţi", a subliniat domnia sa.

Operaţiunile din România sunt de o importanţă strategică pentru grupul E.ON, după cum a afirmat Frak Hajdinjak, care a adăugat: "Astăzi suntem una dintre cele cinci pieţe de bază pentru E.ON SE, alături de Germania, Marea Britanie, Suedia şi Cehia, ceea ce demonstrează că realizările de aici şi proiectele pe care le derulăm sunt foarte apreciate şi au reconfirmat încrederea în potenţialul sectorului energetic românesc".

Anul trecut, companiile E.ON din România au investit, în total, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest scop în ultimii ani, conform sursei citate. Investiţiile au fost direcţionate în principal către modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

90 milioane de euro bugetate la investiţii în acest an

Pentru 2015 sunt bugetate investiţii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume ce vor fi alocate, de asemenea, prioritar către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie, potrivit conducerii E.ON România.

Anul trecut, au fost investite 161 milioane de lei (peste 36 milioane de euro) în reţeaua de gaze, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de peste 500 km şi extins pe o lungime de 85 kilometri. Pentru 2015, bugetul prevăzut de E.ON pentru investiţii se menţine la un nivel apropiat de cel din anul precedent, obiectivele principale vizate fiind modernizarea a circa 550 kilometri de conducte şi branşamente şi extinderea sistemului de distribuţie cu 120 kilometri.

Pe sectorul energiei electrice, valoarea investiţiilor E.ON România a fost, în 2014, de peste 220 milioane lei (50 milioane euro), cele mai mari de la preluarea în 2005 a distribuţiei de energie electrică în zona Moldova. Principalele obiective avute în vedere au fost implementarea SCADA, contorizarea inteligentă, modernizarea unor staţii de transformare, reabilitarea şi securizarea reţelelor electrice, în special a celor de joasă tensiune. Pentru anul în curs au fost bugetate investiţii de circa 200 milioane lei (45 milioane euro), a mai spus Frank Hajdinjak.

Domnia sa a pledat, din nou, pentru stabilitate şi predictibilitate legislativă şi fiscală.

Programele pe termen mediu şi lung ale companiei prevăd alocarea, în perioada 2015-2020, a unei sume de 85 milioane de lei pentru investiţii în automatizarea reţelelor de distribuţie, atât în staţii de transformare, cât şi în reţelele de medie tensiune.

Montarea de contoare inteligente la consumatori, ca parte a implementării conceptului "smart grid", este o altă prioritate pentru E.ON Distribuţie România. Conform datelor companiei, până în prezent au fost deja instalate 100.000 de astfel de contoare, iar planurile pentru perioada 2014-2017 vizează montarea a circa 250.000 de contoare (din care 120.000 de unităţi numai în 2015), investiţia totală bugetată în acest scop fiind de aproximativ 21,6 milioane de euro. Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului şi a parametrilor de funcţionare a reţelei în timp real, precum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distribuitor.

Hajdinjak: "Liberalizarea trebuie făcută într-un ritm sustenabil"

Frank Hajdinjak a declarat că se aşteaptă ca ANRE (reglementatorul pieţei de energie) să majoreze în acest an preţul gazelor naturale destinate populaţiei. "Aşteptăm să vedem care este ritmul de creştere a preţului gazelor destinate populaţiei. Liberalizarea trebuie făcută într-un ritm sustenabil", a spus domnia sa. Şeful E.ON a subliniat că nu este împotriva liberalizării, dar a spus că următoarele creşteri de preţ trebuie să poată fi achitate de populaţie.

E.ON susţine că nu a primit o ofertă concretă de la FP pentru cumpărarea acţiunilor fondului

Fondul Proprietatea (FP) vrea să vândă participaţiile deţinute la E.ON Distribuţie şi E.ON Energie, dar nu a prezentat o ofertă în acest sens conducerii E.ON, a declarat Frank Hajdinjak. "Ştim că vor să iasă din acţionariatul companiilor E.ON, însă nu avem nicio propunere concretă de la Fond pe marginea acestui subiect", a explicat domnia sa, care a ţinut să precizeze că nu este o prioritate pentru E.ON să cumpere acţiunile deţinute de FP la E.ON Distribuţie România şi E.ON Energie România.

Recent, FP a cerut acţionarilor E.ON Distribuţie SA şi E.ON Energie să aprobe acţionarea în instanţă a administratorilor şi directorilor celor două companii şi ai E.ON Moldova Distribuţie pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanţă de 7,7 milioane de euro cu E.ON România. Domnul Hajdinjak a respins, din nou, acuzaţiile explicând că aceste servicii nu încarcă costurile, ci fac parte dintr-un program de eficientizare din companie. "De exemplu, avem un singur serviciu de comunicare, care deserveşte toate companiile din grup. Este mult mai eficient aşa", a subliniat şeful E.ON.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mari prostii sau excrocherii au fost privatizarea Petromului si Electrica,asa cum s-a facut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb