EUGEN TEODOROVICI, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE: "Vrem ca plata către beneficiari să fie făcută în 1-2 zile, prin bănci"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 12 iunie 2013

"Vrem ca plata către beneficiari să fie făcută în 1-2 zile, prin bănci"

Beneficiarii privaţi ar putea să nu mai achiziţioneze bunuri prin licitaţie publică

Ministerul Fondurilor Europene lucrează la un proiect care să simplifice modul de plată către beneficiarii proiectelor europene, pentru ca transferul banilor să nu mai reprezinte o procedură atât de lungă. De asemenea, autorităţile intenţionează să implice sistemul bancar în acest mecanism, astfel încât fondurile să fie transferate într-o zi, maxim două, prin bănci, a precizat, ieri, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici.

Domnia sa a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că părţile implicate au lucrat cu băncile şi în preaderare, adăugând că urmează să discute cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), pentru a avea un sis-tem cât mai complex de plată şi pentru a identifica formula optimă în vederea realizării obiectivelor propuse.

Până în prezent, reprezentanţii MFE au discutat doar cu câteva bănci, în acest sens, a mai spus ministrul de resort.

Potrivit domniei sale, băncile ar trebui să simplifice condiţiile de cofinanţare pentru beneficiari, să vină în ajutorul statului în momentul în care acesta se va afla într-o eventuală imposibilitate de plată şi să trans-fere sumele de bani beneficiarilor.

Proiectul face parte din Acordul de Parteneriat - documentul cadru ce va stabili modul de utilizare a fondurilor europene alocate ţării noastre în perioada de programare 2014-2020.

Acesta a fost discutat, zilele trecute, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP).

Eugen Teodorovici a precizat că implementarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) 2014-2020 va fi făcută într-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atribuţii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere: Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a 4 programe operaţionale care vizează infrastructura mare (transport, mediu şi energie), competitivitatea (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitală), precum şi dezvoltarea capitalului uman şi asistenţa tehnică; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (managementul programelor de dezvoltare regională, programelor dedicate cooperării teritoriale europene şi managementul programului dedicat dezvoltării capacităţii administrative) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (managementul programelor dedicate dezvoltării rurale şi pescuitului).

Documentul consultativ cuprinde o prima viziune strategică privind utilizarea fondurilor europene structurale şi de investiţii pentru intervalul 2014-2020, precum şi o propunere indicativă privind alocarea fondurilor, respectiv elemente privind cadrul instituţional de implementare.

În prezent, cadrul legislativ european pentru implementarea Fondurilor Structurale şi de Investiţii 2014-2020 nu este finalizat, fiind în desfăşurare negocieri în cadrul trialogului între Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European. Având în vedere acest context, documentul publicat va fi revizuit în funcţie de evoluţia negocierilor şi de rezultatele procesului naţional de consultare publică.

Eugen Teodorovici a precizat, ieri, că urmează ca ministerul de resort să primească o serie de comentarii din partea CE, astfel încât în prima parte a lunii iulie să poată avea o nouă rundă de discuţii la Bruxelles.

MFE vrea să simplifice legislaţia achiziţiilor publice pentru beneficiarii privaţi

Un alt proiect prevăzut în Acordul de Parteneriat prevede ca beneficiarii privaţi de fonduri europene, care au proiecte finanţate cu mai puţin de 50% din fonduri publice, să nu mai fie obligaţi să efectueze proceduri de achiziţie publică pentru bunurile sau serviciile din proiect.

De asemenea, potrivit ministrului Teodorovici, sistemul administrativ va fi mult mai simplu, iar numărul de Programe Operaţionale va fi mai mic, urmând să avem şase programe prin care vom atrage bani de la UE.

Domeniile acoperite de acestea sunt infrastructură mare (mediu, transport, energie, autostrăzi), cu o alocare de 7 miliarde euro, dezvoltarea capacităţii administrative - 1 miliard de euro, competitivitate - 1,335 miliarde euro, capital uman - 2,1 miliarde euro, POR - 7 miliarde euro, asistenţă tehnică - 0,3 miliarde euro, dezvoltare rurală - 6,6 miliarde euro, cooperare teritorială - 0,6 miliarde euro şi pescuit - 0,22 miliarde euro.

Săptămâna trecută a fost finalizat şi proiectul pentru OUG potrivit căreia beneficiarii de fonduri europene care au de recuperat bani de la stat să fie scutiţi de impozitele datorate către buget, a mai anunţat Eugen Teodorovici.

Teodorovici: "Regionalizarea va ajuta la o absorbţie mai bună a fondurilor UE"

Regionalizarea va veni în sprijinul absorbţiei fondurilor europene, aceas-tă măsură trebuind să fie luată cât mai curând, consideră ministrul fondurilor europene, care a precizat că se intenţionează crearea unui număr de 8-9 regiuni.

"Noi insistăm ca regionalizarea să se facă pe structura care era în 1989. POR este un program fruntaş pentru că a fost derulat pe regiuni", potrivit lui Eugen Teodorovici. Oficialul a menţionat că se va păstra, totuşi, un sis-tem central, care va colabora cu CE.

Autorităţile noastre au transmis Comisiei Europene documentele solicitate în cazurile POST şi POSCCE, încă pre-suspendate, şi speră ca în săptămânile care urmează plăţile să fie deblocate. Ministrul de resort a subliniat că, în cazul POSCCE, ar putea avea loc doar o deblocare parţială, contractele în derulare nefiind, însă, afectate.

Recuperarea decalajelor şi atingerea ţintei de absorbţie a pes-te 6 miliarde euro, până la finalul acestui an, reprezintă obiectivele principale ale MFE, care intenţionează ca, până la finalul lunii iulie, să trimită facturi la CE care să ducă la un grad de absorbţie de 25% din totalul fondurilor europene alocate în exerciţiul 2007-2013. În prezent, rata de absorbţie este puţin mai mare de 15%.

Uniunea Europeană a alocat ţării noastre, pentru perioada 2014-2020, fonduri în valoare de peste 34 miliarde euro, din care aproximativ 22 miliarde euro sunt aferente politicii de coeziune.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "vrem" pana la "facem" e cale lunga. Toata lumea e satula de "vrem", "dorim", "o sa", etc. De ce nu vorbeste niciun politician la trecut - "am facut", "am implementat", "am rezolvat", etc?

    1. si nu mai mintiti cu regionalizarea aia, ca scopul ei e sa atrageti fonduri europene. Scopul este sa mai faceti o combinatie.

    Cunosc personal, institutii publice are au primit accept de plata pentru prefinantare si rambursare...de peste 45 zile...si nici in acest moment nu au primit banii.

    Sau ai contract cu OI care prevede ca platile se fac in 45 zile, si ca pot solicita in maxim 5 zile de la data primirii cererii de rabursare alte documente sau informatii...si ei cer aceste documente dupa 47 zile...o sa consumati 5 sau 6 miliarde anul asta cand o zbura porcul. 

    Tot asa si pe viitor, mult succes!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb