EUGEN TEODOROVICI: "Reforma din sistem va conduce la o absorbţie de 100% pe POS DRU şi POS CCE la final de 2015"

E.D.
Fonduri Europene / 22 iulie 2014

Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a declarat ieri că, la finalul anului 2015, se aşteaptă la o absorbţie de 100% a fondurilor europene pe POS DRU şi POS CCE, în urma reformei din sistem.

Ieri, MFE a încheiat campania de informare a beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), organizată de Autoritatea de Management POS CCE în mai multe oraşe ale ţării.

Cu această ocazie, Eugen Teodorovici a declarat că aproximativ 3.000 de persoane din întreaga ţară au participat la conferinţe şi că această nouă abordare în relaţia dintre autoritate şi beneficiar este unul dintre paşii pe care actuala guvernare şi-a propus să îi facă în favoarea unei maniere de lucru mult mai eficiente.

"Trebuie să admitem că din momentul mutării Autorităţilor de Management la Ministerul Fondurilor Europene, abordarea este schimbată şi îmi doresc să continuăm pe acest drum, unul mult mai pragmatic decât cel folosit anterior. Eu sunt convins că programul de competitivitate va avea la finalul lui 2015 o absorbţie de 100%. Acest lucru este valabil şi pentru POS DRU". Potrivit ministrului, toate sumele necheltuite vor fi transferate către alte proiecte ce pot fi implementate, astfel încât să nu se piardă niciun ban. "Nu vreau ca banul european să mai fie cheltuit cu nesăbuinţă", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Autoritatea de Management POS CCE a încheiat la sfârşitul lunii iunie a.c. un număr de 66 de contracte cu o valoare totală de peste 250 milioane de lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii mari. Proiectele semnate se aflau pe lista de rezervă aferentă operaţiunii "Sprijin financiar cu o valoare cuprinsă între 1.065.001 lei şi 6.375.000 lei acordat pentru investiţii pentru IMM", iar pentru finanţarea acestora a fost suplimentat bugetul apelului. Aceste proiecte sunt dintre cele depuse în luna august 2011, care au stat neevaluate până în vara anului 2013, când MFE a pus la dispoziţia Autorităţii de Management POS CCE experţi din mediul privat. Procesul de evaluare a fost finalizat în luna decembrie 2013, iar contractarea a început în acest an.

Totodată, în această perioadă au fost lansate noi finanţări în cadrul POS DRU. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene supune consultării publice ghidurile pentru lansarea a patru tipuri de cereri de proiecte. În cadrul acestor apeluri vor fi acordate fonduri pentru formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice, formarea profesională a personalul medical care realizează transplanturi, îmbunătăţirea participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii şi susţinerea parteneriatelor transnaţionale cu impact asupra pieţei muncii.

"Cele patru cereri de proiecte sunt gândite astfel încât banii europeni să rezolve o parte din problemele pe care încă le avem în prezent. Prin acordarea de finanţări pentru formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom aduce medici din afara ţării care vor opera aproximativ 3.000 de copii care suferă de boli grave. Mult mai important, aceştia vor pregăti medicii români să realizeze respectivele intervenţii pentru ca România să aibă un număr ridicat de specialişti în acest domeniu. Astfel, datorită acestor finanţări, medicii noştri vor putea salva vieţile multor copii. O altă cerere de proiecte, destinată tot personalului medical, va sprijini formarea profesională a personalului care efectuează transplanturi. În acelaşi timp, două apeluri vor viza susţinerea formării profesionale a persoanelor vulnerabile. Pe măsură ce lansăm astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfacţia că banii europeni îşi ating scopul de a salva vieţi, de a îmbunătăţi nivelul de trai al românilor, de a susţine dezvoltarea societăţii. Adică, fondurile europene încep să fie mai bine folosite: pentru România şi pentru români!", a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb