Europarlamentarul Monica Iacob - Ridzi a trimis, ieri, o scrisoare deschisă ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, în care arată problemele cu care se confruntă Compania Naţională a Huilei (CNH), în lipsa aprobării rectificării bugetare. Doamna Iacob-Ridzi susţine că, în acest an, CNH este în continuare deficitară la capitolul retehnologizare şi nu reuşeşte să realizeze producţia programată de trei milioane tone huilă energetică. Conform Strategiei Energetice, CNH trebuia inclusă într-un complex energetic, împreună cu termocentralele Mintia şi Paroşeni. A mai trecut un an, iar complexul energetic a rămas tot la faza de proiect. "În aceste condiţii, ar fi fost normală abordarea altor soluţii, având în vedere că începând cu anul 2010 ajutoarele de stat pentru huilă vor înceta", arată Monica Iacob - Ridzi.
Din acest punct de vedere, europarlamentarul solicită prelungirea perioadei de subvenţionare a extracţiei de huilă. "Pentru orice om realist, este evident că în anul 2010 Valea Jiului va fi încă dependentă de subvenţiile statului. Acest termen trebuie decalat urgent, măcar până în 2018, aşa cum a procedat Germania", mai spune doamna Iacob-Ridzi, într-un comunicat de presă remis redacţiei.
CNH s-a confruntat şi în acest an cu o situaţie fără precedent: principalul său beneficiar, Termocentrala Mintia, a refuzat consecvent semnarea unui contract de livrare, inclusiv o renegociere a preţului cărbunelui livrat. În consecinţă, compania a fost obligată să-i furnizeze cărbune la preţurile din 2006, fapt care i-a afectat serios bugetul. În faţa acestei situaţii, deşi au fost sesizate toate instituţiile abilitate, nu s-a luat nicio măsură. Mai mult decât atât, verificările efectuate la Mintia de către Corpul de Control al Ministerului Economiei şi Finanţelor au relevat nereguli considerabile referitoare la importul de cărbune.