Europenii condiţionează ajutorul de stat pentru "Renault"

CATĂLIN OPREA
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 22 iulie 2005

Grupul francez "Renault" ar urma să beneficieze din partea statului de aproximativ 38,37 de milioane de euro, ajutor pentru investiţia de la Piteşti, deşi autorităţile europene nu şi-au dat decît acordul de principiu în acest sens. Ministrul de stat George Copos a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că acesta reprezintă aproximativ 17% din valoarea totală a investiţiei, în condiţiile în care statul român urmează să reabiliteze şoseaua de centură a Piteştiului. Din memorandumul aprobat săptămîna trecută în şedinţa de Guvern reiese că cea mai mare parte a ajutorului de stat va fi direcţionată înspre investiţii, suma de aproximativ 26,6 milioane de euro. Restul de bani ar reveni investiţiilor de mediu, cercetare-dezvoltare şi instruire de personal. George Copos a declarat că "Renault" a obţinut toate aprobările necesare pentru ajutorul de stat, inclusiv acordul de la Bruxeles. Şeful Executivului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că s-a ocupat personal de investiţie, iar ajutorul de stat va fi acordat în conformitate cu legislaţia europeană. Potrivit premierului, atît Consiliul Concurenţei, cît şi Comisia Europeană şi-au dat acordul pentru proiect. Capitolul de negociere cu UE "Concurenţa" este unul dintre cele mai dificile, Comisia Europeană pronunţîndu-se împotriva acor-dării de ajutoare de stat.

În consecinţă, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Constantin Ciutacu, ne-a declarat că investitorii francezi nu au primit avizul de la Consiliul Concurenţei, însă a precizat că atît instituţia, cît şi oficialii Comisiei Europene şi-au dat acordul de principiu, urmînd ca suma de bani să fie confirmată după începerea investiţiei. Comisia Europeană a pus şi unele condiţii pentru ca ajutorul de stat să fie confirmat.

Se pare că "Renault" ar fi putut să obţină şi mai mult de la stat din valoarea investiţiei, în cazul în care nu şi-ar fi ales drept locaţie fabrica de automobile "Dacia", deoarece Comisia Europeană este informată că societatea a mai primit, la privatizare, un ajutor de stat. Noua fabrică urmează să fie construită pe o infrastructură veche, lîngă Uzina de Automobile Piteşti, iar cu această ocazie vor fi create 650 de noi locuri de muncă. Cu aceasta, Grupul "Renault" va ajunge în 2008 la o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de euro în România. Francois Fourmont, directorul "Renault" pe Europa de Est, şi vicepremierul George Copos au anunţat că grupul "Renault" va investi 215 milioane de euro în următorii ani, într-o unitate de producţie de cutii de viteze.

În împrejurare, premierul Tăriceanu a comis gafa să afirme că ştirea investiţiei "Renault" ar fi fost publicată, în acea zi, în premieră, de un alt cotidian decît ziarul "BURSA".

Asta arată că Tăriceanu consultă ziare care publică ştiri la mîna a doua, căci, în realitate, ştirea o dăduse ziarul "BURSA" cu trei zile înainte, în exclusivitate. Gafa premierului mai dovedeşte şi că nu prea discută cu miniştrii săi, deoarece ei luaseră la cunoştinţă de ştirea publicată de "BURSA". Este o ocazie să subliniem: cititorii noştri au beneficiat de prioritatea absolută asupra informaţiei. Ceea ce nu este deloc o raritate la ziarul "BURSA".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb